Sürekli Geğirme Neden Olur, Sürekli Gaz Çıkarıyorum Ne Yapayım?

  • Genel Sağlık
  • Sürekli Geğirme Neden Olur, Sürekli Gaz Çıkarıyorum Ne Yapayım? için yorumlar kapalı
  • 993 kez görüntülendi

Sürekli Geğirme Neden Olur, Sürekli Gaz Çıkarıyorum Ne Yapayım?

Sürekli gaz çıkarma ve geğirme mide kanserinden bağırsaklardaki iltihaba kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir sağlık sorunudur. Peki çok gaz çıkarma, aşırı gaz çıkarma, sürekli geğirme neden olur, nasıl geçer? İşte bu konuda uzmanların verdiği bilgiler;

Gastrit

Gastrit sürekli gaz çıkarmanın ve sürekli geğirmenin en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Bu hastalık bakteriyel enfeksiyon, aşırı alkol tüketimi, uzun süre aspirin ve ibuprofen gibi belirli ilaçların kullanımı, safra reflüsü vb. nedenlerle mide astarının ülserleşmesi ve iltihaplanmasıyla meydana gelir. Gastritin neden olduğu iltihap sindirim sisteminin çalışmasının bozulmasına, karın ağrısına ve gaz sıkışmasına yol açar.

Laktoz intoleransı

Laktoz, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra ekmek ve salata sosları gibi işlenmiş gıda ürünlerinde bol miktarda bulunan bir şeker türüdür. Laktoz intoleransından muzdarip olan kişiler laktoz içeren gıdaları tükettiklerinde devamlı geğirme hali, sürekli gaz çıkarma, şişkinlik, ishal, mide bulantısı ve mide krambı gibi çeşitli belirtilerle karşılaşabilirler. Normalde laktozlu gıdalarda bulunan laktoz şekeri vücuttaki laktoz enzimi tarafından parçalanması gerekir. Kişinin vücudunda laktoz enzimi yoksa veya az miktardaysa laktozlu gıdaları sindirmekte zorlanır ve bunun sonucu olarak sürekli gaz çıkarmadan mide krampına kadar çeşitli sağlık sorunları yaşar.

Çölyak hastalığı (Gluten karşı duyarlılık)

Gluten, buğday, çavdar ve arpada bulunan bir proteindir. Çölyak hastalığı glutenli gıdaları sindirememekten kaynaklanan genetik kökenli bir hastalıktır. Çölyak hastaları glutenli besinleri tükettiklerinde sürekli gaz çıkarma, geğirme midede şişkinlik, karın krampı yaşama gibi belirtilerle karşılaşır.

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS): (Huzursuz bağırsak sendromu)

İrratabl bağırsak sendromu en sık rastlanan bağırsak hastalığı olup, sürekli gaz çıkarma, karın krampları, sık sık geğirme, mide ağrısı, ishal veya kabızlık gibi çeşitli mide bağırsak sorunlarına neden olur. Bu hastalığın kesin neden bilinmemekle birlikte, bağırsak enfeksiyonları ve stresin irratbl bağırsak sendromunu tetiklediği düşünülmektedir.

Gaz yapan yiyeceklerin tüketilmesi

Nişastalı ve lifli gıdaları sindirmek zordur ve bu besinler çoğu zaman kalın bağırsakta birikir. Bu yiyeceklerin bağırsaklarda bulunan kolonik bakteriler tarafından fermantasyonu, gaz üretiminde artışa neden olur. ABD Ulusal Sindirim Hastalıkları Bilgilendirme Merkezi’ne göre aşırı gaz oluşumuna, geğirmeye neden olabilecek gıdalar şunlardır:

  1. Nişastalı yiyecekler: Patates, mısır, makarna ve buğday
  2. Lifli gıdalar: Meyve ve sebzeler, yulaf kepeği, kuru fasülye, bezelye, buğday kepeği
  3. Sorbitol içeren yiyecekler: Elma, şeftali, erik, armut; yapay olarak şekerlendirilmiş diyet yemekleri
  4. Rafinoz içeren yiyecekler: fasulye, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz ve kepekli tahıllar
  5. Fruktozlu gıdalar: Soğan, enginar, armut ve buğday; Yapay olarak şekerlendirilmiş içecekler ve meyve suları.

Sürekli gaz çıkarmanın, geğirmenin diğer nedenleri şunlardır;

  1. Mide kanseri
  2. Yumurtalık kanseri
  3. Bağırsak iltihabı
  4. Stres
  5. Kabızlık
  6. Fonksiyonel dispepsi
  7. Pankreas iltihabı
  8. Bağırsak düğümlenmesi, tıkanması
  9. Safra kesesinde taş
  10. Hamilelik
  11. Giardia Enfeksiyonu (Giyardiyaz) (Giardia adı verilen mikroskobik parazitlerin neden olduğu bağırsak iltihabı)
  12. H. Pylori enfeksiyonu
  13. Kistik fibrozis hastalığı
  14. Gıda zehirlenmesi
  15. Yumurtalıklarda kist
  16. Fibromiyaliji hastalığı
  17. Fıtık

Sürekli gaz çıkarma, geğirme nasıl tedavi edilir?

Sürekli gaz çıkarma sorunundan muzdaripseniz bir Dahiliye doktoruna başvurmalısınız. Doktor çeşitli testler yapıp bu duruma yol açan nedeni tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Sürekli geğirmeyi, gaz çıkarmayı önlemek için uzman doktorlardan öneriler

  1. Hareketsiz yaşamayın, her gün en az 1 saat yürüyün.
  2. Günde 10-12 su bardağı su için.
  3. Günde 2- 3 bardak papatya çayı için. Papatya çayı yapmak için 1 su bardağı kaynar suya  aktardan alacağınız bir tatlı kaşığı papatya atıp 3-5 dk demleyip için. Sallama poşet çay da kullanabilirsiniz.
  4. Tek seferde büyük öğünler yerine sık sık ve azar azar yiyin.
  5. Stresten, strese neden olan kişilerden uzak durun. Stresle savaşmak için kendinize faydalı meşgaleler edinin boş durmayın.
  6. Asitli içeceklerden ve alkolden uzak durun.
  7. Ağzınızdan hava yutacak şekilde nefes almaktan kaçının. Burnunuzdan nefes alma alışkanlığı kazanın.
  8. Sigara içmeyin ve sakız çiğnemeyin.
  9. Papatya, nane, rezene, ve zencefil gibi bazı bitkilerin gaz söktürücü özelliği vardır ve bunların çay olarak tüketilmesi sayesinde midede biriken gaz rahatlıkla boşalır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Gaz Söktürücü, Gaz Çıkarmanızı Sağlayan Kür 1. Tarif

Kaynayan suya 50 kuruş büyüklüğünde bir kaç dilim kök zencefil 1 su bardağı suda 5 dakika kısık ateşte kaynatınız daha sonra ılımaya bırakın.Akşam yemeklerinden sonra 1 su bardağı içiniz.taze olarak uygulanmalı 1 ay boyunca uygulanmalıdır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Gaz Söktürücü, Gaz Çıkarmanızı Sağlayan Kür 2. Tarif

 1 tatlı kaşığı süpürge tohumu havanda iyice ezilir ve 3-4 yudum su ile yutulur. 15 – 20 gün boyunca kullanılmalıdır. Eğer süpürge otu bulunamazsa taze veya kuru ebegümeci de kullanılabilir. Ebegümeci dövülmez direk bir bardak suya 1 tatlı kaşığı atılıp içilir. Ebegümeci çayı ayrıca huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelir. Bunların haricinde melisa limon çayı da kullanılabilir. Melisa limon çayı gaz ve şişkinliğe iyi gelirken, ayrıca sakinleştirici etkisi vardır.

Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’dan Gaz Söktürücü, Gaz Çıkarmanızı Sağlayan Kür Tarifi
250 gram öğütülmüş tuzsuz leblebi, 100 gram öğütülmüş nöbet şekeri, 50 gram öğütülmüş damla sakızı, 50 gram rezene ve 50 gram anasonu karıştırın. Her sabah ve gece yatmadan önce bundan bir tatlı kaşığı yutun. Sabahları birer adet incir ve kayısı yemek, bir bardak ılık su içmek de yararlı olur. Ayrıca mutlaka temiz havada yürüşler yapın.

Gaz Sıkışması Sancısı Belirtileri Ve Kesin Çözüm Gaz Giderici Bitkiler Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.