Sürekli Hapşırma Nedenleri ve Tedavisi
Hapşırma, vücudun tahriş edici maddeleri boğaz ve burun yoluyla dışarı atmak için kullandığı bir yöntemdir. Ama sürekli hapşırma oldukça rahatsız edici olabilir. Hapşırmanın çoğunlukla nedeni alerjilerdir, ama enfeksiyonlar, ilaçlar, stres gibi etkenler de hapşırmada rol oynayabilir.
Sürekli Hapşırmanın Nedenleri
1) Alerjiler
Çoğu zaman, sürekli hapşırmanızın arkasındaki neden bir tür alerjidir. Özellikle alerjik rinit hastaları bu durumdan muzdarip olurlar. Alerjik rinitin diğer belirtileri burun akıntısı, burun tıkanıklığı, göz kaşıntısı ve sulanmasıdır.
2) Enfeksiyonlar
Hapşırma üst solunum yolu enfeksiyonunun bir belirtisi olabilir. Bu hastalık özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan insanları etkiler. Viral veya bakteriyel başka bir enfeksiyon da hapşırmaya neden olabilir.
3) Tahriş Edici Maddeler
Toz, kirli hava, parfümler, sigara dumanı, kuru hava gibi tahriş edici maddeler de sürekli hapşırmaya neden olabilir.
4) Duygu Durumu
Stres ve hormonal değişiklikler de vücutta sürekli hapşırmayı tetikleyebilir.
5) İlaçlar
Steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar (aspirin gibi), nazal dekonjestanlar, beta-blokerlar, antidepresanlar ve yatıştırıcılar hapşırmaya neden olabilir.
6) Diğer Durumlar
Sürekli hapşırma ve diğer alerjiyle ilgili belirtilere neden olan başka durumlar da vardır. Bunlar şunlardır:
- Nazal Polip
- Nörolojik durumlar
- Klorlanmış suya maruz kalmak
- Burun yoluyla uyuşturucu kullanımı
Sürekli Hapşırma Nasıl Geçer?
Hapşırma ile ilgili problem genelde tek başına görülmemesidir. Hapşırmanın yanına burun akıntısı, göz kanlanması, bitkinlik, konsantrasyon eksikliği de eklenebilir. Bu yüzden sürekli hapşırmanın altta yatan sebebini bulup, tedaviye başlamak gerekir.
1 Sürekli Hapşırma İçin Tıbbi Tedaviler
Alerjiler ve enfeksiyonlar için birçok ilaç bulunmaktadır. Antihistaminler hapşırma ve diğer alerji belirtilerini azaltacaktır. Antibiyotikler ve antiviral ilaçlar da enfeksiyonlar için etkili olacaktır. Ama öncelikle mutlaka sürekli hapşırmanın altta yatan nedeninin tespit edilmesi gerekir.
2 Sürekli Hapşırma İçin Doğal Tedaviler
Hapşırmaya iyi gelen bazı doğal yöntemler de var:
Rezene Çayı
Antiviral ve antibakteriyel özellikleri sayesinde, rezene çayı üst solunum yolu enfeksiyonunu iyileştirmek ve hapşırmayı dindirmek için kullanılabilir. Günde bir-iki bardak içebilirsiniz.
Papatya Çayı
Papatya alerji önleyici etkilere sahiptir. Bu yüzden papatya çayı alerjiler nedeniyle ortaya çıkan hapşırmayı önlemede etki olabilir. Çaya bal ekleyerek etkisini artırabilirsiniz.
Sarımsak
Üst solunum yolu enfeksiyonunu temizlemekte sarımsak iyi bir tercihtir. Çünkü sarımsağın antiviral ve antibakteriyel özellikleri oldukça yüksektir. Sarımsağı yiyecebileğiniz gibi, ezip, kokusunu içinize çekerek de faydalanabilirsiniz.
C Vitamini
C vitamini histamin üretimini azaltır, enfeksiyonlarla savaşır. Bu yüzden hapşırmayı azaltmada oldukça etkilidir.
Kekik Yağı
Antibakteriyeli iltihap, önleyici, mantar ve parazit önleyici etkileri vardır. Kekik yağındaki bazı bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirir. Bir bardak meyve suyuna bir-iki damlar ekleyerek günde bir kere içebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.