Yazın çok sık olmasa da, kışın mutlaka çayımıza, tatlımıza bir tutam tarçın atıyoruz. Özellikle tarçın eklediğimiz bitki çaylarının tadına doyum olmuyor. Peki, ama neden tarçını daha çok soğuk havalarda tüketiyoruz? Yanıtı basit aslında: Tarçının soğuk, üşütme kaynaklı hastalıkların tedavisine doğal bir katkı sağlaması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Böyle bahsettiğimizde tarçının dört mevsim saklanabileceği, tüketilebileceği gerçeğini de göz ardı etmiş olmuyoruz. Zira tarçın içerdiği zengin vitamin ve besinler sayesinde birçok hastalığı tedavisinde kullanılıyor ve pek çok hastalık için de koruyucu özellik taşıyor.

Daha çok ağacın kabuk olan kısmından elde edilen tarçın, çok nadiren de taze yapraklarından faydalanılan bir baharattır. Tarçın; sinamil alkol, sinnamaldehit, terpen, weiterhin, müsilaj olmak üzere bol miktarda uçucu yağ açısından da çok zengindir.

Tarçın, kararında ve kontrollü olarak tüketildiği zaman birçok hastalığı tedavi etme özelliği vardır. Özellikle enfeksiyon kaynaklı hastalıklar için çok önemli bir şifa kaynağıdır. Ayrıca hastalıklara karşı vücudu, metabolizmayı korur ve güçlendirir.

Tarçın kan şekerini dengede tutar!

Pek çok araştırma tarçının insülin direncini arttırdığını ve  böylece kan şekerini dengelediğini gösteriyor.  Bu sebeple de tarçın, diyabet hastaları tarafından sıklıkla kullanılıyor. Ancak tarçının bazı diyabet ilaçlarına karşı bazı olumsuz etkileri olabileceği, bu sebeple de ilaç kullanan diyabet hastalarının doktora danışmadan tarçın tüketmemeleri gerektiği düşünülüyor.

Tarçın maya enfeksiyonlarını giderir!

Tarçın; mantar ve maya enfeksiyonlarını durdurmakta, gidermekte etkilidir. İçeriğinde bulunan faydalı uçucu yağlar enfeksiyonları yok edici özelliktedir.

Tarçın soğuk algınlığı ile savaşır!

Tarçının ağrı kesici, vücudu yatıştırıcı bir özelliği vardır. Özellikle kış aylarında yaşanan soğuk algınlıkları ve salgınlar ile oluşan nezle, grip gibi hastalıklara karşı daha kışın başından itibaren tarçın tüketilmesi önerilir.

Tarçın sindirim sisteminin dostudur!

Sağlıksız beslenme ve özellikle de stres kaynaklı bağırsak ve sindirim sorunları için tarçından faydalanmak doğal bir tedavi yöntemi olacaktır. Bir fincan tarçınlı bitki çayı, bağırsaklardaki şişkinlik ve gaz sorunlarından kaynaklanan rahatsızlıkları giderir.  Bununla birlikte bağırsaklarda bulunun enfeksiyonları giderir ve bağırsakların normal fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar.

Tarçın ülser tedavisinde kullanılabilir!

Çok net bilimsel veriler henüz bulunmasa da düzenli olarak tarçın tüketiminin ülser tedavisinde etkili olduğunu iddia eden bilim insanları bulunmaktadır. Özellikle Japonya’da yapılan bazı bilimsel çalışmalar bu iddiayı doğrular niteliktedir. Bu bakımdan günde 1-2 fincan tarçınlı bitki çayı içerek ülserden tamamen kurtulmak mümkün olmasa da semptomları hafifletebilmek mümkün olabilmektedir. Ancak henüz kesin veriler bulunmadığı için ülser sorunu olanların sadece doktora danışarak tarçın tüketmeleri doğru olacaktır.

Tarçın kanser karşıtı bir besindir!

Tarçının tümör, mide kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı mücadelede etkili olabildiğine dair bazı bilimsel çalışma verileri bulunmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar, tarçının vücuttaki şeker seviyesini dengeleyerek kanser hücrelerinin çoğalma ve ilerlemelerine karşı hafifletici etkilerinin olduğunu ortaya koymuştur.

Aynı bağlamda yapılan diğer araştırmalar ise tarçın yağının lösemi ve lenfoma kanseri hücrelerini yok etmekte etkili olduğunu gösteriyor. Bir de tarçının içerdiği doğal kimyasal elementlerin kolon kanseri hücrelerine karşı vücudu koruyucu etkisi olduğu da düşünülmektedir.

Tarçın beyin fonksiyonlarını destekler, zihni açar!

Tarçın tüketiminin zihni açmaya, daha canlı tutmaya, konsantrasyon ve zihinsel dayanıklılık sağlamaya etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu bakımdan özel bir toplantı ya da sınav öncesinde bir fincan ılık tarçınlı, ballı bitki çayı içmenin daha faydalı olacağı düşünülmektedir.

Tarçın kilo verme sürecini destekler!

Düzenli olarak tüketilen tarçın; kanı inceltir ve kan dolaşımını arttırır. Vücutta dolaşan kanın da daha hızlı akması demek aslında, metabolizmanın da hızlanması demektir. Ayrıca düzenli olarak tarçın tüketimi sayesinde kanın incelmesi de, kalp rahatsızlığı yaşayan insanlar için kan pıhtılaşmasını engelleyici bir durumdur. Ancak hali hazırda kan inceltici ilaçlar kullanan kişilerin tarçın tüketmende önce doktorlarına danışmaları gerekir.

Tarçın kasları gevşetir, rahatlatır!

Tarçının özellikle soğuk havalarda tüketilmesinin bir sebebi de vücudun ısınmasını, doğal ısısını korumasını sağlamasıdır. Tarçın yağı da bu bakımdan bir taşıyıcı yağ ile birleştirilip kaslara masaj yapıldığında kasları ısıtarak rahatlamasına ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Bu paralelde kas yorgunluğunda ya da ağrıyan kaslardan şikayet edenlerin banyo suyuna 3-4 damla tarçın yağı katarak bu suyun için 10 -15 dakika beklemeleri önerilir.

Tarçın kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir!

Tarçın vücuttaki ısı, sıvı ve yağ dengesini sağlayıcı özelliklere sahiptir. Aynı bağlamda tarçının kötü kolesterolü de düşürerek, kolesterol problemini giderdiği bilinmekte.

Tarçın diş ve dişetinin sağlığını destekler!

Tarçın, antibakteriyel özellik taşıdığı için düzenli olarak tarçın tüketiminde diş çürüğü ve diş eti hastalıklarından korunmak mümkündür. Tarçın ağız içini bakterilerden temizleyerek diş eti ve dişlerde oluşan bakterileri öldürür. Aynı paralelde tarçın yağı da; sakız, gargara ve diş macunlarının içinde antibakteriyel olarak kullanılır.

Tarçın kış dönemindeki solunum yolları hastalıklarını önler!

Genellikle kışın ortaya çıkan soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, öksürük ve nezle gibi mevsimsel hastalıkları önlemek, var olanları da doğal yolla tedavi etmek için tarçından faydalanmak gerekiyor. Tarçının antibakteriyel özelliği bu tür hastalıklarla savaşmayı kolaylaştırır, kan inceltici özelliği ise kandaki oksijen seviyesini arttırarak metabolizmayı bu tür hastalılara karşı güçlendirir.

Tarçın Alzheimer hastalığını önleyebilir!

Tarçının zihinsel fonksiyonları desteklediğinden bahsettik. Aslında bir bakıma zihinsel yetinin zayıflamasından kaynaklanan Alzheimer hastalığını da düzenli olarak tarçın tüketimi sayesinde önlemek mümkündür. Hatta tarçının Alzheimer’a sebep olan genleri engellediği, tahrip olan hücrelerin de yenilenmesine yardımcı olduğu da bilinmektedir.

Tarçın sinirleri yatıştırır!

Uzun, yorucu ve stresli bir günün ardından bir fincan tarçınlı bitki çayı içerek sinirleri yatıştırmak, depresyonu önlemek mümkündür. Çağımızın en yaygın hastalıklarından olan stres kaynaklı depresyon ve sinirliliği yatıştırmada tarçının kokusunun etkili olduğunu iddia eden uzmanlar olsa da çoğunlukla bunun tarçının antibakteriyel ve antioksidan içeriklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Tarçın virüslerle savaşır!

Tarçın, günümüzde var olan ve rahatsızlıklara yol açan pek çok virüse karşı mükemmel bir savaşçıdır.  Bu konuda yapılan bazı bilimsel araştırmalar tarçının HIV virüsüne karşı bile etkileyici bir performans gösterdiğini ortaya koymuştur.

Tarçın Parkinson hastalığını engelleyebilir!

Düzenli olarak tarçın tüketimi ve Parkinson hastalığının tedavisi arasında sıkı bir ilişki ortaya koyan bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Tarçının Parkinson hastalığını tedavi edebildiğine dair bir veri bulunmamakla birlikte, Parkinson hastalığının başlamasını engellediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Tarçın çayının faydaları

  • Vücudun pek çok bölgesinde hissedilen hafif ağrılar için tarçın çayı tüketilebilir, ağrı kesici özelliği vardır.
  • Tarçın çayının antioksidan özelliği vardır. Bu bakımdan sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlığı olan kişilerin olumsuz etkileri azaltmak için düzenli olarak tarçın tüketmeleri faydalı olabilir.
  • Bağırsak enfeksiyonu, bağırsak iltihabı, bağırsak kurdu dökme, gaz, şişkinlik, kabızlık gibi sorunları giderici özelliktedir.
  • Kan şekerinin dengelenmesine yardım eder.
  • Stresle mücadeleyi kolaylaştırır, sinirleri yatıştırır.
  • Normalden fazla üşüyen kişilerin günde bir bardak ılık tarçın çayı içmeleri vücut ısısının dengelenmesine yardım eder.
  • Damar tıkanıklığını önler.
  • Kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
  • Öksürüğü ve ishali giderir.

Tarçın tüketecek olanlara öneriler

  • Tarçın yılın her mevsimi güvenle tüketilebilen bir baharattır, bitkidir ve henüz bilinen her hangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
  • Her hangi bir hastalığın tedavisi için ilaç kullanan kişilerin tarçın tüketmende önce mutlaka doktorlarına danışmaları önerilir.
  • Tarçın pek çok hastalığın semptomlarını azaltabilecek, hafifletebilecek bir besin kaynağıdır. Ancak diğer tüm besinler gibi gereğinden fazla tüketilmesi durumunda bazı rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu bakımdan kontrollü, örneğin günde bir yarım çay kaşığı ya da yarım çubuk tarçın kadar tüketilmesi yeterlidir.