Uykusuzluğun Götürüleri

  • Genel Sağlık
  • Uykusuzluğun Götürüleri için yorumlar kapalı
  • 892 kez görüntülendi

Uykusuzluğun Götürüleri

Uykusuzluğun Götürüleri

Uykusuzluğun Götürüleri

Uykusuzluk veya kalitesiz diye adlandıra geldiğimiz kötü uyku hastalıktan beter! İnsanoğlu hayatının en az üçte birini uykuda geçirmekte. Uykuda geçirilen bu ömrün akışına etki eden en önemli faktörlerden biri hiç şüphesiz uyku. Uykusuzluk veya kalitesiz uyku insanlar da baş ağrısından kilo alımına depresyondan şuur kaybına kadar giden kötü etkilerle kendini ortaya çıkarmakta.

Kayseri de Memorial Hastanesin de Nörolog Petek Karagözün yapmış olduğu bildiri de uyku problemleri ve uykusuzluğun insan üzerindeki  olumsuz etkilerine değinildi.

uyku1

Uykusuzluk veya kalitesiz uyku probleminin insan hayatını durma noktasına getirebildiğine deyinen  uzman nörolog, uyku apnesi  ve uykusuzluk hallerinin insanların iş hayatı ve sosyal yaşamlarını derinden etkilediğini belirtti.

Horlamanın uyku halinde solunum durması göstergesi olduğunu anlatan Karagöz, erkek –kadın –çocuk horlama oranını verdi; oran şöyle %50-%25-%10 . Horlama eğer kısa süreli kesintiye uğrayıp daha sonra şiddetli bir şekilde tekrar harekete geçiyorsa bunun nedeninin solunum durması olduğu bilinmelidir. Kalitesi düşük uyku sebebiyle bu sorun gece boyu tekrarlamaya devam eder ,bunun sebebi ise gündüz yoğun uyuklama hali ,çok aşırı yorgunluk olarak ifade edilir.

Uyku sırasında çok kilolu insanlar, boğazın da ,çene yapısın da ve burnun da problem olan kişilerdeki bu olumsuz haller solunum yolunun daralmasına yol açar. Uyku anında solunuma bağlı olan kaslar gevşeyerek dar olan solunum yolunu kapatır. Bu durumda solunum yolu kapanınca solunum durması gerçekleşir yani uyku apnesi ortaya çıkmış olur.

Bu durum şu olumsuz sonuçlara da yol açabilmektedir: dikkatte azalma,  geceleri aşırı idrara çıkma, aynı zamanda idrar kaçırma, genelde erkeklerde görülebilen cinsel problemler, göğüs ve ense terlemeleri, öğrenmede zorlanma, ağız kurulukları ile güne göz açma, depresyon … Bu sorunlar da uzun zamana yayıldığı takdir de yüksek tansiyon, beyin de damar tıkanmaları ve kalp krizleri ile birlikte felce yol açabilmektedir.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU DA UYKUSUZLUĞA BAĞLI

Huzursuz bacak sendromu diye nitelendirdiğimiz durum yine uyku problemleri ile ortaya çıkmakta.Bu durum kişiler de yatağa yattıktan sonra ortaya çıkan bir durum. Bu durumdan yakınan kişiler bu halin genelde istirahat halinde ortaya çıktığını anlatmaktadırlar. Dinlenme sürecine geçen bu durumdan muzdarip olan hastalar bacakta çekilme hissi, uyuşmalar, sıkılmalar ve karıncalanmalardan şikayet ederler. Huzursuz bacak sendromuna müptela olan kişiler bacak hareketleri ile bu histen kurtulduklarını sanırlar ancak bu durum birkaç dakikalık zaman zarfından sonra tekrar ortaya çıkar.

Uykusuzluk kafein ile birlikte fiziksel faktörleri de de doğrudan etkilemekte. Nadiren de görülse bazan şeker hastalığına ,üremiye ve demir eksikliklerine de yol açan uykusuzluk durumu aslında görüldüğü gibi pek de masum değil aynı zaman da çok tehlikeli bir durum. Hasta uykusuzluğa alıştım zannederken halbuki uykusuzlukla birlikte gelen sinsi hastalıklara da alışma süreci yaşamaktadır.

uyumak

UYKU KALİTESİNİ ARTTIRMAK İÇİN UYKU TESTİ

Uyku bozukluğu çeken kişilerin veya devamlı uykusuzluğa maruz kalmak zorunda kalan kimselerin Polisomnografi (psg) testi yaptırmaları önerilmektedir.

Bu testin özelliği geceleri uyku halinde hastanın bedenine yerleştirilen elektrotlar ile beyinin elektiriksel  aktiviteleri, bacaklar ve solunum esnasındaki solunum hareketleri gözlemlenir. Aynı zamanda göz küresi ve oksijen için takip yapılır.

Bu husus sağlık açısından o kadar önemlidir ki vardiyalı çalışan işçiler, polisler, askerler, güvenlik görevlileri çalışma saatlerinin düzenli olması hususuna dikkat etmelidirler. Günlerce gece nöbetleri art arda gelen gece nöbetleri veya karışık tutulan nöbetler insan sağlığına o kadar zarar veriyor ki tedbir alınması gerekiyor. Bu durumlar da çalışan kişilerin kati surette  çalışma zamanlarının düzenlenmesi gerekmektedir. Yoksa sinsice yaklaşan bir çok hastalıklarla uğraşmak gelecekte tek yapılan iş olacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.