Toksoplazma Nedir ? 

  • ALTERNATİFTIP
  • Toksoplazma Nedir ?  için yorumlar kapalı
  • 1.282 kez görüntülendi

Toksoplazma Nedir ? 

Toksoplazma enfeksiyonu, toxoplasma gondii isimli parazitin vücuda girip yerleşmesi ile meydana gelmektedir. Bu parazitin bulunduğu yer genelde hayvanlardır. Bu parazitin bulunduğu hayvanların pişirilmeden veya az pişirilerek yenilmesi ile parazit insanlara geçebilmektedir. Diğer yandan paraziti taşıyan bir evcil kedinin evde bakılması ile dışkısı yoluyla parazit insana bulaşabilmektedir. Hamile olan kadınların toksoplazma parazitini hamilelikleri esnasında almaları ise plasenta yolu ile bebeğe enfeksiyon geçmesine neden olur.

Daha önce bu parazitten kaynaklı olan enfeksiyonu geçirmemiş anne adaylarının gebeliklerinde enfeksiyon geçirme olasılıkları %1’dir. Daha önce bu enfeksiyonu geçirmiş olan anne adaylarının ise enfeksiyona bağışıklılığı olduğu kabul edilir. Toksoplazma enfeksiyonu tam bağışıklık sağlayan bir enfeksiyon türüdür ve kişinin bu enfeksiyonu bir kez geçirdiği takdirde bir daha geçirme ihtimalinin olmadığı kabul edilir.

Toksoplazma ismi verilen bu parazit gebelik döneminde plasenta yolu ile bebeğe geçerse bunun sonucunda bebekte ortaya çıkan enfeksiyon düşüğe neden olabilmektedir. Diğer yandan bebekteki bu enfeksiyon göz, beyin gibi organlarda zarar oluşmasına neden olabilir ve bebekte gelişim geriliğini meydana getirir. Gebelik ne kadar uzun süreli ise bebeğe enfeksiyon geçme oranı o derece yükselir. Diğer yandan bebeğe bulaşan enfeksiyonun bir soruna neden olma olasılığı da o derece de azalmaktadır. Gebeliğin ilk üç ayında bebeğe enfeksiyon geçme oranı % 15, üç aylık ve aylık arası gebeliklerde bu oran % 25, altıncı ve dokuzuncu ay arasındaki gebeliklerde enfeksiyon geçme oranı % 60’a çıkmaktadır. Bebeğin anne karnında geçirdiği her enfeksiyon kalıcı hasar bırakmamaktadır. Kalıcı hasar ile karşılaşma durumu bebeğin organ gelişiminin gerçekleştiği ilk üç ayda daha görülmektedir.

Toksoplazma enfeksiyonu büyük çoğunlukla belirti vermeden ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür. Hamilelik esnasında geçirilen enfeksiyonun bir belirti vermemesi ise enfeksiyonun bebeğe geçme riskinin azalması anlamına gelmemektedir. Hiçbir belirti ve rahatsızlık hissetmeyen anne adaylarının gebelik sürecinde de bebeklerinde enfeksiyonun neden olduğu kalıcı hasarların oluşması mümkündür.

Toksoplazma paraziti belirti verdiğinde bu belirtiler lenf bezlerinin şişmesi ya da döküntüler şeklinde olabilmektedir. Enfeksiyonun ağır bir şekilde yaşandığı bireylerde, gözün retina tabakasının enfeksiyonu, beyni örten zarların ve beynin enfeksiyonu ve kalp kasının enfeksiyonu şeklinde farklı organlara ait enfeksiyon belirtiler de meydana gelebilmektedir. Hepsinde olmasa da bazı anne adaylarında kas ağrıları, boğaz enfeksiyonu, ateş ya da baş ağrısı gibi grip enfeksiyonu kapılmasına benzeyen belirtilerin ortaya çıkması görülebilmektedir.

Toksoplazma için teşhis konulmasında pek çok farklı yöntem bulunsa da en yaygın kullanılan yöntem anne adayının kanında toksoplazmaya özgü antikorların aranması yöntemidir. Teşhis konulması amacı ile kanda IgG ve IgM antikorları aranır. IgG daha önceden geçirilmiş bir enfeksiyonu göstermekte iken, IgM adlı antikor hali hazırda geçirilmekte olan bir enfeksiyonun varlığına işaret etmektedir.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.