Uzmanlardan açıklama! Oruç tutmak bakın neye iyi geliyor

  • SAĞLIK HABERLERİ
  • Uzmanlardan açıklama! Oruç tutmak bakın neye iyi geliyor için yorumlar kapalı
  • 2.581 kez görüntülendi

Uzmanlardan açıklama! Oruç tutmak bakın neye iyi geliyor

Ramazan ayı geldi çattı. Oruç tutmak, iftar ve sahur vakitleri, hazırlanacak yiyecekler veya ziyaretler şimdiden planlandı

Yapılan araştırmalar gösterdi ki, oruç tutmanın manevi yararlarının yanı sıra vücut sağlığı için faydaları da saymakla bitmiyor.

Oruç tutmak genel olarak din ve manevi değerlerle ilişkilendirilse de, ABD’de yürütülen bir araştırmada uzmanlar, oruç tutmanın bağırsak kök hücrelerinin yenilenme fonksiyonunu artırdığını ortaya çıkardı.

Yağ asitlerini parçalıyorlar

Araştırma, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yapıldı. Araştırma ekibinde Türk bilim insanı Doç. Dr. Ömer Yılmaz da yer aldı.

Biyologların fareler üzerinde yaptığı deneyde, 24 saat aç kalan farelerde hücrelerin, glikoz yerine yağ asitlerini parçalamaya başladığı bunun da kök hücrelerin yenilenmesine yardım ettiği saptandı.

Aç kalan farelerin aç kalmayanlara göre kök hücrelerinin iki kat daha fazla yenilenme kapasitesine sahip olduğu görüldü.

Bir günlük oruç tersine çeviriyor

Yapılan araştırmada, yaşlanmayla ilişkili kök hücre fonksiyonu kaybının da 24 saatlik oruç sayesinde tersine çevrildiği tespit edildi.

Doç. Dr. Ömer Yılmaz, yaptığı açıklamada, orucun genel sağlık üzerinde olumlu etkilerinin bilindiğini belirtti. Yılmaz, bu araştırmayla oruç tutmanın bağırsaklarda kök hücrelerin yenilenme kapasitesini önemli ölçüde artırdığının görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. David Sabatini de çalışmanın oruç tutmanın karbonhidratlardan yağa kadar bağırsak kök hücrelerinde metabolik bir geçişi tetiklediğine dair kanıt sağladığını söyleyerek bu hücrelerin yağ asidi oksidasyonuna geçmesiyle fonksiyonlarını önemli ölçüde artırdığını kaydetti.

Oruç sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Oruç, mide ve bağırsakların daha sağlıklı olmasını sağlıyor, mide asidini düzenliyor.

Oruçtan sonra, iftar ve sahurda ölçüyü kaçırmadan, aşırıya kaçmadan yemek yenmesi durumunda mide ve bağırsaklar, kendini düzenleme fırsatı buluyor. Mide asidinin düzenlenmesi sayesinde sindirim sistemi çok daha iyi çalışıyor. Ancak söylediğimiz gibi, bunun için iftar ve sahur vakitlerinde aşırıya kaçmadan, ölçülü ve yetecek kadar yemek önem taşıyor.

Oruç, boşaltım sisteminin dinlenip kendini toparlamasına destek oluyor.

Oruç tutmak, hücrelerin yenilenme hızını artırıyor.

Hücreler çalışmalarına hız kesmeden devam ettikleri için yenilenme süreçleri hızlanıyor, bu sayede vücudumuz daha dinç ve oluyor. Öyle ki bu durumun insanın öğrenme seviyesini bile geliştirdiği söyleniyor.

Beynin daha sağlıklı çalışmasına olanak sağlıyor.

Oruç tutulan zamanlarda vücut sindirimle her zamankinden daha az uğraşmak zorunda kaldığından kan dolaşımı daha hızlı oluyor. Bu da beynimizin sağlıkla çalışmasını, algılama ve öğrenme yeteneklerimizin daha da artmasını sağlıyor.

Kandaki kolesterol seviyesi düştüğü için damarlar çok daha sağlıklı bir hale geliyor.

Daha sağlıklı bir hale gelen damarlar ve hücrelerin daha hızlı yenilenmesi de yaşlanma karşıtı bir etki yaratıyor.

Oruç tutarken edindiğimiz daha sağlıklı damarlar ve daha hızlı yenilenen hücreler, birçok faydasının yanı sıra, vücutta yaşlanma karşıtı bir etki de yaratıyor. Kan dolaşımı hızlandığı için ve hücreler hızla yenilendiği için cildimiz de yenileniyor.

Karaciğerin dinlenmesine olanak sağlıyor.

Oruç tutmak, kötü alışkanlıkların terk edilmesine destek oluyor.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.