Üreme Organı Hastalıkları

  • CİNSEL SAĞLIK
  • Üreme Organı Hastalıkları için yorumlar kapalı
  • 2.113 kez görüntülendi

Üreme Organı Hastalıkları


Kadın Üreme Organı Bozuklukları

Üretim organları bozuklukları : Üretim organlarının bazı bozuklukları görülür. Bunlar tedaviyle veya ameliyatlarla giderilirler. Bazılarının da çaresi yoktur.
Gelişmeyen organlar : Buluğ çağında bazen üretim organları gereken şekilde gelişemez. Erkek çocukta bazen testislerin yerlerinde olmadıkları görülür. Bir bebek doğduğunda her organı gibi testisler de skrotum içinde normal yerlerindedir. Bazen bunlar kasıkta hatta karında olabilirler ve bir süre sonra aşağıya inerler. Pek çok erkek çocukta da bu durum buluğ çağında düzelir. Ama bazen testisler ortaya çıkmazlar ve gizli kalırlar. Çocuk 5 yaşına geldiğinde testisler skrotuma yerleşmemişse o zaman doktora başvurmak gerekir. Doktor çocuğu muayene ettikten sonra gereken ilaçları verir. Bazen bu durumda hormon iğneleri de uygulanır.
Kızlarda gelişmeyen organlar: Bazen de kızların organlarında gelişmeyen kısımlar olabilir. Örneğin vajina yani döl yolu tam gelişemez. Bu durumda jinekologla konuşmalıdır. Doktor buluğ çağında veya daha sonra durumla ilgilenir ve gerekiyorsa problemi ameliyatla da halledebilir. Pek ender olarak da gelişmemiş rahime rastlanır. Bu durum anlaşıldığında hekim elinden geleni yapar.
Hermafrodit :

Her insan ya erkek ya da dişi olarak doğar. Çocuğun erkek veya kız olmasını yumurtanın döllenmesi sırasında üreme kromozomları tespit eder. Fakat bazen çocuk hem erkek hem dişi üreme organlarıyla doğar. Bu tipe hermafrodit denilir. Bir kızda kendi üreme organlarının yanı sıra erkek üretim organları bulunabileceği gibi erkek çocukta da kendi organlarından başka dişi üretim organları da bulunur. Günümüzde bu durumlar ameliyatla düzeltilebilmektedir. Vücutla ilgisi olmayan üretim organları alınmaktadır.
Kısırlık :

Kısırlık erkekte de kadında da olabilir. Erkekte sperma, yumurtayı dölleyecek güçte değildir veya sperma hiç yoktur- Kadında da yumurtalıklar, yumurta geliştirmeyebilirler. Veya fallop boruları tıkanık olduğu için yumurta spermayla karşılaşamamaktadır ve rahime de inememektedir. Fallop borularının tıkanıklığı günümüzde ameliyatlarla giderilmektedir. Diğer tür kısırlıklarda doktorlar çeşitli tedaviler uygulamakta ve başarılı da olmaktadırlar. Fakat kabakulak gibi bir hastalık yüzünden kısır kalan bir erkeğe yardım etmek imkânsızdır. Bu arada beslenme bozukluğu vb. gibi nedenler yüzünden olan kısırlıklar başarıyla tedavi edilmektedir. Üretim organları hastalıkları : Üretim organlarının bir hayli hastalığı bulunmaktadır. Bunlar kimi organik kimi de mikrobiktir. Üretim hastalıklarının büyük kısmı kolaylıkla tedavi edilmektedir.
Kadınlarda Üretim Organları Hastalıkları
Dış gebelik :

Yumurta normal olarak fallop borusunda döllenir ve sonra rahime düşer. Fakat bazen döllenen yumurta Fallop borusunda kalır ve burada gelişmeye başlar. Fallop borusu çok incedir. Yumurta büyürken tüpü yırtar. Böylece periton boşluğunda bir kanama olur. Hasta karın kısmında ağrılar hisseder. Kanama fazlaysa sancı da şiddetli olur. Veya vajinadan kan gelmeye başlar- Belirti görülür görülmez hamile kadının hekimine baş vurması şarttır. Hekim hemen ameliyatla müdahalede bulunur. Böylece hastanın hayatı kurtarılır. Bir dış gebelikten sonra doğumdan korkmamak gerekir. Çünkü ikinci hamilelik normal olabilir ve yumurta rahimde büyüyebilir.
Vajina iltihaplanmaları :

Kadınlarda en fazla görülen vajina iltihaplarıdır. Bazıları pek hafiftir ve kolaylıkla önlenebilirler. Bazılarında daha geniş önlemler almak gerekebilir. Vajinanın rahatsızlanmasına genellikle mikroplanmalar yol açar.
Bakteri enfeksiyonu : Bakteri enfeksiyonunda koyu, ağır, yapışkan bir akıntı olur. Vajinanın içini kaplayan bu beyaz veya sarımsı renkli akıntı yanma ve sık idrara neden olur. Bir jinekolog bu enfeksiyonu tedavi edebilir.
Moniliasis :

Moniliasis, vajina fungusu adıyla da bilinir. Rahimin ve vajinanın kaşınmasına neden olan beyaz, koyu bir akıntı vardır. Ayrıca kızartılar da görülebilir. Hekim bu hastalığı tedavi için supozituvarlar, köpükler, kremler verir. Bu hastalık da çabuk geçer-
Tricomoniasis :

Hastalık sarı veya yeşilimsi sarı, pis kokulu bir akıntıyla kendini belli eder. Kızarma, şiddetli kaşıntı, hassaslık ve hatta vajina kanamaları olur. Bu hastalığın mikrobu erkekten kadına geçer. Fakat erkek üretim organlarını bu mikrop etkilemez. Hastalık on gün içinde tedavi edilir. Aynı zamanda mikrobu taşıyan erkeğin de kadınla birlikte tedavi görmesi gerekir. Aksi halde hastalık tekrarlar.
Rahim boynu iltihabı: Vajinanın mikroplanmasından bir süre sonra rahim boynu iltihabı ortaya çıkabilir. Sık ve çok acı veren idrar hastalığın belirtisidir. Hekim bu hastalığı antibiyotiklerle tedavi eder.
Vajina siğilleri ve herpes :

Siğili andıran kabarcıklar vajinayla anüs arasında belirirler. Bu siğiller görülünce doktora başvurmalıdır. Doktor,
siğillerin üstüne ilaç sürerek kurumalarını sağlar. Fakat siğiller ihmal edilirlerse o zaman ameliyat gerekebilir. Herpes de bilinen uçuklar gibi su toplamaları, küçük yaralar oluşturur. Dışta ve içte olabilirler. Vajinada beliren herpese özellikle dikkat etmek gerekir. Dışta veya içte herpes belirince hemen doktora başvurmalıdır.
Yumurtalıklarda kist:

Yumurtalıklarda kistler olabilir. Bunlar genellikle zararsızdırlar. En fazla yumuşak kistlere rastlanır. Bu tür kistler ameliyatla yok edilirler. Kistler tehlikeli sayılmazlar fakat anında müdahale etmek ‘de şarttır. Yumurtalıktaki kistlerin büyümesi tatsız problemlere yol açabilir.
Urlar :

Rahimdeki urlara myoma ve fibrom adları verilir. Bu urlar kas liflerinden oluşurlar ve genellikle zararsızdırlar. Rahimde bu tür bir ur olduğu kanamalarla ortaya çıkar. Kanama az da olabilir fakat devamlıdır. Yani bir türlü kesilmez. Bu durumda doktora başvurup muayene olmak gerekir. Doktor rahim içindeki tümörleri muayenede anlar. Tedavi olmayan tümörleri kazıyarak alır (kürtaj). Alınan parçaların mikroskop altında incelenmesi şarttır. Bu sayede urların zararsız olduğu anlaşılır. Eğer urlar habis çıkarsa o zaman durum değişir. Çünkü rahim kanserinde de hafif kanla karışık bir akıntı görülebilir. Hekim, durumu erken anlarsa hastanın iyileşme şansı da fazladır. Bu durumda da ameliyat yapılır. Bazen doktor başka tedavilerden de yararlanabilir. Eğer ur büyükse ve gerekiyorsa o zaman rahim de alınır.
Üreme organlarının diğer önemli hastalıkları:
Üretme organlarının diğer önemli hastalıkları cinsel ilişki yüzünden geçen gonore ve sifilis yani bel soğukluğu ve frengidir. Erkeklerde iki hastalık da belirtilerini daha çabuk ortaya koyar. Kadınlarda durum daha geç anlaşılabilir. Bunlar erkek üreme organları hastalıklarında anlatılmıştır.
Menapoz sıkıntıları : Menapoz bir üretim organları hastalığı değildir. Bu sadece kadındaki yaş dönemidir. Yani vücuttaki östrojen ve progesteron hormonlarının miktarı iyice azalmıştır. Zaten bu iki hormon, buluğ çağından me- napoza kadar olan sürede vücutta ancak 6-6,5 gram kadardır. Bundan da toplamı bu kadarcık olan iki hormonun vücutça ne kadar küçük miktarlarda kullanıldığı ortaya çıkmaktadır. Menapoz bazı bünyeleri pek etkilemez. Âdetten kesilen kadın, vücudunda pek değişiklik hissetmez. Hatta eskisine kıyasla daha rahat ve neşeli de olabilir. Fakat bazı kadınlarda menapoz yıllarca süren rahatsızlıklara neden olur.
Menapozun en sıkıcı belirtilerinden biri sık sık yüz kızarmasıdır. Bir şeyi olmayan kadının ani yüzü kızarır hatta terler. Bu durum kısa sürer ama günde birkaç kez tekrarlayabilir. Bu kızarma, yanma dışında başka belirtiler de vardır. Kadın geceleri kolay kolay uyuyamaz. Devamlı bitkinlik hisseder. Başı döner. El ve ayak parmakları uyuşur. Sık sık çarpıntısı tutar. Özellikle vajina kısmı kaşınır. Vajinada kuruluk olur. Kadın birden kilo almaya başlar veya zayıflar. Bunlar menapozun sadece birkaç belirtisidir. Hem bu sıkıcı belirtiler yıllarca da sürebilir. Bu tatsız durumlara hormon değişiklikleri yol açar fakat menapoza uğrayan kadının yaşlandığını düşünmesi bunalım geçirmesine neden olur. Bunalımlar da bu belirtileri ortaya çıkarabilirler.
Menapoz belirtilerinin giderilmesi : Menapoz belirtilerinin giderilmesi için bazı doktorlar östrojen hormonu tabletleri veya iğneleri verirler. Menapoza uğramış kadının vücuduna giren östrojen hormonu bütün belirtileri yok eder. Ayrıca alınan östrojen sayesinde kadın genç görünür. Cildi renklenir, kırışıklar azalır. Gözleri parlar, saçları gür durur. Pek çok kadın östrojen- den yararlanmaktadır. Ancak östrojen tedavisi konusunda doktorların fikirleri farklıdır. Bazı hekimler östrojen tedavisi sayesinde menapoz belirtilerinin kaybolduğunu ve ayrıca vajina dokusunun değişmediğini, kadınlarda altmışlarında görülen kemik incelmesi ve kalp hastalıklarının önlendiğini söylemektedirler. Buna karşılık bazı doktorlar da vücuda düşüncesizce verilen östrojenin rahim ve göğüslerde urlara neden olduğunu ve hatta kansere yol açtığını ileri sürmektedirler. Östrojen tedavisinin yararları olduğu gibi zararları bulunduğu da bellidir. Onun için östrojen hormonu alacak yerde, yeni döneme alışmaya çalışmak, egzersiz yapmak, dengeli, yeterli beslenme uygulamak, ilgilenecek yeni konular bulmak ve karamsarlıktan sıyrılmak çok daha doğrudur. Yalnız menapozu erken âdetten kesilmeyle de karıştırmamaiıdır.
Amenore denilen âdet görülmemesi yaş döneminden çok önce görülür. Bunun çeşitli nedenleri bulunabilir. İlgili hekim hastasını muayene eder ve nedenini araştırır. Bu arada hastaya test uygulayarak hormonlarının, yumurtalarının durumuna bakar. Bu test ayrıca rahim boynunda kanser olup olmadığını da açıklar. Pap adı verilen bu testte vajina ve rahim boynundan hücre alınır. Bunlar mikroskop altında incelenir ve sonuç anlaşılır. Hemt test için hüc
re almak sanıldığı gibi zor veya acı veren şey de değildir. Bir dakikadan kısa süre içinde vajinadan alınan hücreler özel küçük camların üstüne sürülür. Pap testi sayesinde vajina ve rahmin durumu anlaşılır. Kadınların yılda bir veya iki yılda bir Pap testi yaptırmaları gerekir. Çünkü Pap testi en küçük anormalliği bile haber verir. Bu sayede daha kanser başlarken tedavi edilebilir. Ayrıca yapılan test amenoresi olan hastanın da, normal bir kadının da östrojen-progesteron durumunu gösterir.
Östrojen ve progesteronun ölçülmesi : Kadının vücudundaki östrojen ve progesteron hormonlarını ölçebilmek büyük bir ustalık ve gerekli cihazlar ister, ilerlemiş ülkelerde hormonların miktarlarını ölçmek kolaylaşmıştır. Bu ölçümlerde vücuttaki östrojen ve progesteronun miktarı kesinlikle belirtilir. Ancak diğer basit testlerle de bu konuda bir fikir sahibi olmak kabildir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.