Vajinit Neden Olur, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Vajinit Neden Olur, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 782 kez görüntülendi

Vajinit Neden Olur, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Vajinit olarak da bilinen vajinada iltihap en sık karşılaşılan kadın hastalıklarındandır.  Vajinit (vajina) enfeksiyonları mantar, parazit yahut bakteri enfeksiyonlara bağlı olarak meydana gelebilir. Bazı durumlarda ise bu etkenlerin ikisi veya hepsi birden beraberce enfeksiyona sebep olabilirler.

Vajinada iltihap neden olur?

Vajinada iltihap ya enfeksiyondan kaynaklanır veya enfeksiyonel olmayan bir nedenden dolayı meydana gelir.  İşte vajinada iltihaba (vajinite) yol açan nedenler;

Vajinada mantar enfeksiyonu

Vajinal mantar enfeksiyonu genellikle vajinada  C. albicans isimli mantar organizmasının aşırı miktarda çoğulmasıyla meydana gelir. Vajinal mantar enfeksiyonunun en önemli ve en sık görülen belirtisi kaşıntıdır. Bu kaşıntı geceleri şiddetlenir ve sıcak etkisi ile artar. Ayrıca idrarda yanma da görülür. Antifungal ilaçlar, vajinal ovül (fitil) gibi ilaçlarla tedavi yapılır. Vajinada mantar enfeksiyonu tedavisinde pamuklu iç çamaşırı kullanılmalı, iç çamaşırları kaynatarak yıkanılmalı ve buharlı ütü ile ütülenmesi, dar giysilerden uzak durulmalıdır.

Bakteriyel vajinozis (Bakteriyel vajinit)

Vajinitin en yaygın nedeni, vajinada bulunan iyi ve kötü bakterilerin sayısının dengesinin bozulmasından kaynaklanmaktadır. Vajinada, (laktobasiller) isimli bakterilerin sayısı, normalde, vajinanızdaki diğer bakteriler olan (anaerobların) sayısından daha fazla sayıdadır. Anaerobik bakteri sayısı çok fazla olursa, denge bozularak bakteriyel vajinoz meydana gelir.  Bu hastalık cinsel hastalıklar yoluyla bulaşır.

Trikomonas enfeksiyonu

“Trichomonas Vaginalis” vajinada kolaylıkla üreyip vajinite neden olan bir parazittir. Cinsel yolla bulaştığı düşünülmektedir. Ortak kullanılan tuvaletler, havlulardan ve iç çamaşırları, havuzlar da Trikomonas enfeksiyonunun meydana gelmesini tetiklemektedir. Trikomonas vajinitinin en sık görülen belirtileri sarı, köpüklü, kötü kokulu bol vajinal akıntı ve vajina çevresinde kaşıntıdır. Fitil ve tablet ilaçlarla bu hastalık tedavi edilebilir.

Enfeksiyon kaynaklı olmayan vajinit;

Vajinal spreyler, vajina için kullanılan vajina duşları, kokulu deterjanların kullanımı, kokulu tuvalet kağıtları, prezervatifler, pedler vajinada enfeksiyona neden olabilen faktörler arasında yer alır. Vajinal temizlik için kozmetikçilerden satılan vajina temizleyici ürünlerden, vajina kokularından uzak durun. Bu ürünler vajinadaki flora dengesini bozup vajinite yol açabilirler.

Menopoz (Menopozda genitoüriner sendrom (vajinal atrofi)

Menopozdan sonra ya da çeşitli nedenlerden dolayı  yumurtalıkları alınan kadınların vücudunda östrojen seviyesi düşer, bunun sonucu olarak vajina astarı incelir, vajinada tahriş, yanma ve kuruluklar meydana gelir. Menopoz kaynaklı vajinit ilişki sonrası kanama, kaşıntı, idrar yaparken yanma şeklinde belirtiler verir. Hormon replasma tedavisi veya vajene östrojen içeren krem uygulanması ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır.

Mikoplazma enfeksiyonu

Mikoplazmalar ne bakteri ne de virüs kategorisine uymayan farklı organizmalardır. Genital mikoplazma enfeksiyonları normal boğaz ve genital florada bulunan az miktardaki mikoplazmaların cinsel temas sonrası sayılarının artması ve kolonize olmalarıyla oluşur. Tekrarlayan düşüklerde yer alabilecekleri düşünülmektedir.Tanıda servikal kültür kullanılır. Tedavide doksisiklinle iki hafta süre ile eşli tedavi uygulanır.

Vajinada iltihap (Vajinit) belirtileri

  1. Vajinada kaşıntı, kızarıklık yahut tahriş
  2. Vajinadan gelen kokulu, renkli akıntı,
  3. İdrar yaparken yanma
  4. Cinsel ilişki sırasında ağrı
  5. Vajinal akıntının artması
  6. Hafif vajinal kanama veya lekelenme
  7. Vajina çevresinde siğiller, kabarcıklar çıkması
  8. Alt karın bölgesinde ağrı
  9. Vajinal kanama

Vajinada iltihap (Vajinit) nasıl tedavi edilir?

  1. Vajinada iltihap varsa bir Kadın Doğum Uzmanı doktora başvurmalısınız.  İşte vajinada iltihap için işte doktorların uygulayacağı tedavi yöntemleri;
  2. Antibiyotik ilaçlar, klamidya, parazit, trikomanyaz gibi bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan, vajinite yol açan hastalıkları tedavi etmek için kullanılır.
  3. Antifungal kremler veya haplar, mantar enfeksiyonunun neden olduğu vajinit (vajina enfeksiyonu) tedavisinde kullanılır.
  4. Antiviral ilaçlar, genital herpes nedeniyle meydana gelen vajinitin tedavisinde kullanılır. Bu ilaçlar, vajinal bölgede herpesin neden olduğu tahrişi ve ağrıyı en aza indirmeye yardımcı olabilir.
  5. Belirli bir maddeye duyarlılık veya alerjiden kaynaklanan noninfeksiyöz bir vajinitin tedavisinde vajinada enfeksiyona neden olan (tuvalet kağıdı, prezervatif, sprey vb maddeden) uzak durmaktan kaynaklanır.  Kaşıntı ve yanma rahatsızlığını hafifletmek için topikal kremler reçete edilebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.