Uyuşma ve Karıncalanma

  • Genel Sağlık
  • Uyuşma ve Karıncalanma için yorumlar kapalı
  • 1.736 kez görüntülendi

Uyuşma ve Karıncalanma

Uyuşma ve karıncalanma nedenleri ve önleyebilme
Şikayet: Vücudunuzun bir bölümünde his kayboldu (uyudu) ya da sanki iğne batıyormuş gibi oluyor.

Uyuşma ve Karıncalanmanın Nedenleri
Sinir veya kan damarına basınç: Vücudunuzun bir tarafı üzerinde uzun süre zor bir pozisyonda oturuyor, dayanıyor veya uyuyordunuz. Genellikle de vücut “uyandıkça” iğne batıyor gibi olduktan sonra hareket ettiğinizde uyuşma geçiyor. Dirseğinize abanmak ulna sinirinize basınç yapar ve dördüncü ve beşinci parmaklarınızda karıncalanma ve uyuşma olur.

Karpal tünes sendromu: Elinizdeki (baş parmaktan yüzük parmağına kadar( ve bileğinizdeki uyuşma geceleri artıyor ve parmaklarınız, baş parmağınız ve eliniz kuvvetsizleşti. Muhtemelen kuvvet gerektiren aletleri ya da bilgisayar sık kullanan veya sürekli tekrarlamalı hareketler yapan birisiniz.Bu durum kendiliğinden geçer ya da ağrı kesici ve bileklik gerekebilir.

Raynaud hastalığı: El ve ayak parmaklarınız uyuşuyor ve beyazlaşıyor, sonra mavileşiyor, soğuk havalarda kızarıyor ve ısındıklarında acıyor. Küçük kan damarlarıyla ilgili bir rahatsızlığınız var demektir.

Servikal (boyun omurgasında osteoartrit): Elinizde kısmi uyuşma ve karıncalanma var. Muhtemelen 50 yaşını geçtiniz ve boynunuz zaman zaman sertleşip ağrıyor. Servikal osteoartrit söz konusu olabilir. Boyun ağrısı omuzlarınıza, uyuşma ve karıncalanma kollarınıza vurursa ve sallanmadan yürüyemiyorsanız, servikal spondiloz olabilir.

Disk fıtığı: Sırtınızın alt kısmında hareket edince artan bir ağrı var, baldırınızda veya bacaklarınızda ağrı, uyuşma ve karıncalanma oluyor. Disk fıtığı veya disk kayması eklemlerde omurga kemiklerinin arasındaki düz, yuvarlak yastıkların yerinden çıkmasıdır. Sırtta yaralanma, kas zayıflığı veya şişmanlık (şişmanlık bölümüne bakınız) sık görülen nedenleri arasındadır.

İnme veya geçici istemi krizi: Kol ve bacaklarda güçsüzlük olsa da olmasa da vücudunuzun bir tarafından uyuşma ve karıncalanma, anlaşılamaz konuşma, bulanık veya çift görme, bilinç bulanıklığı ve baş dönmesi var. Bu uyarıcı belirtiler geçici istemi krizinin veya inmenin habercisi olabilir.

Uyuşma ve Karıncalanmanın Diğer Nedenleri
Aşırı soğuk, dolaşım sorunu, romatizmal artrit, şeker hastalığı.

Uyuşma ve Karıncalama İçin Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
– Dolaşımı düzenlemek için uyuşan bölgeye masaj yapın.
– Uyuşan vücut bölgesini hareket ettirin.
– Giysilerinizi gevşetin.
– Raynaud hastalığında, el ve ayaklarınızı ısıtın.
– Disk kayması varsa, dizlerinizin altına yumuşak bir yastık koyarak yere uzanın veya dizlerinizin arasına yastık alarak yan yatın. Sıcak bir zemin üzerine uzanın.
– Boyun ve sırttaki sertleşme için doktorunuzun önerdiği uygun bir ağrı kesicisi kullanabilirsiniz.

Önlem
– Uzun süre aynı pozisyonda oturmak, dayanmak ve yatmaktan sakının.
– Doğru oturup kalkın. Düzgün duruş omuriliğiniz ve boynunuzdaki baskıyı kaldırır. Dik oturun, göğsünüzü kaldırın, çenenizi hafifçe eğin ve başınızı kulaklarınız omuzlarınıza değinceye kadar hareket ettirin.
– Sigarayı bırakın. Dolaşım sisteminizi etkiler (tütünden uzak durun bölümüne bakınız).
– Tekrarlamalı işleri yaparken mola verin veya başka iş yapın.
– Klavyeyle çalışma mahalliniz el, bilek ve kol pozisyonu için uygun olmalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.