Üveit Nedir Sebepleri Tedavisi

  • GÖZ HASTALIKLARI
  • Üveit Nedir Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.788 kez görüntülendi

Üveit Nedir Sebepleri Tedavisi

Bu yazımızda sizlere bir göz hastalığı olan üveitin nedenleri belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

Üveit Nedir: Üveit, gözün içindeki damar tabakanın (uvea) iltihabı sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Uvea gözün damarsal dokusu olduğundan tüm gözün damarsal beslenmesinden sorumludur. Uveadaki bir iltihab korneadan görme sinirine kadar tüm yapıları etkilediği gibi, görmeyi de ciddi şekilde tehdit eder. Üveit erişkinlerde daha çok görülen bir hastalıktır.

Üveit Sebepleri ve Nedenleri
Üveit, virüs, mantar ve parazit gibi etkenlerle oluşacağı gibi, vücuttaki bir hastalığın gözdeki belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Ayrıca çeşitli sistemik hastalıklar eşliğinde de (behçet hastalığı, romotoid, ortrit lupus vb.) üveiti görebiliriz.

Üveit’in Belirtileri
Üveit gözün ön bölgesinde lokalize olduğunda alevlenme (atak) dönemlerinde gözde kızarıklık, bulanık görme, görmede azalma, göz çevresinde ağrı, ışığa karşı hassasiyet ve uçuşmalar şeklinde belirti verir. Alevlenme arkada ise belirtiler çoğunlukla bulanık görme ve görme azalması şeklindedir. Görme tabakalarının merkezi ve görme siniri etkilendiyse, görme aniden azalabilir ve dokularda hasar oluştuğundan kalıcı görme kayıpları ortaya çıkabilir. Merkezi bölgenin dışında meydana gelen alevlenme ve hasarlarda kalıcı görme kaybı yoktur ve hastanın her hangi bir şikayeti olmayabilir.

– Görme alanında oluşan lekeler, tül perde arkasından bakıyor duygusu
– Görmede azalma veya bulanıklaşma
– Kamaşma, ışığa hassasiyet ,yaşarma
– Gözde kanlanma
–  Göz çevresinde ağrı, gözbebeğinde küçülme ve/ veya şekil bozukluğu
– Lensin arkasında vitreus (camsı cisim) içinde iltihap hücreleri

Üveit nasıl teşhis edilir?
Ne şiddette olursa olsun, üveit acil bir hastalıktır ve hemen müdahalesi gerekir. Geç kalındığında hastalık ilerler ve enflamasyon nedeniyle göz bebeğinde şekil bozuklukları, katarakt, göz tansiyonu yükselmesi, ve daha ileri durumlarda kalıcı körlük gibi sonuçlar yaratabilir.

Bazı üveit tiplerinin tanısı çok tipik görünümü nedeniyle hemen konulabilir. Bu durumda bile, gözün arka bölümünün tutulması söz konusu ise görmenin ne derece tehdit edildiğinin anlaşılması ve tedavinin etkinliğinin izlenmesi için anjiografi, ultrasonografi, ERG gibi ileri teknikler gerekli olabilir. Örneğin önümüzde ICG adı verilen (indosiyan yeşili) bir boyayla yapılan anjiografiler şüpheli durumlarda hastalık hakkında doğrudan tanıya götürücü bilgiler verebilmektedir.

Üveit tedavisi nasıl yapılır?
Gözün ön kısmında gelişen iritis, cyclitis gibi durumlar daha ani başlangıçlı fakat daha kolay tedavi edilen durumlardır. Arka uveitlerde başlangıç genellikle daha yavaş, tedavi daha zordur.

Üveitin tedavisinde steroid (kortizon) ve göz bebeğini büyüten ilaçlar içeren damlalar sıklıkla kullanılmaktadır. Gözde daha derinlerde bulunan enflamasyonlarda ağızdan ilaçların kullanılması gerekebilmektedir. Glokom, katarakt, neovaskülarizasyonlar (yeni damarların oluşması) gibi çeşitli komplikasyonlar gelişebilmektedir.

Ayrıca göz içine ilaç enjeksiyonları, göz çevresine verilebilecek enjeksiyonlar, arkadaki iltihap hücrelerinin vitrektomi ameliyatı ile temizlenmesi vs. gibi yöntemler de gerektiğinde başvurulabilecek seçeneklerdir.

Bu yazı üveitin belirtileri, üveitin nedenleri tedavisi varmı, üveitin çeşitleri, üveit hastalığı nedir nedenleri neden olur nasıl geçer, üveit hastalığına ne iyi gelir hangi bölüm hangi doktor bakar, üveit nasıl teşhis edilir ne demek ne kadar sürer nasıl bulaşır geçer konusunda yazılmıştır.

uveit e ne iyi gelir, yhs-ddc_bd, üveit e iyi gelen, uveit nedir, üveyt nasıl geçer, kedilerde üveit nasıl geçer, gözde iltihap belirtileri, goz tansıyonu belırtısı, goz kanlanmasina dua, gomez ağrısı nedenleri

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.