Taban Gübresi

  • TANITIM
  • Taban Gübresi için yorumlar kapalı
  • 591 kez görüntülendi

Taban Gübresi

Bitkinin kök kısmının gelişmesinde aktif rol oynayan taban gübresi topraktan bitkiye geçebilecek hastalıklara karşı koruma sağlar. Meyve ağaçlarında gözler uyanmadan önce ya da ekim öncesinde kullanılır. Taban gübrelemesi ile bitkinin ihtiyaç duyduğu azotun tamamı, fosforun ise 1/3’lük kısmı sağlanmış olur. Bu nedenle gübre bitkinin gelişmesi açısından son derece önemlidir.

Topraktaki fosfor eksikliğini gidermek için kullanılan taban gübresi kök gübresi olarak da bilinir. Her bitkiye atılacak olan gübre birbirinden farklılık gösterir. Burada önemli olan nokta miktarla birlikte gübrenin bitkiye doğru zamanda atılmasıdır. Bitkinin meyve ve tohum oluşumunda etkili olan taban gübresi dayanıklılığı artırır, kök büyümesini destekler.

Tohum derinliğine uygulanan gübreler için mibzer ya da bant kullanılır. Eğer mibzerlerin giremediği alanlar varsa bu durumda toprağın yüzeyine serpme şeklinde uygulama yapılabilir. Ağaç dallarına su yürümeden ya da gözler uyanmadan önce yapılan meyve ağacı gübrelemesi her zaman daha verimi olacaktır. Doğru uygulama ile gübrenin toprağa karışma süresi daha kısa hale gelir, verimi artar.

Taban Gübresi Çeşitleri Fiyatları

Yaygın olarak kullanılan taban gübresi çeşitleri DAP gübresi ve 20- 20- 0 gübresidir. 20- 20- 0 yazan taban gübrelerinin içerisinde %20 oranında azot ve %20 oranında fosfor vardır. DAP gübresi için ise bu oranlar 18- 46- 0 şeklinde belirlenmiştir. Bitkilerin renk oluşumunda önemli rol oynayan dap gübresi meyve ve sebzelerin lezzetini artırır, daha iyi renk almasını sağlar. Raf ömrünü uzatan gübreler bitkiyi soğuğa ve hastalığa karşı dayanıklı hale getirir. Toprağın yüzeyine serpilip bırakılmaması ve fosforlu gübreler ile birlikte uygulanması işe yarar sonuçlar verecektir. https://www.hortiturkey.com/yazilar/taban-gubresi-nedir adresi ziyaret edildiğinde taban gübresi, kullanımı, kullanım zamanı, miktarı, çeşitleri ile ilgili daha kapsamlı bilgiye erişilebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.