Uyku Apnesi, Belirtileri, Türleri

  • Genel Sağlık
  • Uyku Apnesi, Belirtileri, Türleri için yorumlar kapalı
  • 807 kez görüntülendi

Uyku Apnesi, Belirtileri, Türleri

Uyku apnesi nedir? Uyku apnesinin belirtileri, türleri nelerdir?
Uyku esnasında nefes alışımız detaylı bir şekilde incelenmiş ve bununla ilgili birçok bulguya rastlanmıştır. Uyku esnasında nefes alımını inceleyen güncel bir çalışmaya göre, birçok kişinin uyku esnasında nefes alımının durduğunu ortaya çıkmıştır. Bu duruma uyku apnesi (uykuda solunum duraklaması sendromu) adı verilir.

Bu hastalık genellikle fark edilmez. Solunumdaki bu duraklamanın süresi birkaç saniye ila birkaç dakika arasında değişebilir. Amerika’da yaklaşık 18 milyon kişi bu sendroma sahiptir. Bu da Amerika’da her 5 kişiden birinin uyku esnasında solunumunun durduğunu göstermektedir. Bu kişilerin %80’i bu durumun farkında değildir.

Yürütülen çalışmada, solunumdaki bu duraklamanın saatte bir veya iki kere değil, 5 ila 30 kez olabileceği ortaya çıkmıştır. Hatta bazı durumlarda bu duraklamalar tüm gece boyunca toplam 100 kere bile oluşabilmektedir. Ortaya çıkan diğer bir bulgu ise her duraklama esnasında beynin kişiyi nefes almaya yeniden başlamaya sevk etmesidir. Uyku apnesi yaşayan kişilerin uykusu sık sık bölünür ve böylece kişi kaliteli bir şekilde uyuyamaz.

Uyku apnesi ciddi boyutlara ulaştığında, kişi yeterli miktarda uyuyamadığından bitkinlik meydana çıkar. Bu rahatsızlığın semptomları kişide uzun yıllar kalabilir ve hatta fark edilmeyebilir. Uyku apnesi yüzünden deliksiz uyuyamayan kişiler, gündüz uyuklayabilirler.

Uyku apnesinin üç türü vardır. Bunlar; obstrüktif uyku apnesi, santral uyku apnesi ve karma uyku apnesidir. En yaygını obstrüktif uyku apnesidir ve bu, solunum yolunun engellenmesine neden olan boğazdaki yumuşak dokuların zedelenmesi ile oluşur. Santral uyku apnesinde beyin, solunum sinyallerini kaslara gönderememektedir. Bahsedilen bu iki tür apne aynı anda ortaya çıktığında ise karma uyku apnesi oluşur.

Uyku apnesi yüzünden, günlük rutinlerin yapılması zorlaşır. Bazı durumlarda, uyku apneleri ölümcül bile olabilir. Ayrıca yüksek tansiyon, baş ağrısı, kilo alımı, zayıf hafıza ve iktidarsızlık gibi rahatsızlıkların ortaya çıkması da olasıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.