Vücudumuza Nabız Alınabilen Bölgeler ?

  • Genel Sağlık
  • Vücudumuza Nabız Alınabilen Bölgeler ? için yorumlar kapalı
  • 1.073 kez görüntülendi

Vücudumuza Nabız Alınabilen Bölgeler ?

Dolaşımın durup durmadığı, nabız alınan bölgelerden nabız alma ile anlaşılır. Nabız, kalp atışının atardamarlardan hissedilmesidir. Kalbin kasılma sayısı, damarlara pompaladığı kan miktarı, düzenli çalışıp çalışmadığı ve gücü nabza aynen yansır.Nabız alınabilen bölgeler nerelerdir ?

Bu nedenle; nabız, kan dolaşımının değerlendirilmesinde en önemli yaşamsal (hayatî) bir bulgudur.Nabız alınan bölgeler iyi bilinmeli ve nabız tekniğine uygun olarak alınmalıdır.Dolaşımın değerlendirilmesi için öncelikle boyundan geçen şah damarından nabız alınır. Bu bölge, en kolay ulaşılan ve en kolay nabız alınan bölgedir.Şah damarı (boyun atardamarı); gırtlak çıkıntısının her iki yan tarafından da geçer. İşaret, orta ve yüzük parmak yan yana getirildikten sonra önce gırtlak üzerine yerleştirilir. Daha sonra parmaklar, bulunduğumuz tarafa doğru 3 cm kaydırılarak şah damardan nabız alınır.Dolaşımın değerlendirilmesi amacıyla atardamarların deri yüzeyine yakın geçtiği her bölgeden nabız alınabilir.

Nabız Alınabilen Bölgeler

Nabız Alınabilen Bölgeler

1.            Şakaklar,

2.            Kolların üst iç bölgeleri,

3.            Bilekler,

4.            Kasıklar,

5.            Ayak taraklarıdır.

Nabız alınamıyorsa, kalp kanı damarlara pompalayamıyor, kan da damarlarda dolaşamıyor demektir. Dolaşımın durması hâlinde, oksijen tükenmesine bağlı olarak morarma, soğuk terleme, aşırı bitkinlik hâli, tansiyon düşüklüğü ve bilinç kaybı meydana gelir. Göz bebeği genişler. Tüm refleksler kaybolur. Solunum durur.

Nabız Alınabilen Bölgeler  iyi bilinmeli ve sağlıklı bir şekilde ölçüm yapılmalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.