Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.036 kez görüntülendi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi

Üst solunum yolu enfeksiyonu, ağız, boğaz, burun ve yutağı etkileyebilen virüslerin ve bakterilerin neden olduğu bir rahatsızlıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonu genellikle virüslere bağlı olmak üzere bazen de bakteri veya mantarlardan kaynaklı olarak meydana gelir. Bulaşıcı olan bu hastalık ağır seyretmemekle birlikte insanların yaşam kalitesini düşüren, bitkin ve huzursuz hissetmesine neden olan bu yüzden çabucak geçmesini istediğimiz bir sağlık sorundur. Üst solunum yolu enfeksiyonları burunda tıkanma, boğaz ağrısı & şişmesi, bademcik enfeksiyonları,  farenjit, larenjit, epiglotit, trakeobronşit, sinüzit gibi birçok hastalığın belirtisi veya sonucunda ortaya çıkarlar.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

  1. Burun akıntısı
  2. Hapşurma & Öksürme
  3. Göz sulanması
  4. Yutkunma zorluğu
  5. Solunum zorluğu
  6. Hafif ateş
  7. Baş ağrısı
  8. Kas ve eklem ağrıları
  9. Halsizlik & Bitkinlik
  10. Mide bulantısı

Bu belirtilerin biri veya birkaçı aynı anda görülebilir. Enfeksiyon hapşırma veya öksürme yoluyla kolayca başkalarına bulaşabilir. Zayıf bağışıklık sistemi, kuru iklim ve fiziksel yorgunluk sizi hastalığa karşı daha da dirençsiz hale getirir. Kış aylarında kapalı ortamlarda daha sık vakit geçirdiğimizden kışın görülme sıklığı artsa da her mevsimde üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanma riskimiz vardır. Ne kadar tedbir alsak ta bu rahatsızlık er geç bizi de etkiler. Biz de bu yazımızda üst solunum yolları enfeksiyonundan kurtulmamıza yardımcı olacak basit ve etkili uygulamaları bir araya getirdik. Bunlar hastalığı çabuk atlatmamıza yardımcı olan doğal yöntemlerdir. İşte üst solunum yolları enfeksiyonundan kurtulmamızı sağlayacak yöntemler:

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunu Geçiren Kür Tarifi

Bir su bardağı klorsuz suyu kaynatınız (Klorsuz su yerine marketten satın alacağınız pet şişe suyu da kullanabilirsiniz) Kaynadıktan sonra bir tatlı kaşığı biberiye bitkisi ilave ediniz. On dakika ağzı kapalı olarak kısık ateşte demleyiniz.On dakikadan sonra ılımaya bırakınız,ılıyınca süzünüz.Ilık olarak her gün sabah,öğle ve akşam yemeklerinden bir saat sonra yavaş yavaş yudum yudum içiniz.Her gün için taze hazırlanmak zorundadır.İçerisine damak tadına uygun herhangi bir şey ilave etmeyiniz.Bu kürün uygulaması 15 gün uygulama 3gün ara 15 gün uygulama toplam 30 gün şeklindedir.Bu kür hastalığın seyrine göre ileriki dönemlerde tekrarlanabilir.

Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’dan Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunu, Soğuk Algınlığını Geçiren Kür Tarifi (1.Tarif)

Bir adet muskat, iki adet yenibahar, iki adet meyan kökü, bir adet çubuk tarçın, bir adet cin biber, beş gram zencefil, beş gram zerdaçal, üç gram karanfil ve 15 gram kızamık şekerini karıştırın. Bütün bu malzemeleri çay gibi demleyip için. Bu özel karışım soğuk algınlığına karşı birebirdir.

Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’dan Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunu, Soğuk Algınlığını Geçiren Kür Tarifi (2. Tarif)

Her gün bir tutam hatmi çiçeği ile dilimlere ayrılmış yarım ekşi elmayı yarım litre suda 5 dakika kaynatın. Bu karışımı çay gibi demleyin ve balla tatlandırıp için. Ayrıca 4 parçaya bölünmüş birer adet yeşil elmayla limonu, bir tatlı kaşığı yenibahar, bir tatlı kaşığı karanfil, 2 parça havlıcan, 2 cin biber ve 1 parça kızamık şekeriyle birlikte 3 litre suyun içinde, 10 dakika kaynatın. Gün içinde bu karışımdan 2 bardak için. Gribe ve soğuk algınlığına karşı birebirdir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kandaki İltihabı Temizleyen Kür Tarifi
Grip, nezle gibi soğuk algınlığı durumlarında kanda iltihap meydana gelir. Beyaz dut kurusu kandaki iltihabı temizleyen en etkili maddelerdendir. Beyaz dut kurusu, kandaki CRP (Chemical Reaktif Protein) yüksekse düşürülmesinde mükemmel bir destekleyicidir. Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin.Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için. Haşlanmış dutların tüketilmesi şart değildir. Toplam 25 gün uygulanır ve her defasında taze hazırlanması gerekir.  Klorsuz su yerine marketten alacağız pet şişe suyu da kullanabilirsiniz.

Buhar Soluma

Buhar solumak, üst solunum yolları enfeksiyonunun yol açtığı; burun tıkanması nefes zorluğu, balgam gibi sorunlardan hızlıca kurtulmanıza yarayacak pratik bir yöntemdir. Buhar solumak ayrıca hastalığı daha çabuk atlatmanıza yardımcı olur. Tencere veya leğen gibi bir kaba kaynattığınız 2-3 litre suyu dökün. İçine nane veya okaliptüs yağından 5-6 damla katın. Başınıza bir havlu örterek çıkan buharı soluyun. Diğer bir yöntem ise duş alırken gideri tıkayarak suyun küvette birikmesini sağlayın ve çıkan buharı soluyun. Not: Buhar soluma yöntemi küçük çocuklar, hamileler ve yüksek tansiyon hastalarına zarar verebileceğinden, önerilmez.

Tuzlu Su

En basit uygulama yöntemlerinden biri olan tuzlu su; burun bölgesindeki virüs ve bakterileri öldürür, kalınlaşmış mukusu ve balgamı söker aynı zamanda tıkalı burunların açılmasını sağlar böylece hızlı bir şekilde üst solunum yolu enfeksiyonundan kurtulmaya yardımcı olur. Bir bardak suya 1 çay kaşığı tuz ekleyip eriyene kadar karıştırın. Elde ettiğiniz bu tuzlu sudan bir damlalık yardımı ile sırt üstü yatarak burun deliklerinize bir miktar damlatın. Genzinizin yanmasının ardından normal su ile burnunuzu yıkayın. Damlalık yok ise bu suyu burnunuza sıkıca çekip sümkürebilirsiniz. Ayrıca hazırladığınız diğer bir tuzlu su karışımı ile ağzınızı çalkalayıp boğazınıza gargara yapmalısınız. Bu uygulamayı gün içinde 4-5 defa tekrarlayın.

Zencefil

Zencefil üst solunum yolları sonucu oluşan hastalık belirtilerinin giderilmesine yardımcı olacağı gibi aynı zamanda hastalığın geçmesini de kolaylaştırır. Zencefilde bulunan antiviral, antibakteriyel ve balgam söktürücü özelliklerin boğazda ve göğüste tıkanıklığı azaltmasını sağlayarak hızlıca toparlanmanıza yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirerek genel vücut direncinizi arttırır. Bunun için; bir bardak sıcak suya 1 yemek kaşığı rendelenmiş kök zencefil (veya 1 tatlı kaşığı toz zencefil) katın. 10 dakika demlendirin, süzün ve için. Sabah öğle ve akşam 1’er bardak olacak şekilde bir hafta uygulayın. Bunun yanında kök zencefili tuzlayarak çiğneyebilirsiniz veya salatalarınıza katabilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak antibiyotik etki sağlayarak bakteri ve virüslerden kolayca kurtulmanıza yardımcı olacağı gibi aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirici etki sağlar. Bunun için günde 2-3 diş sarımsağı bir kase yoğurda ince ince doğrayarak tüketebilirsiniz. Kokusundan rahatsız oluyorsanız; 2-3 diş sarımsağı bıçak ile yutabileceğiniz küçük parçalar halinde keserek, 1 bardak su ile yutabilirsiniz.  Çok etkili bir sarımsaklı formül ise şudur; bir bardak ılık suyun içine 2 diş ince doğranmış sarımsak, 2 yemek kaşığı elma sirkesi ve bir tutam kırmızı pul (acı) biber katın ve karıştırın. Bu karışımı yudumlayarak yavaş yavaş için. Gün içinde 2-3 defa uygularsanız kısa sürede enfeksiyonun geçtiğini göreceksiniz.

Buhar Makinesi Kullanın

Kuru havada üst solunum yollarının tetikleyicilerindir. Burun ve sinüs kanallarının kuruyup enfeksiyona sebep olmasını engellemek için buhar makinesi satın alabilir veya kaloriferin üzerine bir kap su bırakabilirsiniz.

Tavuk Çorbası

Ananevi yemeklerimizden olan tavuk çorbası da üst solunum yolu enfeksiyonlarında hızlı ve kalıcı rahatlık sağlar. Sıcak tavuk çorbası enfeksiyonun giderilmesinde ve balgamın inceltilmesinde etkilidir. Ayrıca tahriş olmuş boğazın yumuşatılmasında da çok yardımcı olur. Çorbaya sarımsak veya zencefil eklenmesi durumunda daha etkili bir çorba elde edersiniz. Ayrıca tavuk çorbasında güçlü bir antioksidan olan glutatyona dönüşen sistein adı verilen bir amino asit bulunur. Bu amino asit sayesinde bağışıklık sisteminizde güçlenir, hastalıkların geçmesine yardımcı olur.

Bal

Bal binlerce yıldır bir besin kaynağı olarak kullanıldığı gibi aynı zamanda ilaç olarak ta kullanılmaktadır. Yüksek besin değeri bağışıklığı güçlendirirken içerisinde bulunan antioksidanlar ve enzimler de boğazdaki virüs ve bakterilerin vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Bunun için 1 bardak ılık suya yarım limonun suyunu ve 1 tatlı kaşığı bal katın ve yavaş yavaş için. Bunun için mümkünse kendi bölgenizde üretilen organik balları tercih edin. Bunu ilaçlık olarak ayırıp, kahvaltılık için market ballarını tüketebilirsiniz. Not: 2 yaşından küçük çocuklar ve şeker hastalarında bal kullanımı tavsiye edilmez.

Sıvı Tüketimi

Mevsimine göre portakal, greyfurt, vişne gibi suları bol tüketmekte hastalığın kolayca atlatılmasını sağlar. Ayrıca vücuttaki ödemi ve toksinleri atarak genel vücut sağlığını düzeltir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Güneş Işığı

D vitamini kaynağı olan güneş aynı zamanda sizi psikolojik ve fiziksel olarak daha güçlü kılan bir enerji kaynağıdır. Bunun için en uygun zaman sabah güneşinde 15-20 dakika kalmaktır. Öğlenin yakıcı güneşi farklı sorunlara sebep olabildiğinden kuvvetli güneşte güneşlenmek tavsiye edilmemektedir.

Üst solunum yolları enfeksiyonundan kurtulmak için uzman önerileri

  1. Isırgan otu çayı, karahindiba çayı, yeşil çay gibi içeceklerinde tüketilmesi sorunun kolayca çözülmesinde etkilidirler
  2. İşyerinizi ve evinizi sık sık havalandırın.
  3. Günde 8-10 bardak su için ve her bir bardağa birkaç damla limon sıkın.
  4. Koyu yeşil yapraklı sebzeleri bol tüketin.
  5. Alkol veya kafein içeren içecek, örneğin kahve, çay, kola ve sigara içmeyin.
  6. C vitamini yönünden zengin gıdalara ağırlık verin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.