Topuk Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Topuk Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 974 kez görüntülendi

Topuk Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Ayağınız 26 kemik, 33 eklem ve 100’den fazla tendondan oluşur. Topuk ayağın en büyük kemiğidir.

Topuk ağrısı nedir?

Ayağınız 26 kemik, 33 eklem ve 100’den fazla tendondan oluşur. Topuk ayağın en büyük kemiğidir.

Ayağınızı aşırı kullanır, sakatlar ya da yaralarsanız, topuk ağrısı ile karşılaşabilirsiniz. Ağrının şiddeti hafif de olabilir, ayağınızı kullanamaz hale de getirebilir. Birçok durumda, topuk ağrısı hissediyorsanız, tanıyı koymak için bir doktora ihtiyacınız olacaktır.

Topuk Ağrısı Nedenleri

Topuk ağrısının, genellikle topuk kemiğinin aşırı kullanımından kaynaklanan birçok sebebi vardır. Ayağı sert zeminlere çarpmak, fazla kilolu olmak ve ayağa tam olarak olmayan ayakkabıları giymek topukta gerilme ve kasılmalara yol açabilir.

Bu kasılma ve gerilmeler topuğun kemiklerinde, kaslarında yahut tendonlarında rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Topuk ağrısına neden olan diğer yaygın durumlar şunlardır:

Topuk çıkıntıları
Topuğu çevreleyen ve kaplayan kasların ve kemiklerin sürekli gergin olması durumunda topuk çıkıntıları oluşur. Bu durumda, topuğun çevrelerinden bazı kısımlar kırılabilir ya da kopabilir. Topuk çıkıntıları, sürekli koşan atletler ve sporcularda sıkça görülür. Obez insanlarda da yaygın olarak rastlanır.

Topuk Dikeni (Plantar Fasciitis)
Topuğu ayak parmaklarının köküne bağlayan doku iltihaplanırsa topuk dikeni meydana gelir. Bu durum da, sürekli koşan atletler ve sporcularda sık sık görülürken, ayrıca ayağa tam olarak uymayan ayakkabıları giymek de topuk dikenine sebebiyet verebilir.

Aşırı içe bükülme
Topuğun arkasındaki bağların ve tendonların gereğinden fazla gerilmesiyle aşırı içe bükülme meydana gelir. Bu durum, sırt, bel ve dizlerde meydana gelen sakatlıklar yürüyüş şeklini değiştirdiğinde oluşabilir.

Aşil Tendonu İltihaplanması (Achilles Tendinitis)

Topuğun arka kısmını çevreleyen Aşil tendonunun iltihaplanmasıdır. Bu durum, çok aktif bir hayatı olan ve sürekli koşan profesyonel sporcularda ve dansçılarda rastlanır.

Doktorunuza Ne Zaman Danışmalısınız?

Topuk AğrısıTopuk ağrısı hissetmeye başlarsanız, öncelikle evinizde, örneğin topuğunuzu dinlendirerek, çözüm bulmaya çalışabilir ve ağrınızı hafifletebilirsiniz. Eğer topuk ağrınız 2-3 hafta süresince azalmıyorsa, doktorunuzdan randevu istemelisiniz.
Aşağıdaki belirtilerle karşılaşırsanız, bir an önce doktorunuzla görüşmelisiniz:


  • Ağrınız ciddi ve dayanılmaz ise
  • Ağrınız birdenbire başlıyorsa
  • Topuğunuzda kırmızılık varsa
  • Topuğunuzda şişlik varsa
  • Topuğunuzdaki ağrıdan dolayı yürüyemiyorsanız

Topuk Ağrısının Yol Açtığı Diğer Problemler Nelerdir?
Topuk ağrısı bazen sizi etkisizleştirip yatalak edebilir ve gündelik hareketlerinizi kötü etkileyebilir. Ayrıca yürüyüş şeklinizde değişikliklere sebep olabilir, bu da yürürken dengenizi kaybedip düşmenize yol açabilir ve diğer sakatlıklara davetiye çıkarabilir.

Topuk Ağrısı Tedavisi

Topuğunuz ağrıyorsa, evinizde rahatsızlığınızı biraz olsun azaltmak için birkaç yöntem deneyebilirsiniz..

Dinlenme
Mümkün olduğu kadar topuğunuzu dinlendirmeye çalışın

Buz Tedavisi
10-15 dakika sürelerle, günde iki defa olmak üzere, topuğunuza buz tedavisi uygulayın. Buzların ince bir havlunun içine sararak topuğun üstünde bekletebilirsiniz. Buzu direkt olarak deriye temas ettirmeyin, buz yanıkları oluşabilir.

Ağrı Kesici
Reçetesiz satılan ağrı kesicilerden kullanın.

Rahat Ayakkabı
Ayağınıza tam olarak uyan ayakkabıları giyin.

Gece Splinti
Gece splinti siz uyurken ayağınızı esneten bir cihazdır. Geceleri bunu kullanabilirsiniz.

Topukluk
Ağrıyı azaltmak için için topukluk kullanın.

Doktora Gidin
Eğer yukarıdaki yöntemler ağrınızı azaltmıyorsa, doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz, topuğunuzun fizik muayenesini yapacak ve size belirtilerinizi ve ne zaman başladığını soracaktır. Ayrıca, ağrınızın sebebini öğrenmek için film çekilmesini isteyebilir. Ağrınızın sebebi tam olarak anlaşılınca, size gereken uygun tedaviyi uygulamaya başlayacaktır.

Fizik Tedavi
Bir çok durumda doktorunuz fizik tedaviyi önerecektir. Bu ayak kaslarınızın ve tendonlarınızın güçlenmesini sağlayarak, gelecekte meydana gelecek muhtemel problemleri önleyecektir. Eğer ağrınız çok ciddiyse, doktorunuz size iltihap sökücü ilaçlar yazabilir. Bu ilaçlar ayağınıza enjekte edilebilir ya da ağız yoluyla alınabilir.

Bunların yanında, doktorunuz size ayağınızı desteklemeyi önerebilir, ayağınızı sarmak ya da özel ayak cihazları (topukluk vs.) ağrınızı azaltabilir.

Ameliyat
Bazı nadir durumlarda, doktorunuz ameliyatı önerebilir. Ancak, topuk ameliyatı çok uzun bir iyileşme dönemi gerektirir ve topuk ağrınızı gidermeyebilir.

Topuk Ağrısını Engelleme
Topuk ağrısına sebebiyet veren bütün durumları önceden engellemek mümkün olmayabilir. Ancak, bazı basit yollarla topuk sakatlığını ve ağrılarını engelleyebilirsiniz. Ne kadar sık yaparsanız o kadar iyi olacak bazı temel yöntemler şunlardır:

  • Ayağınıza tam olarak uyan ayakkabıları tercih edin ve ayağınızı destekleyen cihazlar kullanın
  • Fiziksel aktiviteler ( yürüyüş, koşu, spor) için uygun ayakkabıları kullanın
  • Egzersiz yapmaya başlamadan önce ısınma hareketlerini uygulayın
  • Spor sırasında hızınızı dikkatli ayarlayın
  • Sağlıklı beslenin
  • Yorgun olduğunuzda ve kaslarınız ağrıdığında dinlenin
  • Sağlıklı kiloda kalmaya özen gösterin

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.