Spiralin yan etkisi var mı?

  • ALTERNATİFTIP
  • Spiralin yan etkisi var mı? için yorumlar kapalı
  • 979 kez görüntülendi

Spiralin yan etkisi var mı?

 En yaygın olarak kullanılan doğum kontrolü yöntemlerinden olanbazı kişilerde çeşitli şikayetlere neden olabiliyor. Spiral taktırmak isteyenlerde bu şikayetleri duyduklarında endişeye kapılabiliyor. İstenmeyen gebelikleri önlemesi açısından kullanılan spiral tercih edecekler yan etkilerinin olup olmadığını merak ediyor. Acaba spiralin yan etkileri var mı?

Etkili bir doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiralin yan etkilerineler, spiral kullananların nelere dikkat etmesi gerekir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş bu soruları şöle yanıtlıyor.

Spiral ya da diğer bir ismiyle “rahim içi araç” etkili doğum kontrol yöntemleri arasında yer alır. Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Jinekolog ve Obstetrisyenler Birliği ve Amerikan Tıp Birliği tarafından günümüzün en etkili yöntemi olarak kabul edilen spiralin, temel prensibi rahim içinde döllenme sonucu oluşan zigotun rahim duvarına tutunup yerleşmesini engellemek için enflamasyon yaratmaktır.

Yan etkileri var mı?

Spiral uygulamasında dış gebelik olasılığı daha çok görülür. Embriyonun rahim içinden başka bir yerde gelişmesine dış gebelik denir.

Bazı kişilerde adet kanamasının miktarı artabilir. Bu gibi durumlarında spiralde sorun olduğu anlaşılır; bu kanamalar ara kanama olabileceği gibi süreklilik de arz edebilir.

Kasıkta ağrı hissedildiğinde spiralde problem olduğu tespit edilir. Bu tip yan etkilerin görülmesi durumunda spiral kullanan kişinin tedavi edilmesi ya da spiralin rahim içinden alınması tavsiye edilir.

Spiralin etki prensibi açısından da yan etkileri olabilir. Bu durumda spiral etki mekanizmasının yol açtığı şekilde vücutta daha kolay enfeksiyonlar oluşur. Bu durumda hasta tedavi edilmelidir. Eğer tedaviye cevap vermiyorsa spiral rahim içinden çıkarılmalıdır.

Spiral kullananlar nelere dikkat etmelidir?

Spiral takıldıktan sonra 6 ayda bir periyodik olarak kontrol edilmelidir. Bu kontrollerde spiralin etkin durumda olup olmadığı incelenir. Çeşitli nedenlerden dolayı spiralin yerinden oynaması gibi durumlarda gebeliğe karşı koruyuculuğu azalır. Böyle durumlarda hastaya danışılarak, ya takip edilir ya da hastanın isteği doğrultusunda yeni bir spiral rahim içine yerleştirilebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.