Uyku Düzensizliğinin Nedenleri ve Zararları

  • Genel Sağlık
  • Uyku Düzensizliğinin Nedenleri ve Zararları için yorumlar kapalı
  • 767 kez görüntülendi

Uyku Düzensizliğinin Nedenleri ve Zararları

Çağımızın en başa bela rahatsızlıklarından birisidir uyku bozukluğu ya da uyuyamama sorunu. Bu yazımızda uyku bozukluğu veya uyku düzensizliklerinin çeşitlerini, nedenlerini ve zararlarını okuma fırsatı bulacaksınız.

Uzmanlar, 80 adet farklı tip uyku düzensizliği tespit etmişlerdir. Bunların en sık görüleni, insomnia denilen uykusuzluktur. Insomnia’dan sonra sırasıyla uyku apnesi (uykuda nefesin durması), horlama, narkolepsi ve uykuda yürüme gelir.

Insomnia: Bir insanda insomnia olup olmadığı polysomnogram adı verilen ve bir gece süren uyku testleri ile ortaya çıkarılabilir. Insomnia’nın karakteristik üç özelliği şunlardır:
1- İyi dinlendirmeyen bir uyku olması.
2- Uykunun bölünmesi
3- Deliksiz rahat kaliteli bir uykunun alınamaması

Insomnia birçok fizikî ve ruhî sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Solunum yollarındaki (burun, gırtlak) fizikî bir sıkıntı veya stres, sinirlilik, bu uyku düzensizliğine yolaçabilir. Alkol, uyuşturucu, düzensiz uyku trafiği, uyku vaktine yakın egzersiz yapma, sigara, yatağı uyku dışı işlerde kullanma gibi birçok faktör uyku bozukluğunun sebebi olabilir.

Kısa süreli insomnia, 3-4 hafta sürer ve bu süre sonunda düzelerek ortadan kalkar. Uzun süreli insomnia, araştırılması gereken bir durumdur. Depresyon ve şizofreni gibi sebepler problem oluşturabilir. Uykusuzluk yaşla birlikte artabilir ve kadınlarda daha fazla görülür. İşsiz, eşinden ayrılmış, yalnız yaşayan kişilerde uykusuzluğa daha sık rastlandığı gibi, iç huzurunu yakalayamamış kişilerde de sıklıkla görülebilir.

Uyku Apnesi: Insomnia’dan sonra en sık görülen uyku düzensizliğidir. Horlama sıklıkla olur. Soluk alıp verme işlemi 10-60 sn arası durur. Apnea (nefesin kesilmesi) uykuyu kesintiye uğratır ve gündüz olmadık yerlerde, meselâ direksiyon başında uyuklamaya yolaçar. Hipertansiyon ve kalp rahatsızlıklarının oluşumuna katkıda bulunabilir. Erkekler kadınlara göre on kat daha fazla uyku apnesine yakalanır.

Narkolepsi: Bu kişiler herhangi bir an kendi istekleri dışında uykuya dalarlar. Bu çok ciddi bir problemdir. Daha çok erkeklerde görülür. REM fazına tesir eden sinir sistemi hastalıkları, narkolepsi sebeplerinin en mühimidir. Narkolepsi şikayeti olanlarda; halüsinasyonlar görülür, uyandıktan sonra birkaç dakika hareket edemezler ve zamanla kasları zayıflar.

Uykuda yürüme: Daha çok çocuklarda görülür. Eğer yetişkinlerde görülürse durum ciddi olabilir ve tedavi gerekir. Çünkü ruhî ve fizikî meselelerden dolayı yürüme olmuştur. Çocuklardaki uyku düzensizlikleri zamanla düzelir. Kazalardan korunmak için pencere ve kapılar kilitlenebilir.

Acaba Bende Herhangi Bir Uyku Düzensizliği Var mı?
Eğer;
-Yüksek sesle horluyorsanız,
-Uyurken ara sıra solunumunuz duruyorsa,
-Baş ağrısı ile uyanıyorsanız,
-Kiloluysanız,
-Uykuya dalmanız uzun sürüyorsa,
-Tansiyonunuz yüksekse,
-Okurken veya bir şey seyrederken uykuya dalıyorsanız,
-Konsantrasyon güçlüğü çekiyorsanız,
-Araba sürerken uykunuz geliyorsa,
-Ansızın (meselâ mağazada alışveriş yaparken) uykuya dalıveriyorsanız,
-Uykuda yürüyorsanız,
sizde de bir uyku düzensizliği var demektir.

Uyku Düzensizliğinin Nedenlerini ise şu şekilde sıralamak mümkün: Aşırı kilo artışı ve obezite.
– Yapısal bozukluklar. (örn; çene yapısının küçük ve arkaya doğru olması)
– Burun ve boğazdaki yapısal bozukluklar.
– Bazı hipotiroit (tiroit bezinin az çalışması) hastalığı.
– Astım. (Astımlı kişilerde alerji de olduğundan, burun çok iyi çalışamıyor, tıkanıklık ve sinüzit oluşuyor. Buna bağlı olarak hasta burun problemleri de yaşıyor ve apne oluşuyor.)
– KOAH – Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ( KOAH hastalarında uyku apnesi daha sık görülüyor. Uyku sırasında soluk durması sonucu, kandaki oksijen düşüyor, ani ölümler oluşabiliyor. Bu sebeple konu ciddi olarak ele alınmalıdır. )
– Kişiye ait faktörler. ( Sigara tüketilmesi, alkol alınması)
– Kalp hastalıkları ve hipertansiyon. (Dirençli hipertansiyonda iki-üç ilaç kullanılmasına rağmen tansiyon kontrol altına alınamıyor. Bu hastalarda alt sebep olarak uyku apnesi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca kontrol altına alınamayan kalp yetersizliğine de bakılmalıdır.)
– Cinsel fonksiyon bozuklukları.
– Ense kalınlığı.

Bu yazı uyku düzensizliğinin nedenleri, uyku düzensizliği nedir, uyku düzensizliğinin zararları nasıl giderilir nelere yol açar, uyku düzensizliğine iyi gelen bitkiler ne iyi gelir bitkisel çözüm konusunda yazılmıştır.

uyku düzensizliğinin zararları, düzensiz uykunun zararları, düzensiz uyku zararları, uyku düzensizliği nasıl giderilir, uyku düzensizliği, uyku düzensizliği nedenleri, uyku düzensizliği zararları, uyku duzensizligi nelere yol acar, uyku düzensizliği nelere neden olur, uyku düzensizliği neden olur

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.