Tenisçi Dirseği: Ameliyatsız Ve Ameliyatlı Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Tenisçi Dirseği: Ameliyatsız Ve Ameliyatlı Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 937 kez görüntülendi

Tenisçi Dirseği: Ameliyatsız Ve Ameliyatlı Tedavisi

Tenisçi dirseği (lateral epikondilit) ön kolun, el ve kol kaslarının aşırı kullanılması sonucu oluşan ortaya çıkan bir sorundur. Tenisçi dirseği tabiri tenis oyuncularında sık rastlanan bir rahatsızlık olduğu için kullanılır.

Tenisçi Dirseği Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Tıbbi Adı Nedir?

Tenisçi dirseğinin tıbbi adı “Lateral Epikondilit”dir.

Neden Tenisçi Dirseği?

Tendon iltihaplanması olan tenisci dirseği ismini bu rahatsızlığa yakalanan kişilerin tenis oynayamamasından dolayı almıştır.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Tenisçi dirseği için Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilir.

Tenisçi Dirseği Belirtileri

Tenisçi dirseğinin görülen en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Yavaşça artarak dirseğin dış kısmını saran ağrı. Sık görülmese de bazı durumlarda ani şiddetli ağrı görülür.
  • Nesneleri sıktığınızda veya el sıkıştığınızda artan ağrı
  • Bileğinizi güç kullanarak hareket ettirdiğinizde veya sabitleştirdiğinizde artan ağrı. Örneğin diş fırçasının ileri geri hareket ettirmek, kavanoz açma, alet kullanma ya da taşıma.

Tenisçi Dirseğinin Nedenleri

Tenisçi dirseğinin ağrısı, ön kol kaslarının dirsek yakınındaki kemiğe bağlandığı yerde görülür. Bu ağrının sebebi küçük ya da büyük yaralanmalar olabilir. Yaralanmalar, tendonlarda tendinit adı verilen küçük yırtılmalara, çiziklere ve iltihaba sebep olur.

Çoğu zaman, incinmeler ön kolun tekrar eden hareketleri ve fazla kullanımı sonucu oluşur. Bu tekrar eden hareketlere örnek olarak çamaşır sıkmak, vida çevirme ya da herhangi bir burma, çevirme hareketi gerektiren işler örnek verilebilir. Ayrıca incinmelerin, tenis gibi raket kullanılarak yapılan sporlar sonucu oluşması da mümkündür. Fakat şaşırtıcı bir şekilde sporlar, bu hastaların ancak %5’inde ana sebep olarak karşımıza çıkar.

Tenisçi Dirseğine Ne İyi Gelir?

Tenisçi Dirseğinin Ameliyatsız Tedavisi

Tenisçi dirseğinin bir çok tedavi yöntemi yöntemi vardır ve çoğu durumda doktorlar ameliyatsız tedavileri tavsiye ederler. Hastaların %80 – %95 civarı ameliyatsız tedavi ile rahatlama hissederler. Ameliyatsız tedavilerden bazıları şunlardır:

Dinlenme
Birçok doktorun ilk tavsiyesi kolun dinlendirilmesi olacaktır. Kolun dinlendirilmesi ağır iş yapmamak veya birkaç haftalığına spor yapmamakla sağlanır.

Steroid İçermeyen İltihap Sökücü İlaçlar (NSAID)
İbuprofen veya aspirin gibi steroid içermeyen iltihap sökücü ilaçlar şişme ve ağrının azalmasını veya tamamen geçmesini sağlayabilir.

Aletlerin Kontrol Edilmesi
Raketli spor yapan hastalara genellikle raketin kendisine uygun olup olmadığının kontrol etmesi tavsiye edilir. Raketin telleri normalden gergin veya gevşekse, bu durum ön kola uygulanan baskıyı azaltır ve bu da önkol kaslarının daha az çalışmasını sağlar. Bazı durumlarda tekrarlanan belirtiler raket boyutunun küçültülmesiyle engellenebilir.

Tenisçi Dirseği Egzersizleri (Fizik Tedavi)
Ön kol kaslarını güçlendirmeye yarayan birçok özel egzersiz vardır. Bunlardan bazıları buz masajı, ultrason veya kasların iyileşmesini hızlandıran kas uyarıcı tekniklerdir.

Destek Kullanmak
Önkolun arka kısmını ortalayan destek kullanımı bazı insanlarda tenisçi dirseğinden kaynaklanan ağrıların azalmasını sağlar. Destek tendonların ve kasların dinlenmesine yardımcı olur.

Steroid Enjekte Edilmesi
İltihap sökücü ilaçlar yerine çok etkili bir seçenek olan kortizon içeren bazı steroidler kullanılabilir. Bazı durumlarda doktorlar hastalarına belli steroidlerden enjekte ederek tenisçi dirseğinin belirtilerinin azaltılmasını tavsiye ederler.


Vücut Dışı Şok Dalgası Tedavisi
Bu şok dalgası terapisi dirseğinize ses dalgaları göderilerek yapılır. Her dalga mikro yaralanmalara sepep olarak vücudun doğal iyileşme prosedürünü başlatacaktır. Birçok doktor şok dalgası tedavisini hala deneme aşamasında olarak görmektedir fakat buyöntemle sağlığına kavuşmuş hastalar mevcuttur.

Özkaynaklı Kan Enjekte Edilmesi
Bu yöntem, etkinliğinin belirlenmesi için daha fazla araştırma gerektirdiğinden, diğer yöntemlerin heppsi denenip başarı sağlanamadığı durumlarda uygulanır. Bu prosedürde, kendi vücudunuzdankan alınarak zarar görmüş olan dirseğinizin etrafındaki tendonlara enjekte edilir. Teoriye göre bu kan tendonların iyileşmesine yardımcı olacaktır. Prosedür boyunca lokal anestezi ile ağrı kesici verilir, ve bazı durumlarda bu işlem birkaç seans şeklinde yapılır.

Bazen ameliyattan sonra bir sabitleştirici takmanız ve fizyoterapi ile devam etmeniz gerekebilir. Bu prosedür, tendonlara yakın olan kan damarı ve sinir gibi yapılara zarar vererek enfeksiyon, morarma ve acıya sebep olabilir.

Botoks Enjekte Edilmesi
Bu tedavi ön kolun kaslarına botoks enjekte edilmesini içerir ve etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ameliyattan önceki son seçenek olarak değerlendirilir.

Tenisçi Dirseği Ameliyatı

Genel olarak doktorunuz ameliyat tavsiye etmeden önce 6 ıle 12 ay kadar beklemeyi tavsiye edecektir. Çoğu ameliyat prosedürü, hasar görmüş olan kasın çıkarılarak sağlıklı kasın kemiğe bağlanmasını içerir.

Doktorunuz size en uygun ameliyat prosedürünü belirlemek için, kişisel ihtiyaçlar, genel sağlık durumu ve hasarın şiddeti gibi birçok faktörü göz önünde bulunduracaktır. Doktorunuz çeşitli seçenekleri sizinle konuşacaktır. Her prosedürün riskleri ve öngörülen sonuçlarını doktorunuza mutlaka sorunuz.

Açık Ameliyat
Bu, tenisçi dirseğinin ameliyatla tedavisinde en sık kullanılan yoldur. Cerrah dirseğin üstüne küçük bir kesik atar. Bu prosedür genellikle hastanede yatmayı gerektirmeyen ayakta tedavi yöntemlerinden biridir.

Artroskopik Ameliyat
Bu da ayakta tedavi yöntemlerinden biri olmakla birlikte, küçük kesikler ve ameliyat işlemleri içerir.

Ameliyat Riskleri
Her ameliyat durumda bazı riskler söz konusudur. Bunlardan bazıları, yeni bir ameliyat gerekmesi, esnekliğin kaybı, güç kaybı, uzun süren rehabilitasyon, damar veya sinir hasarı ve enfeksiyondur.

Rehabilitasyon
Ameliyattan sonra dikişler çıkarılana kadar bir hafta ya da daha fazla bir sabitleyici kullanmanız gerekir. Sabitleyici çıkarıldıktan sonra dirseği esnetme ve esnekliğinin geri kazanılması için egzersiz yapmanız gerekecektir.

Ameliyattan 2 ay sonra kadar yavaş yavaş güç egzersizlerine başlamanız gerekmektedir. Genellikle bir spor aktivitesi yapmadan önce 4 ile 6 ay arası beklemeniz gerekir, doktorunuz size ne zaman başlamanın güvenli olduğunu söyleyecektir. Güç kaybı olmasına rağmen ameliyat hastaların yüzde 80 ile 90’ı arasında başarılı olmuştur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.