Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Aşamalar Yer Alır ?

  • TÜP BEBEK
  • Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Aşamalar Yer Alır ? için yorumlar kapalı
  • 1.583 kez görüntülendi

Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Aşamalar Yer Alır ?

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları

Tüp bebek, kadınların yumurtalıklarını özel yöntemlerle almanın ve erkek semeni vücudun dışındaki laboratuvara birleştirmenin en temel yolları olarak tanımlanır. Beş aşamada gerçekleşen aşamalı bebek tedavisi, embriyo annenin rahmine yerleştirilir. Tüp Bebek Tedavi Aşamaları nasıl yapılmaktadır? Uygulama sonrasında tedavinin başarılı olup olmadığını belirlemek için gebelik testi yapılır.

Tüp Bebek Tedavi İki Farklı Biçimde Olabilir:

Klasik IVF IVF = in vitro fertilizasyon

İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu ICSI

Bu yöntemlerin ikincisi bugün yaygın olarak kullanılmaktadır. IVF tedavisinin aşamalarının her iki yöntemde de aynı olduğu belirtilmektedir. Bu fark sperm ve yumurta döllenme olarak ortaya çıktığı için laboratuvar ortamında belirtilmiştir. IVF tedavisinde aşamaların sayısı farklı kaynaklardan farklı olabilir. Bazı etaplar bazı aşamalarda birleştirilse de her bir merkezde aynı adımlar uygulanmaktadır. IVF evreleri genellikle 5 bölüme ayrılır.

İlk Aşama; Birinci Muayene

Bebek sahibi olmak isteyen çift değerlendirilir ve ilk etapta incelenir. Bu değerlendirme; çiftin geçmiş tedavileri, doğum, kürtaj, gebelik hikayeleri, eski anketler vb. dahil edilir. In-vitro fertilizasyon tedavisi çiftlerin ayrıntılı olarak değerlendirilmesinden sonra planlanmaktadır.

İkinci Aşama; Yumurtalıkların Uyarılması

Bu aşamada, yumurta veren ilaçlar annenin yumurtalıklarına uygulanır ve çok sayıda yumurta oluşur. Burada amaç birçok yumurta içeren birçok embriyo oluşturmaktır.

Üçüncü Aşama; Yumurta Toplama

Bu aşamada, annenin yumurtalıklarında gelişen yumurtalar laboratuvar ortamında döllenmek üzere toplanır ve depolanır. Bu aşamada, sperm de babadan alınır. Sperm alma işlemi mikro TESE yöntemiyle sperm veremeyen baba tarafından yapılır.

Dördüncü Aşama; Gübreleme

IVF muamele evresinin dördüncü aşamasında, döllenmiş yumurta, annenin babası ve babasının babasından toplanan sperm ile döllenme yoluyla laboratuvarda tutulur.

Beşinci Aşama; Embriyonun Rahme Transferi

Bu aşamada, döllenmiş yumurta uterusa aktarılır. Bu işlem ortalama beş ya da on dakika sürer ve acısız bir şekilde başarılır.

İn vitro fertilizasyon adet döneminin ikinci veya üçüncü gününde başlar. Bu dönemde kliniğe gelen hastanın jinekolojik muayenesi yapılır ve yumurta rezervi tekrar değerlendirilir. Ovaryumda fonksiyonel bir sistin var mı yoksa uterusu kaplayan bir kitle olup olmadığı kontrol edilir. Olumsuz bir durum yoksa tedaviye başlanmasına karar verilir. İğneler, insulin enjektörleri adı verilen küçük iğnelerdir. Genellikle çekirdeğin etrafına uygulanırlar.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.