Tırnak Düşmesi Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Tırnak Düşmesi Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.005 kez görüntülendi

Tırnak Düşmesi Nedenleri ve Tedavisi

Tırnaklar, parmakları korur ve onların işlevselliğini artırırlar. Tırnak, deriye bağlı olduğu köklerden ileri doğru uzar. O kökle bağlantısının kısmen veya tamamen kesildiği durumlarda düşebilir. Tırnak kökü geri döndürülemeyecek miktarda hasar görmediği sürece düşen tırnağın yerine yenisi çıkar.

Tırnak düşmesi, kopmak üzere olan tırnağın önce morarması, sonra kararması ve kendisini atması şeklinde bir süreç izler.

Tırnak Düşmesinin Nedenleri

1 Darbe Almak

Tırnak, ağır bir darbe aldığında düşer. Tırnak yarı saydamdır, pembe rengini altında bulunan tırnak yatağından alır. Bu bölgedeki morarmalar, tırnağın ne kadar darbe aldığına dair fikir verir. Ufak morarmalarda tırnak kendini yenileyerek düşmeden kurtulabilir ama şiddetli darbeler sonucu geniş çaplı morarmalarda tırnağın düşmesi kaçınılmaz olur. Bazı sık karşılaşılan ve tırnağın düşmesine yol açan durumlar:

  • Ayak parmaklarına ağır cisim düşürmek
  • Özellikle tırnak uzamış olmasına rağmen dar ayakkabılar giymek
  • El parmaklarını çekmece ve kapı arasına sıkıştırmak

2 Tırnak Mantarı

Vücut mantarları tırnağa ve tırnak yatağına bulaşırlarsa tırnağı düşürebilirler. Ayak parmaklarındaki tırnaklarda bu durum daha sık görülür. Tırnak mantarı hastalığına yakalanan kişinin tırnakları sararır, kalınlaşır ve damarlı çatlak bir yapıya dönüşür. Bu durumda da tırnak uzun vadede tırnak yatağından ayrılır ve düşer.

Bu iki maddenin haricinde aşağıdaki durumlarda da nadiren tırnak düşebilir:


  • Sedef hastalığının tırnak ve tırnak yatağına bulaşması
  • Aseton oje sökücüler ve bazı tür sabunlar gibi kimyasal maddelerin reaksiyon göstermesi
  • Sıtma ilaçları kullanmak ve kemoterapi tedavisi görmek
  • Ağır hastalıklar geçirmek

Tırnak Düşmesinin Tedavi Yöntemleri

1 Darbe Sonucu Olan Tırnak Düşmesi Tedavisi

En sağlıklı süreçte tırnağın kendi kendine düşmesi beklenir. El tırnakları üç ay ile altı ay içerisinde, ayak tırnakları altı ay ile on sekiz ay içerisinde tamamen uzayacaktır. Tırnak, düşecek şekilde deforme olduysa, geriden uzayan yeni tırnak zamanla eski tırnağı düşürecektir.

Bununla birlikte tırnak yatağından ayrılan parça kolayca çıkarılabilecek durumda ise tırnak makası ile kesilip alınabilir. Henüz kök ile bağlantısı tam kopmamış tırnaklar için bu işlemi yapmak hem acı verici olacak hem de tırnak yatağının iltihap kapma riskini artıracaktır. Günlük aktiviteleri yapmakta zorluk çektiren tırnak, düşmeden önce köşelerinden tıraşlanabilir.

Bu anlatılanların haricinde:

  • Tırnağınız düştükten sonra parmağınızı yirmi dakika soğuk suda tutun.
  • Basitrasin adı verilen antibiyotik ilaç sürülmüş, yapışmayan bir sargı bezini düşen tırnağın çevresine sarın. Bu sargı bezi, yeni tırnak uzayana kadar parmağınızı koruyacaktır.
  • Sargı bezi parmağınıza yapıştı ise, yenilerken suda bekleterek çıkarabilirsiniz.

2 Mantar Tedavisi

Mantar kaynaklı hastalıklarda kremler kullanılır. İhtiyacınız olan kremi kullanmak için doktora görünmeniz önemlidir; çünkü tırnak düşse bile yeniden uzayan tırnak da büyük ihtimalle aynı mantar enfeksiyonuna kapılmış olarak gelir.

Tırnakta oluşan mantar acı vermeye başladıysa ve iyileştirilemiyorsa, matriksektomi adı verilen tıbbi müdahale ile tırnak bir daha uzamamak üzere kesilebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.