Testis Sarkması Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Testis Sarkması Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.063 kez görüntülendi

Testis Sarkması Nedenleri ve Tedavisi

Tehlikeli sayılabilecek testis sarkması vakalarına çok nadiren rastlanır. Sarkma ile birlikte ağrı, şişme, yumru oluşumu veya damarlanma yoksa tedirgin olmanıza gerek yoktur.

Testis Sarkması Nasıl Oluşur?

Testisler spermatik kordon ile vücuda bağlanır. Bu kordondaki kaslar testisleri vücuda yaklaştırır veya uzaklaştırır. Testis sarkması genellikle bu kasların aktivitesi sonucu gerçekleşen tamamen sağlıklı bir harekettir.

Herhangi bir hastalık olmaması durumunda bile bir testis diğerinden daha sarkık durur. Genelde sol testis daha aşağıdadır. Testislerin herhangi bir dış etkenle (veya iki bacak arasına) sıkışmaması için bu durum gereklidir.

Testis Sarkmasının Nedenleri

Ortam Sıcaklığı
Erkek vücudu, soğuk ortamlarda erbezi torbasına büzüşmesi için emir verir. Sıcak ortamlarda ise gevşemesini ister. Sonucunda testisler sarkar. Böyle olmasına ihtiyaç var çünkü spermler vücut sıcaklığından 2 derece düşük sıcaklıkta üretilebilirler.

Tamamen sağlıklıdır.

1 Epididimit

Epididim, spermlerin olgunlaştığı ve depolandığı, testisin hemen arkasında kalan bölgedir. İdrar yolları enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla iltihap kapabilirler (epididimit). Bu hastalıkta aşağıdaki belirtilerle birlikte testis sarkması da görülebilir:


  • Bir testiste ağrı, şişme
  • İdrar yolundan akıntı gelmesi
  • Ateş

2 Varikosel

Testislerdeki kirli kanı kalbe taşıyan toplardamarların genişlemesi rahatsızlığına varikosel denmektedir. Bu rahatsızlık erkeklerde geri dönüşü mümkün olsa da kısırlığa yol açabilir. Genellikle belirti göstermez, ancak testis sarkmasına yol açacak kadar ilerlemişse ağrıya veya erbezi torbasında hissedilir damarlanma, topaklanmaya da neden olacaktır.

3 Diğer Nedenler

Ayrıca darbe alma, orşit, hidrosel, testis torsiyonu gibi nedenlerle testiste oluşabilecek hafif veya ağır şiddette ağrılar testiste sarkma varmış hissi uyandırabilir.

Testis Sarkması Tedavisi

Çoğu zaman herhangi bir tedaviye ihtiyaç yoktur. Ama tehlikeli vakalarda erken müdahale gerekmektedir.

1 Epididimit Tedavisi

Bakteri kaynaklı vakalarda hastaya antibiyotik verilir. Hasta istirahat etmeli, testisleri destekleyecek iç çamaşırları kullanmalıdır.

Buz uygulamak ağrıyı hafifletecektir.

Tüberküloz kaynaklı epididimitlerde ise vakanın teşhis zamanına göre tüberküloz ilaçları verilebilir; testisin uğradığı yıpranma geri döndürülemeyecek boyutta ise testis alınır.

2 Varikosel Tedavisi

Gerekli testlerden sonra ihtiyaç duyulması halinde hastaya lokal anestezi yapılır. Toplardamarlar bağlanır, bazı damarlar çıkarılabilir. Tedavi sonrasında kısırlıktan kurtulma oranı çok başarılı seviyelerdedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.