Sürekli Geğirme Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Sürekli Geğirme Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 890 kez görüntülendi

Sürekli Geğirme Nedenleri ve Tedavisi

Geğirmek oldukça doğal bir durumdur ve her insan bir noktada bunu yaşar. Fakat sürekli geğirme normal değildir ve sindirim sistemi sorunlarına işaret ediyor olabilir.

Basit ev tedavileri geğirmenin getirdiği rahatsızlıkları azaltmaya yardımcı olabilir, yine de durumun kaynağı olan sindirim problemi tespit edilip uygun tedaviye başlanmalıdır.

Sürekli Geğirme Nedenleri

Sürekli geğirme; mide kanseri gibi çok ciddi nedenlerden kaynaklanabilirken hava yutma gibi basit bir durum da neden oluyor olabilir. Sürekli geğirmenin bazı muhtemel sebepleri şu şekildedir:

1 Hava Yutma

Tıbbi adı ‘aerofaji’ olan hava yutma sürekli geğirmenin en yaygın nedenlerindendir. Gazlı içecekler içtiğinizde ve çok hızlı yediğinizde hava yutarsınız. Aynı zamanda içecekleri pipetle içmek de hava yutmaya neden olur.

2 Kötü Beslenme Alışkanlıkları

Beslenme alışkanlıklarındaki bozukluk sadece sürekli geğirmeye değil birçok başka rahatsızlığa da neden olur. Çok yağlı ve aşırı işlenmiş yiyecekler sindirim sisteminde fazla gaz üretimine yol açar. Çok fazla çikolata ya da asidik yiyecek tüketmek de aynı sonuca neden olur. Lahana, fasulye ve soğan gibi aşırı gaz yapan birçok sebze de mevcuttur. Mide çıkışında ya da bağırsaklarda tıkanıklık ya da saç gibi sindirilmesi güç nesnelerin yanlışlıkla yutulması da aşırı gaz oluşumuna neden olabilir.

3 Sindirim Bozuklukları

Aşırı gaz oluşumuna ve dolayısıyla sürekli geçirmeye neden olan birçok sindirim bozukluğu vardır. Bu yaygın sindirim bozukluklarından bazıları: reflü, gastrit, hassas bağırsak sendromu, mide fıtığı ve mide ülseridir. Yağlı besin tüketmek de aynı zamanda aşırı gaz üretimine neden olur.

Hassas Bağırsak Sendromu: Kabızlık, ishal, şişkinlik, aşırı gaz oluşumu, sürekli geğirme ve ağrı bu rahatsızlığın belirtilerindendir. Hastalığın tedavisi yoktur fakat belirtileri besin düzeninde belirli yiyecekleri çıkararak ve stresten uzak durarak azaltabilirsiniz.

Mide boşalma güçlüğü (gastroparez): Mide kasları zayıfladığında ve besinleri sindirim için ince bağırsağa itememeye başladığında oluşan kısmi paralize durumdur. Bu da besinlerin midede normalden uzun süre kalmasına yol açar ve sonuç olarak aşırı gaz üretimi, geğirme, mide bulantısı ve kusmaya neden olur.

Mide Kanseri: Sürekli geğirmenin nedenlerinden biri mide kanseridir. Mide kanserinin diğer belirtileri: mide bulantısı, kusma, karın bölgesinde ağrı ve kanamadır. Kanser, vücudun diğer bölgelerine yayılmasına engel olunarak tedavi edilmelidir.


4 Hamilelik

Aşırı geğirme hamilelik sırasında oldukça doğal bir durumdur. Hamilelik sırasında; projesteron hormonun aşırı salgılanmasından dolayı sindirim sistemindeki kaslar rahatlar ve sindirim yavaşlar. Bu sürekli gaz çıkarma, şişkinlik oluşumu ve geğirme gibi sonuçlara yok açar. Gebelik sırasındaki hareketsizlik de durumu ağırlaştırabilir.

Sürekli Geğirme Tedavisi

Egzersiz Yapın
Daha önce de belirtildiği gibi hamilelikte geğirmek normal bir durumdur dolayısıyla durdurmak için yapılabilecek pek bir şey yoktur. Ancak bunu çeşitli faaliyetler ve yürüyüş gibi basit egzersizlerle hafifletebilirsiniz. Düzenli egzersiz, hamile olmayan bireylerde de sürekli geğirme durumunu azaltabilir. Egzersizin; besinlerin sindirimini hızlandırması ve şişkinliği önlemesi gibi birçok faydası mevcuttur.

Günlük Yaşam Alışkanlıklarınızı Değiştirin
Yavaş bir şekilde yiyin ve için. Hızlı yeme ve içme hava yutmaya yol açacağından besinleri yavaş tüketmek ekstra hava yutmanın önüne geçer. Stresliyken yemeyin, onun yerine sakin ve yatıştırıcı ortamlarda yemeye özen gösterin. Özellikle bel bölgesi sıkı olmayan salaş kıyafetler tercih edin, sıkı kıyafetler karın bölgesinde rahatsızlık ve şişmeye neden olabilir.

Şunları Yapmaktan Kaçının

  • Ağzınızdan hava yutacak şekilde nefes almaktan kaçının. Mümkün oldukça burnunuzdan nefes alın.
  • Benzer şekilde ağzınızı kapatmadan yemek yemeyin.
  • Gerginlik, sinir ve endişe hali ekstra hava yutmaya yol açar, bu ruh hallerinden uzak durmaya çalışın.
  • Gazlı içecek tüketimini azaltın.
  • Sigara içmeyin ve sakız çiğnemeyin.
  • Alkol ve kahve kullanımını azaltın.
  • Fasulye, mercimek, brokoli, karnabahar, çikolata, soğan, elma, şeftali ve şeker gibi aşırı şişkinlik yaratan gıdaları sınırlı tüketin.

Bitkisel ilaçlara ve Doğal Besinlere Yönelin

  • Papatya, nane, rezene, dulavrat otu ve zencefil gibi bazı bitkilerin gaz söktürücü özelliği vardır ve bunların kullanımı sürekli geğirme durumunu hafifletebilir.
  • Buyotu tohumu ve yoğurt gibi besinler kabızlığı engelleyip, sindirim sisteminizi düzene sokmaya yardımcı olur.
  • Reflüye karşı satılan anti-asidik reçetesiz ilaçlar da sürekli geğirmeyle mücadelede yardımcı olabilir.

Esas Sorunu Tedavi Edin
Eğer gösterdiğiniz belirtiler bir hastalığa işaret ediyorsa sürekli geğirmeyi rahatlatmanın en iyi yolu altta yatan bu hastalığı iyileştirmektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.