Tırnak Yemek Zararlımı? Tırnak Yeme Hastalığı Alışkanlığının Zararları

  • Genel Sağlık
  • Tırnak Yemek Zararlımı? Tırnak Yeme Hastalığı Alışkanlığının Zararları için yorumlar kapalı
  • 902 kez görüntülendi

Tırnak Yemek Zararlımı? Tırnak Yeme Hastalığı Alışkanlığının Zararları

“Bu makalemizde tırnak yemenin sağlığa zararları hakkında bilgiler vereceğiz.”

Tırnak yemek birçok insanın fark etmeden yaptığı bir davranıştır. Genellikle çocukluktan gelen bu alışkanlık, bazı insanlarda ileri yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Televizyon izlerken, kitap okurken, konuşurken hatta kimi vakalarda uyurken bile görülebilir. Stres, heyecan sıkıntı veya boş kalma durumlarında daha sık gözlemlenir. Obsesif kompulsif bozukluk veya depresyon gibi daha ağır vakalarda da karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar tırnak yemeği önemsemezler veya yediklerini fark edemezler. Tırnak yemenin zararlarını konu aldığımız bu yazımızı okuduktan sonra bunu bir daha düşüneceklerini umuyoruz. Tırnak yemenin kişiye verdiği zararı okuduktan sonra, tırnak yerken otomatikman bu bilgiler aklına gelmesini ve bu alışkanlıktan kurtulmalarına sebep olmayı istediğimiz için bu makalemizde tırnak yemenin zararlarını konu edindik.

Tırnak Yemenin Sağlığa Zararları

Ağzınıza Mikropları Bulaştırır

Ellerimiz gün içinde sayısız mikrop ile haşır neşir olmaktadırlar. Bunlardan bazıları fazla zararlı olmasa bile salmonella ve E. coli gibi birçok mikrop çeşidi insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidirler. Ağız ve dudakta çıkabilecek siğillerden, bağışıklık sistemimize zarar veren savunma sistemini bozan virüs, bakteri veya mantarlara kadar birçok zararlının tırnak yeme nedeniyle vücuda girdiğini unutmayın.

Mide Sorunları

Tırnak yeme alışkanlığı olan kişilerde sık ortaya çıkan bir sorun da mide problemleridir. Tırnak yeme karın ağrısı, mide krampı ve ishal gibi mide bağırsak problemlerinin en önemli nedenlerindendir. Tırnak ile alınan mikropların yanında tırnağın mide duvarına verebileceği olası zararlar sonucu mide yaraları, ülser gibi dertlerle de sizi baş başa bırakabilir. Ayrıca yapılan araştırmalarda tırnak yiyen küçük çocuklarda da bağırsaklarında kurt bulunma riski daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Tırnak Sorunları

Tırnakları ağız ile koparırken birçok zaman tırnaklar ete yakın kısımlara kadar açılırlar. Bu acının yanında o bölgeyi mikroplara karşı daha savunmasız hale getirir. Bu da enfeksiyon riskini arttıran bir durumdur. Diğer bir sorun ise tırnaklarınızın tabii şeklinin bozulmasına neden olarak el güzelliğinizi baltalamasıdır. Ayrıca sık tırnak ısıranların zamanla tırnaklarının daha yavaş uzadığı ve hatta uzamasının bile durduğu vakalar vardır.

Diş Sağlığını Bozar

Küçük yaşlardan itibaren tırnak yeme alışkanlığı olan insanların ilerleyen yaşlarda özellikle ön dişlerinde birçok sorun yaşadıkları belirtilmiştir. Kiminde dişlerinin arasında orantısız açıklık, kiminde diş kırıkları bazısında da dişeti sorunları olarak ortaya çıkar. Bunun yanında tırnağı koparırken de dil, dudak ısırmaları gibi yaralanmalara da sebebiyet verir. Ayrıca tırnak yeme alışkanlığı bruksizm gibi uykuda diş sıkma, diş gıcırdatma gibi hastalıklarada davetiye çıkarır. Bunun sonucunda da çene sorunları, baş ağrıları veya çene kaslarında meydana gelen birçok problem ortaya çıkabilir.

Sosyal Sorunlar

Tırnak yemek toplumda hoş karşılanmayan bir davranış olduğundan; tırnak yiyen insanların psikolojik sorunları olduğu yönünde bir intiba uyanabilir. Ayrıca küçüklükten beri ebeveynleri veya öğretmenleri tarafından uyarılan kişilerin tırnak yememek için kendilerini bastırması sonucu da oluşan bir kaygı durumu gözlemlenmektedir. Bu yüzden özellikle anne babalara büyük görevler düşmektedir. Tırnak yiyen çocuklarımızı baskılamadan gerekirse bir uzman yardımı ile bu alışkanlıktan kurtarmaya çabalamaları gerekmektedir.

Tırnak Yemeği Önlemek İçin Öneriler

  1. Tırnakların düzenli olarak kesilmesi
  2. Televizyon izlerken veya kitap okurken tırnaklarınızı bant ile kapatırsanız, dalgınlıkla yeme sorununun önüne geçersiniz.
  3. Tespih, stres topu gibi elinizi meşgul edecek malzemelerden faydalanabilirsiniz.
  4. İleri durumlarda uzman bir doktora danışmaktan çekinmeyin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.