Sol Kolda Karıncalanma Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Sol Kolda Karıncalanma Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 920 kez görüntülendi

Sol Kolda Karıncalanma Nedenleri ve Tedavisi

Sol kolda karıncalanmaya çoğu zaman sinirlerin ve damarların hasar görmesi neden olur. Diğer belirtilerin şiddetinin değerlendirilmesi, kolunuzdaki uyuşmaya neyin sebep olduğunu ve tıbbi müdahalenin gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olacaktır.

Sol kolda karıncalanma genellikle iğnelenme ya da anormal bir his olarak tarif edilir. Bazen bir yanma ya da uyuşukluk hissi bu belirtiye eşlik eder. Sol koldaki karıncalanma ya da uyuşma parestezi olarak bilinir ve birçok farklı rahatsızlık nedenli olabilir. Çoğu durumda, bu kan akışı ya da sinir fonksiyonlarının kesildiğinin işaretidir.

Sol Kolda Karıncalanmanın Nedenleri

Dolaşım Bozukluğu
Sol kolunuzun herhangi bir kısmındaki azalmış kan akışı, kolunuzun karıncalanması ve uyuşmasına neden olabilir. Kıyafetinizin sıkı bir bölümü ya da bir takı, kolununuzun kalanındaki kan dolaşımını engelliyor olabilir ve yol açtığı koldaki bu uyuşma hissi “uykuya dalmak” olarak anılır. Ayrıca, ters bir pozisyonda uyumak veya oturmak da koldaki kan akışının düzgün olmasına imkan vermeyerek bu rahatsızlığa sebep olabilir.

Geniş bilgi için: Dolaşım Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Krizi
Çoğu insan sol kolun uyuşması ya da karıncalanması durumunda panikler, çünkü bu yan etkinin kalp kriziyle ilişkili oluşu yaygındır. Yaklaşan kalp krizinin neden olduğu uyuşmaya çene ve göğüste sıkışma eşlik edecektir. Bu ağrı, çoğunlukla bir sıkışma hissi ya da göğse doğru yerleşen yoğun bir basınç olarak tanımlanır. Eğer durumunuz daha da kötüleşirse, ağrı sırta ve kollarınızdan aşağı doğru yayılacaktır.

Vitamin Eksikliği
B12 vitamini eksikliği genellikle kollarda karıncalanma ya da uyuşukluğa neden olur. Bu besin maddesi sağlıklı bir beyin ve sinir gelişimi için gereklidir. Bu yüzden, eğer sinirlerinizin beslemesi düzgün olarak yapılmıyor ise vitamin eksikliği vücudunuzun garip duyular hissetmesine neden olacaktır.

İnme
Sol koldaki ani karıncalanma yaklaşan bir inmenin işareti olabilir. Başınız dönebilir ayrıca çok sersemlemiş hissetmeye başlayabilirsiniz ve vücudunuzun bir tarafı düşmeye başlayabilir. Rahatsızlık sizi ele geçirmeyi sürdürürken, kelimelerinizi yuvarlamaya başlayabilir ve rahat iletişim kurmakta güçlük çekebilirsiniz.

Karpal Tünel Sendromu
Eklemlere aşırı baskı uygulamak, dokunun sıkışması nedeniyle dolaşımın daralması rahatsızlığı olan, karpal tünel sendromuna yol açabilir. Sık sık yanlış bir duruşla oturanlar ya da aşırı yazmak gibi bilekleri zorlayıcı aktiviteler yapanlar, bu rahatsızlığın ortaya çıkma riskine açıktır.

Vasküler Bozukluk
Eğer damarlar hasar görmüş ya da daraldıysa, bu sol koldaki kan dolaşımına zarar verebilir. Parmak uçlarınızın maviye dönmesi ya da kolunuza yayılan bir his kaybı fark edebilirsiniz. Daha ciddi vakalarda, kolunuzdaki doku kanınızdaki besleyici maddelerden yoksun kaldığı için, kas güçsüzlüğü fark etmeye başlayabilirsiniz.

Sinir Zedelenmesi
Omurga, omuz ya da boyundaki sinir zedelenmesi sol kolunuzun uyuşmasına neden olabilir. Çatlamış omurlar, şişen bir disk ya da omuzda sıkışmış bir sinir bu rahatsızlığın olağan suçlularıdır.


Sol Kolda Karıncalanma Tedavisi

Evde bakım, çoğu zaman sol kolda karıncalanmanın ortaya çıkardığı rahatsızlığı yatıştırmada yardımcı olur. Ancak şiddetli durumlarda tıbbi yardım gereklidir.

Karpal Tünel Sendromu İçin
Eğer karpal tünel sendromundan muzdaripseniz, rahatsızlığınızı ağırlaştıracak aktivitelerden kaçınmaya gayret edin. Daha uygun bir pozisyonda oturun ve bileklerinizi düz tutmaya çalışın. Doktorunuz eklemlerinizdeki baskıyı alarak hasarın bir bölümünü düzeltmeye yardımcı olacak bazı egzersizler önerebilir.

Vitamin Eksikliği İçin
Vitamin eksikliğinden muzdarip olanlar, gerekli besinlerin alımını arttırmak için ek besinler kullanabilirler.

Sinir Zedelenmesi İçin
Eğer kolunuzdaki sinir zedelenmesi şeker hastalığı gibi bir rahatsızlıktan geliyorsa, besin düzeninizdeki bir ayarlama, daha fazla hasarı engellemek için kan dolaşımınızı daha etkili bir şekilde düzene sokmanıza yardım edebilir.

Koldaki Sakatlanmalar İçin
Karıncalanma hissine sebep olan koldaki sakatlanmalar, istirahat ile tedavi edilebilir. Moraran ya da şişen bölgelere soğuk kompres uygulamak ve kolunuzu kalbinizin üzerine dayalı şekilde tutarak oturmak, şişkinliği almaya yardım edecektir. Bazı sakatlanma vakalarında kol, hafif esnetmeler ve masaj ile rahatlatılabilir; ancak böyle bir şey yapmadan önce bunun rahatsızlığınızı daha kötü hale getirmeyeceğinden emin olmak için, doktorunuza danışın.

Şiddetli Rahatsızlıklar İçin
Eğer sol kolunuzdaki karıncalanmaya, ani zayıflık hissi, sersemlik, bağırsak hareketleri ya da vücudunuzu hareket ettirmeme hissi, baş dönmesi ya da idrar yapmada artış, yürümeye ya da kolunuzu hareket ettirmeye çalıştığınızda karıncalanma ya da bilincinizi kaybedecekmiş gibi hissetme eşlik ediyorsa acilen tıbbi yardım almanız önemlidir. Bunlar, ciddi bir hasar ile hayati tehlikeye neden olabilecek bir rahatsızlığın işaretleridir.

Diğer Rahatsızlıklar İçin
Sırtınız ya da boynunuzdaki bir sakatlık veya düşmeden sonra uyuşukluk hissetmeye başlarsanız, hasarın boyutunu öğrenmek için doktorunuzla iletişime geçiniz. Belli bir sebebi yokken, eğer aniden kolunuzda karıncalanma hissi yaşıyorsanız da ayrıca doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekmektedir. Sinir ya da kas zedelenmesine neden olmuş olabilirsiniz ve durumunuzun kötüye gitmesini önlemek için tedavi gerekecektir. Eğer kolunuzda bir kızarıklık meydana gelirse ya da kolunuzdaki uyuşukluğa kas spazmı, baş dönmesi, kişilik ya da davranışta olağandışı değişiklikler veya boyun, alın ve parmaklarda ağrı eşlik ediyorsa bu, bilhassa önemlidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.