Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

  • Genel Sağlık
  • Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur? için yorumlar kapalı
  • 1.205 kez görüntülendi

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Çocukken vurulduğunuz aşılardan sonraki ilk aşılarınız güçlendirici aşılardır. Her 10 yılda bir tetanoz güçlendirici aşı olmanız gerekir. Güçlendirici aşılar genelde tetanoz ve difteriden oluşur.

Soru: Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Cevap: 10 yıl. Eğer bir nesnenin (genelde metal bir parça) vücudunuza batması ya da kesik açması sonrası tetanoz aşısı vuruluyorsanız, 10 yıl boyunca bu hastalıktan korunursunuz. Ama birkaç durumu belirtmekte yarar var.

Tetanoz aşıları sadece tetanoz aşıları değildir. Eğer, bir kesik sebebiyle vurulmuyorsanız, hemen hemen her zaman başka aşılarla birlikte vurulur. En yaygınları difteri ve boğmaca aşılarıdır. Bu üç aşı eskiden beridir birlikte anılır. Normalde üçü beraber vurulurken bazen de güçlendirici aşı kullanılır.

Güçlendirici Aşı Nedir?

Çocukken vurulduğunuz aşılardan sonraki ilk aşılarınız güçlendirici aşılardır. Her 10 yılda bir tetanoz güçlendirici aşı olmanız gerekir. Güçlendirici aşılar genelde tetanoz ve difteriden oluşur.

Eğer tam kapanmayan açık bir yaranız varsa, doktorlar 5 yılda bir güçlendirici aşıları tavsiye etmektedir. Yaranın durumuna göre diğerleri olmadan, direkt tetanoz aşısı da gerekebilir.

Hangi Tetanoz Aşılarına İhtiyacımız Var?

Tetanoz, difteri ve boğmacaya karşı aşı takvimi bebekler sadece 2 aylıkken başlar (kesinlikle 6 haftadan önce değil). Aşı takvimi şöyledir:


1. 2 Aylık
2. 4 Aylık
3. 6 Aylık
4. 15-18 Aylık
5. 4-6 Yıl

Çocuklar 11-12 yaşlarındayken güçlendirici aşı olurlar. (Eğer kaçırırlarsa sorun olmaz, 13-18 yaş aralığında da vurulabilirler)

Unutmayın, yetişkinler bundan sonra her 10 yılda bir tetanoz güçlendirici aşıya ihtiyaç duyarlar.

Tetanoz Nedir?

Tetanoz toprakta bulunan clostridium tetani adlı bir bakterinin neden olduğu tehlikeli bir hastalıktır. Hastalık sinir sistemini etkileyerek, kas spazmlarına (kramplara) neden olur. Sadece çene kilitlenmesine yol açmaz ama en çok bu yönüyle bilinir. Tetanozun diğer belirtileri şunlardır:

  • Yutkunmada güçlük
  • Ense sertliği
  • Karın bölgesinde kas spazmları

Hastalığın ilerleyen aşamalarında nöbetlere sebep olur. Hastaların %10-20’i hayatlarını kaybeder. Yaşlılar gençlere göre, tetanoza karşı daha güçsüzdürler.

İnsanlar tetanozun pas sebebiyle geçtiğini sanırlar ama aslında topraktır. Başka bir insandan tetanoz bulaşmaz.

Son olarak, eğer vücudunuza dikiş atıldıysa, tetanoz aşısı gerekebilir. Doktorunuz önerirse, vurulmanızda fayda var.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.