Trigliserid Nasıl Düşürülür, Hangi Doktora Gidilir?

  • Genel Sağlık
  • Trigliserid Nasıl Düşürülür, Hangi Doktora Gidilir? için yorumlar kapalı
  • 895 kez görüntülendi

Trigliseridler, kanda bulunan bir yağ türüdür. Trigliseridler, ayrıca vücudumuzdaki en önemli enerji kaynağı ve en yaygın yağ türü örneğidir. Sağlıklı bir yaşam sürmek için kanınızda bir miktar Trigliserid olmak zorundadır. Trigliserid seviyesi yapılacak kan testi ile tespit edilebilir. Kandaki trigliserid oranının normalin üstünde olmasına trigliseridyüksekliği yani “hipertrigliseridemi “denir. Bu makalemizde trigliserid neden yükselir ve nasıl düşürülür? konusu hakkında bilgiler verdik.

Yağlı yiyecekler yediğinizde, yağların çoğu trigliserid formundadır. Çok fazla kalori aldığınızda ekstra kaloriler trigliseridlere dönüştürülür ve vücudunuzun yağ hücreleri içerisinde depolanırlar. Trigliseridin normal düzeyde olması herhangi bir sorun teşkil etmez, ancak yükseldiği zaman, besinlerden gereğinden fazla yağ alındığı veya karaciğer gereğinden fazla yağ yaptığı zaman trigliserid düzeyinin normalin üstüne çıkması bazı hastalıklara yol açar.

Normal ve yüksek Trigliserid değerleri nedir?

Normal trigliserid değerleri 150 mg/dl’nin altındadır.

Sınırdaki trigliserid değerleri 150 ve 199 mg/dl arasındadır.

200 mg/dl’nin yukarısı çok yüksektir.

500 mg/dl’nin yukarısı aşırı yüksektir.

Trigliserid yüksekliğinin nedenleri

Trigliserid yüksekliğine neden olan hastalıklar

  • Yüksek tansiyon
  • Kalp hastalığı
  • Akut hepatit
  • Henüz teşhis edilmemiş şeker hastalığı
  • Karaciğer hastalığı
  • Hipotiroidizm
  • Böbrek hastalığı
  • Akromegali
  • Lipodistrofiler
  • Cushing sendromu
  • Polikistik over sendromu (PCOS)

Trigliserid yüksekliği genetik nedenler

Ailesel hipertrigliseridemi

Ailesel disbetalipoproteinemi

Alışılmış lipoprotein lipaz eksikliği

Tip III hiperlipoproteinemi

Tip V hiperlipoproteinemi

Yaşam koşullarıyla ilgili trigliserid yüksekliği nedenleri

Hamilelik dönemiyle birlikte trigliseridlerinizde yükselme meydana gelebilir.

Obezite yani aşırı kilo, düşük HDL’ye (iyi kolestrol) ve yüksek LDL’ye(yüksek kötü kolestrole) ve triasilgliserid yüksekliğine yol açan kandaki lipid dengesizliğine neden olur.

Egzersiz yapmamak, hareketsiz yaşam da yüksek trigliserid nedenlerindendir.

Sigara, hipertrigliseridemiye (trigliserid yüksekliğine) neden olan önemli bir risk faktörüdür.

Alkol tüketimi trigliserid üretimini uyarır ve kandaki yağ emilimini engeller, trigliserid yükselmesine yol açar.

Öğün atlamak ve bir oturuşta çok yemek de olası trigliserid yüksekliği nedenlerindendir.

Normalden çok yemek ve gece yemeği kaçamakları da trigliserid oranını yükseltir.

Trigliserid yüksekliği belirtileri

Genellikle Trigliserid yüksekliği herhangi bir belirtiye neden olmadığından kan testi yaptırmadığınız sürece Trigliseridlerinizin yüksek olduğunu bilmemeniz normaldir. Trigliserid oranı çok yükselmediği sürece çoğu zaman belirti vermez. 500 mg / dl ve üstüne çıktığında ise;

Pankreasın iltihabı

Dirsekler veya dizde nodül

Baş ağrısı gibi semptomlara yol açabilir.

Trigliserid nasıl düşürülür?

Trigliserid oranınız yüksekse bir Dahiliye doktoruna başvurmalısınız. Doktor size çeşitli testler uygulayacak ve durumun nedenine göre gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir. Ayrıca trigliserid oranını düşürmek için aşağıda bildirilenleri yapmanızı tavsiye ederiz.

Kilo verin

Kilonuz normalin üzerindeyse zayıflamak, trigliserid oranını düşürmeye yardımcı olacaktır. Vücut ağırlığınızın yüzde %5-10’unu kaybetmek (örneğin 100 kilo olan birinin 5-10 kilo vermesi), trigliserid miktarını yaklaşık yüzde 20 oranında düşürecektir.

Lifli gıdalarla beslenin

Şekerli ve işlenmiş gıdalar, marketlerdeki fabrikasyon ürünleri tüketmek yerine, sebze, meyve ve tahıl gibi lif açısından zengin gıdalara odaklanın.

Spor yapın

Egzersiz yapmak trigliserid seviyesini düşürmekte çok önemli rol oynar. Doktorunuza danışıp onun uygun bulduğu egzersizleri yapmaya devam edin. Spor yapmak ayrıca kilonuzu kontrol altında tutmaya da yardımcı olacaktır. En azından her gün yarım saat – 1 saat yürüyün.

Trigliserid düşürücü ilaçlar kullanın

Trigliseridleriniz çok yüksekse (500 mg / dL veya daha yüksek), doktorunuz fibratlar, niasin, omega-3s veya statinler gibi trigliseridleri düşürmek için, size etkili ilaç formlarını reçete edecektir.

Rafine karbonhidratların tüketimini sınırlandırın

Düşük kaliteli karbonhidratlar (şeker oranı yüksek gıdalar veya beyaz un gibi rafine edilmiş tahıllar) vücudunuzdaki insülinde ani bir yükselişe neden olup, bu durum da trigliseridlerde ani bir artışa yol açabilir. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz undan yapılmış hamur işleri yerine, sebze, meyve, yulaf ezmesi, tam tahıllı un gibi yüksek kaliteli karbonhidratlı besinler tüketmeye devam edin.

Omega-3 yağ alımını artırın

Omega-3 yağları kalp sağlığınız için iyidir ve trigliserid düzeylerini düşürmede de etkilidir. Haftada en az 2 kez, somon, ringa balığı, uskumru, sardalya gibi omega-3 yönünden zengin balıkları tüketmelidir. Balık yemeyi sevmiyorsanız, balık yağı hapı kullanımı için doktorunuza danışabilirsiniz.

Trigliserid Kan Tahlili Neden Yapılır, Trigliseridin Görevleri Nelerdir? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.