Sürekli Yorgunluk Neyin Belirtisi ? & Sürekli Yorgunluk Hali Nasıl Geçer ?

  • HASTALIKLAR
  • Sürekli Yorgunluk Neyin Belirtisi ? & Sürekli Yorgunluk Hali Nasıl Geçer ? için yorumlar kapalı
  • 893 kez görüntülendi

Sürekli Yorgunluk Neyin Belirtisi ? & Sürekli Yorgunluk Hali Nasıl Geçer ?

Sürekli yorgun hissetme birçok hastalığın belirtisi olabileceği gibi fizyolojik veya psikolojik de olabilir. Yorgunluk çok yaygın bir şikayettir. Ayrıntılı inceleyelim.

Yorgunluk nedir ?

Yorgunluk enerji  ve motivasyon (hem fiziksel hem de zihinsel olarak) eksikliği olarak tanımlanabilir. Bu uyku gereksinimi ile giden uyuşukluktan farklıdır.

Uyuşukluktan başka, aktivite ile nefes darlığı ve kas güçsüzlüğü gibi diğer semptomlar da  yorgunluk ile karışabilir. Yine, tüm bu belirtiler aynı anda da ortaya çıkabilir.

Ayrıca, yorgunluk fiziksel ve zihinsel faaliyete normal bir yanıt olabilir. Çoğu normal birey genellikle aktivitelerinin yoğunluğuna bağlı olarak yorgunluk hisseder ama bu durum genellikle 1 günü geçmez.

Depresyon ve diğer psikiyatrik sorunların yorgunluğun nedeni olabileceği doğruysa da, altta yatan bir bedensel hastalığın olup olmadığı yine de araştırılmalıdır.

Yorgunluk yaşayan bireylerin üç temel şikâyeti olabilir; Ancak, her insanda değişebilir.

Motivasyon eksikliği veya bir faaliyete başlayamama
Aktiviteye başladığında kolayca yorulma  ve
Bir faaliyeti başlatmak veya tamamlamak için konsantrasyon, hafıza veya zihinsel yorgunluk veya zorluklar.

Yorgunluk uzun süre devam edebilirken, kronik yorgunluğun varlığı, şu şekilde belirlenen belirli iki kriter setine sahip olan “kronik yorgunluk sendromu”ndan farklıdır:

Diğer bilinen tıbbi durumlarla (yorgunluk belirtileri olan) birlikte olmayan ve en az 6 ay veya daha uzun süre ağır kronik yorgunluk,
Eşzamanlı olarak aşağıdaki semptomlardan dört veya daha fazlasına sahip olma:

Egzersiz sonrası aşırı yorgunluk
Bozuk bellek veya konsantrasyon
Dinlendirmeyen uyku
Kas ağrısı
Kızarıklık veya şişlik olmaksızın çoklu eklem ağrısı
Servikal veya aksiller lenf nodları
Boğaz ağrısı
Baş ağrısı

Yorgunluğa ne sebep olur ?

Büyük bir şikayet olarak yorgunluğun sayısız potansiyel nedeni vardır.

Vücudun dokularına yetersiz kan gitmesine neden olanlardan tutun metabolizmayı etkileyen hastalıklara, enfeksiyonlardan ve enflamatuvar hastalıklardan uyku bozukluğuna neden olan hastalıklara kadar birçok hastalık neden olabilir.

Yorgunluk ayrıca birçok ilacın ortak bir yan etkisidir.

Psikolojik durumları olan sayısız hasta sıklıkla yorulmadan (fiziksel ve zihinsel) şikayetçi olsa da, yorgunluğına  teşhis konulamayan bir grup hasta da vardır.

Aşağıda  yorgunluğun bazı yaygın nedenleri özetlenmiştir ;

Metabolik/Endokrin : Anemi, hipotiroidizm, diyabet, elektrolit anomalileri, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı,Cushing hastalığı

Bulaşıcı :  İnfeksiyöz mononükleoz, hepatit, tüberküloz, sitomegalovirüs, HIV enfeksiyonu, influenza (grip), sıtma ve diğer birçok bulaşıcı hastalıklar

Kalp ve Akciğer :  Konjestif kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalığı, KOAH, astım, aritmi, zatürre

İlaçAntidepresanlar, anksiyete ilaçları, yatıştırıcı ilaçlar, ilaç çekilmesi, antihistaminikler, steroidler, bazı hipertansiyon ilaçları, bazı antidepresanlar

Psikiyatri (Ruh Sağlığı) : Depresyon, anksiyete, madde bağımlılığı, alkol istismarı, yeme bozuklukları (örn; bulimia, anoreksiya), keder ve yas

Uyku sorunları :  Uyku apnesi, reflü özofajiti, uykusuzluk hastalığı, narkolepsi, vardiyalı çalışma veya iş vardiyasında değişiklikler, gebelik

Vitamin Eksiklikleri :  Vitamin B12 eksikliği, D vitamini eksikliği, folik asit eksikliği, demir eksikliği

Diğer : Kanser, romatizmal artrit ve sistemik lupus gibi romatoloji hastalıkları, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, normal kas hareketi, obezite, kemoterapi ve radyasyon terapisi

Yorgunluğun belirtileri nelerdir ?

Yorgunluk, altta yatan bir hastalığın semptomudur ve zayıf hissetmekten, sürekli yorulmaktan ya da enerji eksikliğinden yakınmaktan anlaşılır.

Altta yatan nedene bağlı olarak başka ilişkili semptomlar olabilir.

Kalp hastalığı, akciğer hastalığı veya anemisi olan bireyler, ilişkili kısa süreli nefes darlığından şikayet edebilir veya minimal aktivite ile kolayca yorulurlar.

Diyabetli kişiler poliüri (aşırı idrara çıkma), polidipsi (fazla su içme) veya görme değişikliğinden şikayet edebilir.

Hipotiroidizmi olanlar, soğuk, kuru cilt ve kırılgan saç belirtilerine sahip olabilirler.

Doktorların tüm bu hastalıkları düşünüp iyi bir anamnez almaları ve gerekliyse testleri yaptırıp tanı koymaları gerekebilir.

Yorgunluğun nedeni nasıl teşhis edilir ?

Bir hastada yorgunluğun nedenini bulmanın anahtarı, doktorun tıbbi geçmişi analiz ederken gösterdiği özenle ilgilidir.

Sadece enerji kaybı hakkında değil, aynı zamanda nefes darlığı, uyku düzeni, saç dökülmesi, dışkının rengi gibi soruların yanı sıra hastanın yaşayabileceği diğer potansiyel problemler hakkında da soru sormak önemlidir.

Genellikle, yorgunluğun süresi ve miktarı hakkında sorular sorularak bir öykü alınır.

Sorulması gereken  sorulara örnekler şunlardır:

Sabah uyandığında hasta kendini iyi hissediyor mu ?
Yorgunluk gün içinde ilerliyor mu ?
Kişi günlük aktivitelerini tamamlamak için beklenmedik şekilde şeker veya kafein gibi aşırı miktarda uyarıcı alıyor mu ?
Yorgunluk yavaş yavaş mı veya aniden mi ortaya çıkıyor ?
Günlük bir olaymı veya aralıklı mı ?
Daha iyi  kılan  veya daha da kötüleştiren durumlar var mı ?
Yorgunluk yüzünden hastanın yaşamı nasıl değişti ?
Yorgunluk, fiziksel değil zihinsel midir ?

Yorgunluk ile ilişkili olabilecek diğer semptomlar şunları içerir:

Kilo kaybı
Göğüs ağrısı ve nefes darlığı
Kusma ve ishal
Ateş ve titreme
Kas zayıflığı veya ağrı ve /veya
Kaygı ve depresyon.

Anormal bir tiroid bezi, şişmiş lenf bezleri, morluklar da dahil olmak üzere anormal kalp sesleri için kalbi dinlemek ve normal kas tonusu ve refleksleri kontrol etmek için nörolojik muayene gibi birçok hastalık için özel dikkat gösterilmelidir.

Kan testleri ve diğer görüntüleme çalışmaları yapılabilir.

İlk tarama kan testleri aşağıdakileri içerebilir:

CBC (Tam kan sayımı yani Hemogram)
Elektrolitler (sodyum, potasyum, klorür, karbon dioksit ve bazen kalsiyum ve magnezyum)
Glukoz (kan şekeri)
BUN /kreatinin (böbrek fonksiyonunu ölçmek için)
TSH veya tiroid uyarıcı hormon
EBV testleri
Ferritin
B12 vitamini, D vitamini, folik asit ve demir
CK (kas inflamasyon ve nekrozlarına neden olan hastalıklarda yükselme) ve /veya
ESR veya eritrosit sedimantasyon hızı (vücuttaki iltihap,travma ve inflamasyonlar için spesifik olmayan markır).

X-ışınları, BT taramaları, elektrokardiyogram (EKG, EKG) ve diğer görüntüleme veya testlerin alınması kararı, hastanın durumuna bağlıdır.

Yorgunluk için tedavi nedir ?

Yorgunluk, altta yatan bir durumun semptomu olduğu için tedavi fiziksel, psikolojik veya ikisinin bir kombinasyonu olup olmamasına bakılmaksızın yorgunluğa neden olan duruma bağlıdır.

Hastalığın tedavi edilmesi ile yorgunluk belirtilerinin düzelmesi arasında gecikme olabilir; Bazı semptomlar altta yatan durum tedavi edildikten hemen sonra giderebilir.

Örneğin, anemisi olan bireyler, alyuvar sayısı arttıkça daha iyi hissederken, enfeksiyöz mononükleozdan tedavi edilenlerin enerji seviyelerinin normale dönmesi için haftalar gerekebilir.

Sürekli yorgunluk çekenler doktora gidip muayene olduktan sonra ve herhangi bir hastalık bulunamadıysa aşağıdaki amazon.com banner’ında seçtiğim, vitaminler, antioksidanlar, L-Glutamin, DHA, DMAE, Bacopin, Gaba ve Huperzin A içeren özel destek formülasyonunu alıp kullanabilirler.

Kendilerini çok daha zinde hissedecekler çünkü ürünün içeriği gerçekten çok iyi.

 

 

Yorgunluk önlenebilir mi ?

Yorgunluk bir belirti olarak birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir ve bu nedenle önlemek mümkün olmaz.

Daha da önemlisi, yorgunluğun erken tanınması bir kişinin tıbbi bakım arayışına ve potansiyel olarak altta yatan nedenin daha erken teşhisine ve tedavisine izin verecektir.

Bazen, yorgunluk  yavaşça ortaya çıkar ve kişinin bir sorun olduğunu anlaması zordur. Yorgun olduğunuzu etrafınız farkedebilir.

Herhangi bir yorgunlukta özellikle de uzamış yorgunluk durumlarında önce bir dahiliye uzmanına muayene olun. Gerekliyse psikolojik destek alabilirsiniz.

Bununla beraber özellikle B kompleks vitaminleri, Çinko, D vitamini takviyesi (serum değeriniz 30 ve altındaysa) ve folat takviyesi almanızı da öneririm.

 

“Yağ Yakıcılar ile Kilo verme” için buraya tıklayın.

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.