Suçiçeği Aşısı Ne Zaman Nasıl Yapılır Yan Etkileri

  • Genel Sağlık
  • Suçiçeği Aşısı Ne Zaman Nasıl Yapılır Yan Etkileri için yorumlar kapalı
  • 1.025 kez görüntülendi

Suçiçeği Aşısı Ne Zaman Nasıl Yapılır Yan Etkileri

Suçiçeği hastalığına neredeyse hepimiz yakalanmışızdır. Suçiçeği aşısı sayesinde su çiçeği hastalığından kolayca kurtulmak mümkün. Peki suçiçeği aşısının özelliklerini, asıl adını, yan etkilerini vb konular hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz.

Suçiçeği Aşısı: İlk olarak 1974 yılında Japonya’da geliştirilmiş olan bu aşı daha sonra bazı batı ülkelerinde de üretilmeye başlanmıştır ve birçok ülkede uygulanmaktadır. Aşı, canlı suçiçeği mikrobunun canlılığını kaybetmeden zararsız hale getirilmesi ile elde edilir.

Suçiçeği Aşısı kimlere uygulanır? 
Suçiçeği aşılamasının düzenli olarak yapıldığı ülkelerde, 12-24 ay arasındaki çocuklar bir defa aşı olur. Ayrıca suçiçeği geçirmemiş daha büyük çocuklara ve yetişkinlere de suçiçeği aşısı önerilmektedir.

Düzenli aşı uygulamasının olmadığı Türkiye gibi ülkelerde ise hekimin bilgilendirmesi ve ailenin veya kişinin isteği ile 12 ay – 12 yaş arasındaki çocuklara bir kez, 13 yaşında veya daha büyük çocuklara ve yetişkinlere ise en az 4 hafta ara ile 2 kez uygulanır.

Aşı, büyük çocuk ve yetişkinlerde üst kola, küçük çocuklarda ise kola veya bacağa, deri altına veya kas içine uygulanır. Diğer aşılarla aynı anda, ancak farklı bir koldan veya bacaktan uygulanabilir.  www.saglikvegebelik.com

Suçiçeği aşısı kimlere yapılmamalıdır? 
Önceden bilinen, aşı içeriğindeki herhangi bir maddeye (albumin, laktoz, neomisin, aminoasit.) karşı alerjisi olanlara Yüksek ateşle birlikte süregiden ağır enfeksiyon hastalığı (soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklar aşının yapılmasına engel değildir) olanlara Bağışıklık sisteminde yetersizlik olanlara Gebelere veya aşıdan sonraki 3 ay içerisinde gebelik planlayanlara Suçiçeği geçirdiği bilinen kişilere aşının yapılması gereksizdir. Çünkü hastalık geçirme sonucu gelişen bağışıklık ömür boyu devam eder.

Suçiçeği aşısının yan etkileri nelerdir?
Aşının yan etkileri seyrek olarak ortaya çıkar ve genellikle hafif seyreder: Aşının uygulandığı yerde kızarıklık, şişlik, sertlik ve kaşıntı, ateş, baş ağrısı, kırgınlık, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal.

Ağır yan etkiler ise son derece nadir görülür. Bunların çoğu alerjik olaylardır. Bu durumda kol veya bacakta, göz etrafında, yüzde, dilde veya boğazda şişme, solunum ve yutma güçlüğü, deride kaşıntılı döküntüler, ateş, başağrısı ve baş dönmesi ortaya çıkabilir. Böyle belirtiler ortaya çıkarsa, zaman geçirmeden bir hekime başvurmak gerekir.

Aşı ne kadar koruyucudur? 
Suçiçeği aşısı hafif hastalığa karşı %85 koruyucudur. Ağır hastalığa karşı koruyuculuk ise %95’in üzerindedir.

Suçiçeği ile temas olduktan sonra aşı yapılması yararlı olabilir mi? 
Temastan sonra 3 gün içerisinde aşı yapılırsa, hastalığın ortaya çıkması %90 oranında engellenebilir. Kişi hastalığa yakalanmamışsa bile, daha sonraki dönemde korunmak için aşı yararlı olacaktır.

 
Suçiçeği aşısı yapıldıktan sonraki ilk 20 yılda, bağışıklık düzeyinde herhangi bir azalma görülmemiştir. Dolayısıyla en az 20 yıl koruyucu olduğunu söylemek mümkündür. Koruyuculuk süresi ile ilgili kesin yargıya varmak için aşılanan kişilerin daha uzun süre izlenmesi gerekir.

Bu yazı suçiçeği aşısı nasıl yapılır, suçiçeği aşısı kimlere yapılmaz, su çiçeği aşısının adı nedir, su çiçeği aşısının fiyatı uygulaması, su çiçeği aşısı ne zaman yapılır, su çiçeği aşısı yan etkileri saklama koşulları nelerdir konusunda yazılmıştır.

su çiçeği aşısı fiyatı, su çiçeği aşısı yan etkileri, su çiçeği aşısı nasıl yapılır, su cicegi asisi yan etkisi, su çiçeği kapmış çocuğa aşı yapılınca, su çiçeği aşısının fiyatı ne kadar, su çiçeği aşısı yapılmazsa ne olur, yetişkinlerde su çiçeği aşı, su çiçeği aşısı kimlere yapılmaz, büyü asası nasıl yapılır

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.