Üzüm Gaz, Kabızlık Veya İshal Yapar mı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor

  • Genel Sağlık
  • Üzüm Gaz, Kabızlık Veya İshal Yapar mı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor için yorumlar kapalı
  • 1.005 kez görüntülendi

Üzüm Gaz, Kabızlık Veya İshal Yapar mı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor

Üzüm gaz, kabızlık veya ishal yapar mı? Evet üzüm gaz ve ishal yapabilir fakat kabızlık yapmaz. Bottom Line Yayınları uzman doktorlarına göre yeşil, kırmızı, siyah her çeşit üzüm, çok miktarda tüketilirse ishal, hazımsızlık, mide bulantısı ve gaza neden olabilir. 

Üzüm lif ve su açısından zengin özleri sayesinde değil kabız yapmak, kabızlıktan kurtulmanızda önemli rol oynayabilir. Üzümde bulunan lifin büyük çoğunluğu çözünmez liften oluşur. Çözünmez lifler bağırsak yolunda hareket ederken bozulmadan kalırlar ve dışkılamanın sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olurlar. Kabızlıktan muzdaripseniz her gün düzenli olarak üzüm gibi doğal çözünmez lif içeren besinler tüketmeniz bu derdinize deva olacaktır. 

Üzüm çözünür lif ve fruktoz içerir. Çözünür lifler tüketildikten sonra bağırsakta jel kıvamına döner. Gastroenteroloji doktoru Jackson Siegelbaum’a göre,çözünebilir lif tarafından oluşturulan jel, kolonda bulunan bazı bakterilerce parçalanır, bu durumda midede gaza veya ishale yol açar.

WebMD uzman doktorları tarafından bildirildiği gibi üzümde bulunan fruktoz kalın bağırsakta bakteriler tarafından fermente edildiğinde veya ince bağırsaktarafından tam olarak emilmediğinde de gaz meydana gelir.

USDA Ulusal Besin Veritabanı bir su bardağı üzümün çoğu şekerden olmak üzere 104 kalori içerdiğini bildiriyor. Fruktoz, üzüm gibi meyvelerde doğal olarak meydana gelen bir şeker türüdür ve fruktoz alımı bazı kişilerde yan etki olarak gaz ve ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.

Fruktoz intoleransı genellikle genetik kökenlidir ve bağırsağımızda fruktozu parçalayabilen enzimin eksikliğinden kaynaklanır. Ulusal Sağlık Enstitülerine göre, fruktoz intoleransı olan kişiler fruktoz içerikli meyvelerden uzak durmalıdır, yoksa böbreklerine ve karaciğerlerine zarar verebilirler. Üzüm yedikten sonra ishal ve gaz gibi mide sorunları yaşıyorsanız sizde de fruktoz intoleransı olabilir, bu durumda size dokunan meyveden uzak durmanız doğru olacaktır.

Bulgur Kabızlık Yaparmı, Bulgur Yemek Gaz Veya İshale Neden Olurmu? Tıklayınız

Üzüm yedikten sonra ishal veya gaz sorunu yaşıyorsanız bu durum sizin salisilatlar denilen meyvelerde bulunan kimyasala karşı hassas olduğunuza da işaret edebilir. Cleveland Kliniği doktorları, salisilatları bütün bitkiler ve bazı meyvelerde doğal olarak bulunan bir kimyasal türü olarak tanımlıyor. Salisilata duyarlılık belirtileri arasında gaz, ishal, karın ağrısı, baş ağrısı, tıkanıklık, kurdeşen, ve yüz, eller ve / veya ayaklarda şişlik sayılabilir.

İrratbl bağırsak sendromu, ülser, mide bağırsak enfeksiyonları en sık karşılaşılan sindirim sistemi rahatsızlıklarındandır. İrritabl bağırsak sendromu veya IBS, kalınbağırsakta, karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve kramp gibi semptomlara neden olur. Üzüm dahil bazı meyveler buna neden olabilir yahut belirtileri azdırabilir. Özellikle fruktoz içeren meyvelerde bu durumla sıkça karşılaşılır.

Yaban Mersininin Sağlığa Zararları, Yan Etkileri Nelerdir? Tıklayınız

Karpuz Gaz Yaparmı, Karpuzun Sağlığa Zararları Nelerdir? Tıklayınız

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.