Su Zehirlenmesi Belirtileri

  • Genel Sağlık
  • Su Zehirlenmesi Belirtileri için yorumlar kapalı
  • 900 kez görüntülendi

Su Zehirlenmesi Belirtileri

Su Zehirlenmesi Belirtileri ve Günlük Su İhtiyacı (Hiponatremi)
Su, oksijenden sonra en gerekli maddedir vücudumuz için. Bilimsel verilere göre bir insan su ya da sulu bir şey tüketmeden en fazla 4 gün yaşayabilir. Az su tüketmek tabi ki çok zararlıdır ama aşırı tüketimin de tehlikeleri var. Günde kaç litre su içileceği hakkında sürekli genellemeler yapılır. Ancak kimse de “Sen kaç kilosun, 6 yaşındaki çocukla 25 yaşındaki gencin günlük su ihtiyacı farklı olabilir” demiyor. 50 kiloluk birinin günlük su ihtiyacı 2 litreyken 120 kiloluk birinin su ihtiyacı 4 litre olabilir.
Ne Kadar Su İçilmeli?
Sağlıklı bir insanın su ihtiyacı üzerine verilebilecek tek tavsiye susandığında mutlaka su içilmesidir. Tabi bu demek değildir ki susamadan su içilemez. Su böbrekleri çalıştırır ve kanın temizlenmesini sağlar. Ancak su zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırdığı gibi fazla içildiğinde yararlı maddeleri de uzaklaştırır. Yiyeceklerden aldığımız mineraller de suyla birlikte vücudumuzdan atılır. Aşırı su tüketimi böbrekleri yorar, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıklarının yanı sıra su zehirlenmesine neden olabilir.
Su Zehirlenmesi
Efor sarf etme ya da hava sıcaklığının artması nedeniyle terleme söz konusu olur. Terlemeyle su ve suda çözünen mineraller vücuttan atılmış olur. Kaybedilen suyu ve mineralleri karşılamak şarttır. Terlemeyle yoğun bir şekilde kaybedilen sodyumun eksikliği vücudumuz için önemli bir sorundur. Sodyum ihtiyacını karşılamayıp bir de aşırı miktarda su içince vücuttaki sodyum yoğunluğu iyice azalır.
> Sodyum sinir sisteminin çalışma mekanizmasının bir parçasıdır.
-> Sodyum eksikliği durumunda ilk olarak kas krampları ve kusma görülür.
-> Bir süre sonra bilinç kaybı başlar. Sodyum eksiği karşılanmazsa bu durum kişiyi komaya ve ölüme götürebilir.
-> Su zehirlenmesi maraton koşan atletlerde ve çok terletici sporlarla ilgilenenlerde sık görülür.
Sodyum İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
Sodyum en çok tuzda bulunur. Ancak bu noktada günlük sodyum ihtiyacının ortalama 3 gram olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim. Tabi bu ihtiyaç gün içinde yapılan işlere göre de değişir. Sodyum ihtiyacını karşılayan diğer besinler şöyle sıralanabilir:
> Maden suyu
> Peynir
> Fıstık, fındık, ceviz
> Havuç
> Hamsi
-> Kereviz
Bu besinleri yoğun terlediğiniz günlerde tüketmeniz hem krampları önleyerek performansınızı artırır hem de sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.