Su Yoncası

  • DERMATOLOJİ
  • Su Yoncası için yorumlar kapalı
  • 1.584 kez görüntülendi

Su Yoncası

Su Yoncası

Su Yoncası (Menyanthes Trifoliata)

Trefoil olarak da tanınır.

Tanımı : Sulu yerlerde ve orman kenarlarında yetişir. Yaprakları bir sap üzerinde sıra ile çıkar. Pembe çiçekleri başak durumundadır. Uzun bir kök sapı vardır ve her yere tırmanır.

Kullanılan parçası : Bitkinin kendisi.

Geçmişte bir botanikçi, su yoncasının, kalmia, rododendron ve funda kadar güzel olduğu halde bir kenara itilmiş olduğunu söyler.

Su yoncasının kökünde, ya da daha doğru olarak kök gövdesinde nişastaya çok benzer bol miktarda unumsu madde vardır. Laponya ve Finlandiya’da bu bitkinin kökleri öğütülerek elde edilen un’dan ekmek yapılmaktadır. Pek lezzetli olmamakla birlikte çok besleyici olduğu söylenir.

Bu bitkinin bir bakıma acı bir toniği vardır ve romatizma asıllı deri hastalıklarında son derece yararlıdır.

Kullanılışı : 30 gram kadar kuru bitki üzerine yarım litre kaynar su dökerek elde edilen dem süzülür ve soğuduktan sonra sık sık bir su bardağı içilir.

Su yoncası çok çeşitli ülkelerde çeşitli hastalıklara karşı kullanılmaktadır.Vitamin ve mineral oldukça çoktur içeriğinde.Ateş düşürülmesinde,idrar yolunda enfeksiyonlarda,kanserde,çıbansal durumlarda,astım durumlarında ayrıca menopozda kullanılır.Antibiyotik yerine halsizlik gösteren hasta vakalarında kullanılmaktadır.Eklem iltihaplanmasınada birebirdir.Çeşitli ülkeler çeşitli hastalıklar üzerinden bu hastalıkların tedavisi üzerine çalışmalar yapmış ve başarı sağlamışlardır.

Atardamarda plaklaşmaya yenildiği takdirde engel olan su yoncası kolesterol emilimi üzerindede düşürücü etkiye sahip.Menyanthaceae diyede adlandırılmış olan su yoncası yemenin şifaya sebep olduğu  halk arasındada bilinmektedir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.