Soya sütünün sağlık yararları arasında kolesterol, kanser ve obezite riskinin azaltılması yer alır.

Kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye ve birçok postmenopozal problem riskini azaltmaya yardımcı olur. Yüksek kaliteli protein ve vitamin içeriği, bitki bazlı bir diyet için çok yararlı bir takviye olmasını sağlar.

 

Soya fasulyesi, birçok beslenme amaçlı gıda maddesi üretilen bir baklagildir. Soya ürünleri birçok et yemeğinin yerini alır ve yüksek protein içeriği nedeniyle vejetaryen veya vegan diyeti uygulayanlar arasında popülerdir. Soya sütü ve diğer soya ürünleri, Asya mutfağının geleneksel demirbaşlarıdır. Soya sütü, peynir yerine kullanılabilen tofu yapmak için de kullanılabilir. Soya sütünün Çin’de M.S. 82’den itibaren kullanıldığı söylenir. Japonya ve Malezya gibi diğer Asya ülkelerinde de yaygın olarak kullanılır. Bugün, dünyanın her yerinde kullanılıyor ve birçok ülkede kolayca bulunabiliyor.

 

Soya sütü soya fasulyesinden elde edilir. Pek çok kişi, çok yönlülüğünden ve yemek tariflerinde sütün yerine kullanılabilecek olmasından dolayı soya sütü tercih ediyor. Laktoz intoleransı olanlar için iyi bir protein kaynağıdır. Çikolata ve vanilya aromalı türleri de mevcuttur. Çin ve Hindistan gibi ülkelerde, bazı insanlar tuzlu olarak içiyorlar. Soyanın maliyeti ve dünya beslenmesinde artan popülaritesi sebebiyle, araştırma çalışmaları bu doğal bitkisel besin maddesinin diğer sağlık yararlarını araştırmaya başladı.

 

Besin Değerleri

Soya, orijinal veya vanilyalı olarak; iyi bir enerji, protein, şeker, diyet lifi ve yağ kaynağıdır. İçerdiği mineraller arasında kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko bulunur. Folat, tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini, B12 vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi çeşitli vitaminler de bulunur. Aynı zamanda doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Tüm bu besinler, sağlığın korunmasına son derece yardımcı olur.

 

Besin değeri, kuvvetlendirilmiş olup olmadığına göre değişebilir. Protein içeriği inek sütününkine benzer olsa da, diğer besinler bakımından daha az içeriğe sahip olabilir ve vitamin ve mineral ile güçlendirilmesi ticari olarak üretilen soya sütü ürünleri için yaygın bir uygulamadır. Süt yerine kullanılabilir. Hem güçlendirilmiş hem de güçlendirilmemiş olan soya sütünün içinde protein, izoflavonlar ve fitobesin maddeleri bulunabilir. Birçok önleyici yararları vardır. Ürünlerin besin değeri, markasına göre değişebilir.

Kalp Sağlığını Geliştirir

Büyüme için gerekli olan protein içerir. Proteinler, çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesinde yararlı bir etkiye sahip oldukları gösterilen amino asitlerden yapılır. Soya proteininin amino asidi ve izoflavon içeriği; kötü (LDL) kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. Diğer çalışmalar, soyada bulunan izoflavonları tüketmenin yaşlı erkeklerde serum kolesterol seviyelerini azalttığını göstermiştir. Tip 2 diyabetli hastalarda tüketilirse, kan basıncını düzenler. Bu sebeple, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek için etkili bir üründür.

 

Kadınlarda Menopoz Sonrası Sorunları Giderir

Birçok postmenopozal sağlık sorununun giderilmesini sağlar. Çalışmalar, içerisinde bulunan izoflavonların, menopozdaki kadınlarda östrojen seviyelerini korumaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Menopoz sonrası kadınlar tarafından tüketilmesi, doğal östrojen hormonu kaybına bağlı olarak ortaya çıkabilecek rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Soya izoflavonlarının antioksidan etkileri, bazı kronik hastalıkların, özellikle de kardiyovasküler hastalıkların azaltılmasında yararlı olabilir.

 

Osteoporozda Rahatlama Sağlar

Soya, postmenopozal kadınlarda osteoporozda rahatlama sağlamayabilir. Osteoporoz, menopoza girmiş kadınlar için bir risktir. Genellikle kemiklerin kırılganlaşması olarak bilinir, kalsiyum kaybı bu hastalığa yakalanma riskine katkıda bulunur.

 

Çalışmalar, hayvansal proteinin idrardaki kalsiyum atılımını artırdığını ve soya bazlı proteinin kalsiyum atılımını artırmadığını bulmuştur. Çoğunlukla tüketilen ürünler, kalsiyum ile güçlendirilmiş olduğundan, soya izoflavonları; doğal hormon replasman tedavisi olarak çalışabilir, kemik kütlesini ve yoğunluğunu iyileştirebilir ve böylece menopoz sonrasındaki kadınlarda, kırık riskini azaltabilir.

Kanseri Önler

Bir araştırma çalışmasına göre, soya sütü tüketimi, östrojen seviyelerini azaltabilir ve meme kanseri riskini azaltabilir. Meme kanseri kadınlar arasında yaygındır ve östrojen seviyeleri bu tür kansere bağlıdır. Özellikle, menopoz sonrası kadınlar meme kanseri için daha yüksek bir risk altındadır ve östrojenik replasmanın yanı sıra diğer sağlık yararları için soya sütü gibi soya ürünleri tüketebilirler. Bir araştırma çalışmasının sonuçları, yüksek miktarda soya sütü tüketen erkeklerin prostat kanseri riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

 

Antioksidan Gibi Davranır

Soya izoflavonlarının antioksidan etkileri, bazı kronik hastalıklara karşı faydalı olabilir. Soya veya tofu, oksidatif stres ve hasarı azaltmaya yardımcı olan antioksidan ve hepatoprotektif özelliklere sahiptir. Bir çalışma, oksidatif stresin neden olduğu karaciğer hasarının önlenmesinde yararlı olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, başka bir araştırma çalışmasının bulguları, soya sütünün antioksidan özelliklerinin antioksidan kapasitesinin artırılmasına ve kadınlarda menopoz semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

 

Obezite ve Kolesterolü Kontrol Eder

İzoflavonlar açısından zengin olduğundan, menopoz sonrası kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de metabolik obezitenin azalmasına yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra, obez ve aşırı kilolu kişilerde bel çevresi genişliğinin azalmasına yardımcı olur. Soya izoflavonlarının hormonal etkileri, adipogenezi inhibe ederek adipoz dokuda genişlemenin azalmasına neden olur. Soya izoflavonlarını tüketenler sadece adipojenik etkiden değil aynı zamanda kalp hastalıklarının tedavi edilmesine ve önlenmesine yardımcı olan LDL kolesterol düşürücü etkilerden de yararlanabilmektedir.

Özet:

 

Sonuç olarak, soya sütünün içeriği, özellikle yaşlanan nüfus için birçok farklı kronik hastalığa karşı yarar sağlayan fitobesin maddelerine sahiptir. Şu anda çoğu zaman kalsiyum gibi vitamin ve minerallerle takviye edilir.

 

Doğal fitoöstrojenlerden ötürü, menopozdaki kadınlar, günlük diyetlerinin bir parçası olarak, tüketebilirler. Soya izoflavonları, kötü (LDL) kolesterolü düşürme ve vasodilatif olarak kardiyovasküler kan akışını iyileştirme yararları ile kardiyovasküler riski azaltmaya çalışır. Adipogenez olarak davranır ve obeziteyi inhibe eder. Araştırmalar soyanın çok faydalı olduğunu ve faydasının sütün kalitesine, içerisindeki takviyeye, izoflavonların miktarı ve emilimine bağlı olarak değişebileceğini göstermektedir.