Sol Kulak Çınlaması: Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Sol Kulak Çınlaması: Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 822 kez görüntülendi

Sol Kulak Çınlaması: Nasıl Geçer?

Sol kulak çınlaması neye işaret? Birçok insan ara sıra zil sesi, tıslama, kükreme, çınlama ya da kulağında uğultu sesi hissetmekten şikâyetçidir. Kulakta çınlama çoğu zaman su sesi, havanın esmesi ya da müzik sesi duyuyormuş gibi hissetmenize sebep olur. Eğer ses biraz süre devam ediyorsa daha çok can sıkıcı ve rahatsız edici bir hal alır. Bu durum genellikle çevrenizdeki kişilerin duyamadığı sesler yani sadece sizin duyduğunuz kulak çınlaması denen durumdur.

Çınlama sürekli olarak devam edebilir ya da ara sıra olabilir. Bu bazen sizin nefes alışınız veya kalp atışınızla tempolu olabilir. Çınlama sol kulakta da olabilir ya da her iki kulağı da etkileyebilir. İnsanlar 40 yaşından sonra kulak çınlamalarına daha duyarlı hale gelir.

Sol Kulak Çınlaması Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Sol Kulak Çınlaması Neye İşaret

Halk arasında sol kulak çınlaması birisi hakkınızda konuşuyor diye bilinip geçiştirilsede sol kulak çınlaması ciddi rahatsızlıklardan dolayıda oluşabilir.

Tıbbi Adı Nedir?

Kulak çınlamasının tıbbi adı “Tinnitus”dur.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Kulak çınlaması için Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne gidilir.

Sol Kulak Çınlaması Neden Olur?

Sol kulak çınlaması iyimi kötümü? Sol kulak çınlamasının sebebi hala kesin olarak belli değildir. Fakat kesin problemler vardır ki kulakta duyulan seslere sebep olur.

1 Çok kalabalık çevrede çalışmak ya da yaşamak

Düzenli olarak yüksek sese maruz kalan kişilerde, mesela zincirli testere veya ağır ekipmanlarla çalışan kişilerde işitme problemleri ve çınlama ortaya çıkabilir. İpod ve MP3 gibi taşınabilir müzik aletlerinde yüksek seste müzik dinlemekte gürültüye bağlı duyma kaybına yol açabilir ve kulak çınlamalarına da sebep olur.

2 İncinmeler ve hastalıklar

Meniere hastalığı (aşırı iç kulak sıvı basıncı nedeniyle iç kulak bozukluğu), TMJ düzensizliği gibi başınızın yan tarafındaki eklemde sorunlara sebep olan kesin hastalıklar vardır. Akustik nöromada- kafatası sinirinde tehlikesiz tümör oluşumu- kulak çınlamasına neden olabilir. Çok ciddi baş ya da boyun sakatlıkları da duyma kabiliyetinizi, iç kulağı ya da beyin fonksiyonlarınızı etkileyebilir. Ayrıca bu baş sarsılmaları ve darbeleri sol kulak çınlamasına neden olabilir.

3 Kan damarı sorunları

Kan damarı düzensizliği de aniden kulak çınlamalarına sebep olabilir. Kan damar sorunundan kaynaklanan kulak çınlamaları pulsatil kulak çınlamaları olarak bilinir. Bu durumun en yaygın nedenleri boyunda tümör içermesi ya da kan damarı üzerinde basınca sebep olmasıdır. Düzensiz kan akışının nedeni boyun damarlarının bükülmesi ya da darlığından, hipertansiyondan, kılcal damarların zedelenmesidir. Bunun sonucu olarakta kulak çınlamaları olabilir. Kısacası, kolesterolün aşırı artışı ya da diğer oluşan çökeltiler kan damarlarını pıhtılaştırıp, iç kulağınızı kapatır ve çınlamalara yol açar. Buna ateroskleroz (damar sertleşmesi) denir.

4 İlaçlar

Belirli ilaçların kullanımı da kulak çınlamalarına sebep olup daha kötü hale gelmesine sebep olur. Genellikle, sol kulak çınlaması bu ilaçları kullanmayı bıraktığınız da geçer. Kulak çınlamasına sebep olan bazı genel ilaçlar genellikle erotimisin,neomisin, vankomisin gibi antibiyotikler ,vinhristin ve mekloretamin gibi kanser ilaçları , sıtma için kullanılan sıtma ilaçları, suda eritilen furosemid, etakrinik asit ve bumetanid; ve aspirinlerdir, aspirin özellikle aşırı dozda alındığında kulak çınlamasını artırır. Bazı antidepresanlar da kulak çınlamalarını ilerletebilir.

5 Diğer sebepler

 

Yaşlı insanlardaki işitme kaybı: 60 yaş üstü insanlarda işitme kaybı genel bir sorundur. Bu yaşlardaki insanlarda ki işitme kaybı kulak çınlamaları ile ilişkilendirilebilir. Bu tarz duyma kaybı problemleri yaşa bağlı işitme kaybı problemi olarak bilinir.

Kulak tıkanması: Kulak tıkanmaları genellikle aşırı kulak kirinden kaynaklanır. Kulak kiri ayrıca bazı durumlarda kulak çınlamalarına sebep olabileceği gibi kulak zarını tahriş edebilir ve ya işitme kaybına sebep olabilir.

Kulak kemiklerindeki değişim: Bazen orta kulak kemiğinizdeki sertleşmeden dolayı işitme kaybı ya da diğer problemlere maruz kalabilirsiniz. Bu durum sıklıkla kulak çınlamasına yol açar.

Sol Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Eğer kulak kirliliği ya da başka bir şey kulağınızın tıkanmasına sebep olmadıysa en iyisi en yakın doktorunuza (aile hekimi) sol kulak çınlaması hakkında danışmanızdır. Doktorunuz sizin geçmişteki tedavileri göz önünde bulundurarak size kullanmış olabileceğiniz ilaçları soracaktır.


Eğer birinci derece doktorunuz teşhis koyamazsa bu durumda bir KBB (kulak-burun-boğaz) uzmanını görmeniz gerekebilir. KBB uzmanı sizin her hangi bir işitme kaybı yaşayıp yaşamadığınızı anlamak için fiziksel tedaviler ve testler yapacaktır.İşitme hassasiyetiniz ölçmesi ve kulak çınlamalarınızda ki şiddeti değerlendirmesi için.
bazen de bir odyolojist (kulak uzmanı) görmeniz gerekebilir.

1 Bilişsel Davranış Terapisi

Bu tedavi bilişsel kısıtlayıcılar kullanarak çınlamalar hakkında görüşünüzü değiştirerek rahatlamanızı sağlayan özel teknikler kullanır. Bu ayrıca sizin nasıl içinde olduğunuz durumla uğraştığınızı kafaya taktığınızı ve acaba ben deliriyor muyum depresyonda mıyım gibi sorulardan kaçınmanız gerektiğini açıklar. Bilişsel davranış terapisine başvurarak seslerle nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bu şekilde ses aynı kalsa bile daha az rahatsız edici olacaktır. Şunu da unutmamalıyız ki bilişsel davranış terapisi sadece birkaç ay için haftalık uygulanan seanslardır ve kısa dönemli bir önlemdir fakat genel olarak rahatlamanızı hayatınızı daha rahat yaşamanızı sağlar.

2 Maskeleme

Maskeleme aletleri ya da maske duymaya yardım eder ve kulağınıza güzel bir ses gelmesini sağlar ve kulak çınlama anındaki ses azalır. Özel kulak maske cihazı satın alabilirsiniz ya da arka planında fan, radyo ve beyaz gürültü olan cihazları da göz önünde bulundurabilirsiniz. Yalnız hangi tür seslerin sizin kulak çınlamalarınız maskeleyebildiğin biraz tecrübe etmeniz gerekebilir.

3 Nöroterapi ve Stres Yönetimi

Çınlamalar oldukça stres yaratır ve bütün bu durumlarla baş etmeye çalışırken kendinizi stres altında bulacağınız apaçık bellidir. Nöroterapi-rahatlama yöntemi- vücudunuz verdiği tepkiyi değiştirebilir ve stresi daha çok başa çıkılabilir hale getirir. Bu yöntem derinize elektrot vererek ateşlenme, nabız artışı ve kas gerilmeleri gibi fiziksel durumlarda vücudunuzun verdiği tepki hakkında bilgi almanıza yardımcı olur. Vücudunuzun strese ve depresyona karşı gösterdiği tepkiyi değiştirmeyi öğretir.

4 Kulak Çınlamasını Yeniden Eğitim Tedavisi

Bilişsel davranış terapisi davranışsal bir terapidir, oysa kulak çınlamasını yeniden eğitim tedavisi daha çok alışkanlık kazandıran, ses zenginliklerini birleştirmeyi öğreten ve kulak çınlamasından kaynaklanan stresi azaltan bir terapidir. Ses üreticilerde ki belirli sesler kulak çınlamasını yeniden eğitim tedavisinde kullanılması içindir. Burada ki amaç arka plan sesi sağlayarak kulak çınlama sesini daha az fark edilebilir duruma getirmektir. Sizin hastalığınızın ciddiyetine bağlı olarak 1 ve ya 2 yıl kulak çınlamasını yeniden eğitim tedavisini görmeniz gerekebilir. Ancak o zaman olumlu sonuç alabilirsiniz.

Sol Kulak Çınlamasını Nasıl Önleyebilirim?
Kulak çınlamasıyla baş etmek zordur fakat siz öncelik olarak bu durumu engellemek için birkaç yöntem uygulayabilirsiniz:

  • Radyo, televizyon ve Mp3 çalar gibi taşınabilir aletleri düşük bir ses seviyesinde dinlemek. Ayrıca 85 desibel üzerinde gürültülü bir çevrede çalışıyorsanız kulak tıpası kullanabilirsiniz.
  • Eğer sol kulak çınlamasına neden olabilecek kesin bir ilaç kullandığınızı düşünüyorsanız doktorunuza başvurunuz.
  • Daha iyi bir kalp damar sağlığına sahip olmak için günlük yaşantınızda daha aktif olun. Diyetinize dikkat edin ve kan damarlarını sağlıklı tutacak ve sol kulak çınlamasını engelleyecek kardiyo antrenmanları yapın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.