TSH Düşüklüğü: Bu Belirtiler Dikkate Alınmalı

  • Genel Sağlık
  • TSH Düşüklüğü: Bu Belirtiler Dikkate Alınmalı için yorumlar kapalı
  • 1.028 kez görüntülendi

TSH Düşüklüğü: Bu Belirtiler Dikkate Alınmalı

TSH (Thyroid Stimulating Hormone) tiroid bezini uyaran bir hormondur.

TSH Düşüklüğü Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
TSH Düşüklüğü

Tiroid hormonunun normalden daha fazla çalışması sonucu TSH düşüklüğü meydana gelir.

Neye Dikkat Etmeliyim?

Düşük TSH seviyesi genellikle, başka belirtilere sebep olan hipertiroidizm (tiroid bezinin aşırı çalışması) ile bağlantılı olduğu için, TSH seviyenizi normale çekmek ve tekrar düşmesini engellemek için ne gerekiyorsa yapmak önemlidir.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

TSH düşüklüğü durumunda Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümüne gidilir.

Tiroit Fonksiyonları

Tiroidin çeşitli metabolik işlevleri vardır. Bunların arasında:

  • vücut sıcaklığını düzenleme
  • kalp atış hızı
  • vücut ağırlığı
  • üreme

gibi fonksiyonlar bulunur. Bu fonksiyonlara bakılırsa, açıkça görülür ki tiroid vücudun önemli parçalarından birisidir.

Hipofiz bezi tarafından üretilen TSH (tiroid uyarıcı hormon), beyninize tiroid hormonlarının (T3 ve T4) ne zaman üretileceğini söyler. Bu termostatın, oda sıcaklığına göre ısıtma sistemlerini ayarlamasına benzer. Düşük TSH’den şikayetçi olan hastalarda genelde yüksek T3/T4 hormon seviyeleri görülür.

TSH Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Düşük TSH’ye sebep olabilecek iki neden vardır:

  • Salgı bezleriniz yeterince üretmiyordur
  • Tiroid beziniz fazla çalışıp gereğinden fazla tiroid hormonu üretiliyordur ve bu da beyninize üretimi durdur sinyali gönderiyordur

Düşük TSH seviyesinden ve yüksek T3 ve T4 (tiroid hormonları) seviyelerinden şikayetçi olan bireyler hipertiroidizm olarak bilinen duruma sahiptir. Ancak, eğer bir birey hem düşük TSH seviyesinden, hem düşük tiroid hormonlarından şikayetçiyse, bu durum tiroid üretiminden sorumu olan hipofiz bezinin güçsüz, hastalıklı ya da zarar görmüş olmasından kaynaklanabilir.

Hipofiz bezi, ciddi kafa darbesi almaktan ya da daha nadir olarak tümörden zarar görebilir. Hipofiz bezi sadece tiroid hormonlarını değil, 8 farklı hormon üretir. Basit bir kan testi ile vücutta hipofiz bezi tarafından üretilen hormonların seviyesinin normal olup olmadığı ölçülebilir. Alternatif olarak, bazı hastalar tümör olmadığından emin olmak için beyin filmi çektirerek hipofiz bezinin zarar görüp görmediğini anlayabilir.

TSH Düşüklüğü Nedenleri

1) Doğal Tepki
Normal TSH seviyesi 0.3 – 3.3 mIU/L (mili-international units/litre) arasındadır. Bazen düşük TSH seviyesi, gereğinden fazla çalışan tiroide karşı vücudun verdiği doğal bir tepkidir. TSH seviyeniz anormal şekilde düşerse, doktorunuzun size yazdığı ilacı kullanarak TSH’yi normal ve sağlıklı seviyelere taşıyabilirsiniz.

Bazı hastalarda, hipofiz bezi, hipotiroidi (tiroid yetersizliği) olmasına rağmen daha fazla TSH salgılayamayabilir. Tiroit yetersizliğinden şikayetçi olan hastalar düşük TSH ile karşı karşıya kalırsa acilen tıbbi yardıma başvurmalıdır. Problem hipofiz bezinden ya da daha kötüsü, kafada oluşan bir tümörden kaynaklanıyor olabilir.

Beyinde bulunan hipotalamus tirotropin denilen bir hormon üretir. Bu hormon tiroid bezini uyaran hipofiz bezini, T3 ve T4 hormonlarının üretimini kontrol eder. Hipotalamus aynı zamanda somatostatin adı verilen başka bir hormon üretir, bu da tirotropin hormonunun tersi etkileri yapar. Bu iki hormonun uyumlu bir şekilde çalışmaması sonucu, dengesizlikler oluşur.


2) Hastalıklar ve Rahatsızlıklar
Düşük TSH seviyelerinin oluşmasına sebep olan bazı hastalık ve rahatsızlıklar şunlardır:

  • Graves Hastalığı
  • Haşimato Hastalığı

TSH Düşüklüğü Belirtileri

TSH düşüklüğü genellikle hipertiroidi sebebiyle yani tiroit bezinin gereğinden fazla çalışmasından ortaya çıkar. Tsh düşüklüğü tedavi edilmezse, bu durumun belirtileri şunlardır:

  • Cinsel İktidarsızlık (Erkeklerde)
  • Sıcaklığa hiç dayanamamak, normalden çok daha fazla terlemek, bu sebeple yorgun hissetmek
  • Normalden hızlı kalp atış seviyesi
  • Anlaşılmaz bir şekilde gergin, tedirgin, telaşlı, sinirli olmak
  • İştahın açılması, ama buna ve çok yemeye rağmen kilo vermek
  • Konsantre olmakta zorlanmak, sürekli yorgun hissetmek
  • Uykusuzluk
  • Sıkça dışkı çıkarmak
  • Menstrüal döngüde düzensizlik
  • Kemik ve kas ağrıları

TSH Düşüklüğü Tedavisi

1) İlaç Tedavisi
Doktorunuzun vereceği, basit ilaçlar kullanarak TSH seviyenizi yükseltebilirsiniz. Bu ilaçlar (örneğin anti-tiroid ilaçları) tiroid aktivitesini yavaşlatır, böylece vücudunuz doğal olarak TSH üretmeye başlar. Durumun ciddiyetine ya da ilaç kullanıp kullanamayacağınıza göre, doktorunuz ameliyat ile tiroit bezinin bir kısmını alma yöntemini seçebilir. Bu yöntem TSH düşüklüğünden tamamen kurtulmak için başarı oranı yüksek bir çözümdür.

2) Egzersiz
Düzeni olarak egzersiz yapmak TSH seviyesini yükseltir. Bazı faydalı egzersizler arasında yoga, meditasyon ve günlük olarak düzenli nefes egzersiz uygulama bulunur. Bütün bu yöntemler hipofiz bezini uyarmaya yardımcı olur. Genel olarak, düzenli olarak egzersiz yapmak bir sürü sağlık probleminin ortaya çıkmasını engellemekte ve hormonal dengesizlikleri düzenlemede yardımcı olur.

3) Düzenli ve Sağlıklı Beslenmek
Doktorunuz size daha sağlıklı bir beslenme düzenine geçmeyi de tavsiye edebilir. İyot ve selenyum TSH’yi sağlıklı seviyelerde tutmak için çok önemlidir. Ayrıca, düşük ya da yüksek kan şekeriniz varsa, TSH düşüklüğünden rahatsız olma şansınız daha fazla olabilir. Doktorunuzla görüşüp gerekli ilaçları ve beslenme düzeni tavsiyelerini alırsanız, kan şekeri ve hormon seviyelerinizi kontrol altına alabilirsiniz.

4) Diğer Tedaviler
Bazı durumlarda, hormon replasman tedavisi TSH seviyenizi normal seviyelere çıkarmaya yardımcı olabilir.
Yukarıda gördüğünüz belirtilerden herhangi birisini yaşamanız durumunda, TSH seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Doktorunuza danışarak, sağlıklı ve düzenli beslenmeye başlamalı ve bir daha yaşanmamasından emin olmalısınız.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.