Sırt Kütletme Zararlı Mıdır, Sırt Çıtlatma Nasıl Yapılır?

  • Genel Sağlık
  • Sırt Kütletme Zararlı Mıdır, Sırt Çıtlatma Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 1.241 kez görüntülendi

Sırt Kütletme Zararlı Mıdır, Sırt Çıtlatma Nasıl Yapılır?

Sırt ağrıları günümüzde her insanın yaşadığı bir sorundur. Yanlış duruş pozisyonları, ağır yük, stres ya da ayakta çalışmak sırt ağrılarının başlıca nedenleri arasındadır. Kişiye ciddi rahatsızlık hissi veren sırt ağrıları genellikle kütletme ile rahatlamaktadır. Çoğu insan sırt kütletmeye başvurarak ağrılarından kurtulmaya çalışmaktadır. Toplumda sırt kütletmenin zararlı olduğuna dair söylentiler bulunmaktadır.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında sırt kütletme hareketi düzenli yapıldığında omurgaya zarar verme riski taşımaktadır. Sık sık sırt kütletme hipermobiliteye neden olabilir. Hipermobilite omurgayı etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Omurga etrafındaki omur ve kasların gerilmesine neden olmaktadır. Aslında insan sırtı kaslar ve bağ bakımından elastiki yapıya sahiptir. Düzenli yapılan kütletme sırtın elastiki yapısını kaybetmesine neden olmaktadır.

Öncelik Egzersiz Olmalıdır

Sırt kütletme hareketleri asla alışkanlık haline getirilmemelidir. Bu istek bir şekilde bastırılmalıdır. Bu bakımdan hafif hareketlerle masaj uygulaması yapılabilmektedir. Sırtın ağrısı ve gerginliği bu şekilde atılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca ılık duş da kasların yumuşamasını sağlayarak rahatlama hissi vermektedir. Kütletme ihtiyacının yoğun olması halinde ise mutlaka hekime başvurulması gerekmektedir.

Hekim tarafından sırtı güçlendirecek egzersizler önerilmektedir. Tabii sırt ağrılarının başka bir nedeni yoksa… Sırt ağrıları bel fıtıklarının da habercisi olabilir. Bu nedenle tedavi şarttır. Bel kütletme ve egzersizler asla doktor önerisi dışında uygulanmamalıdır.

Sırt Kütletme Nasıl Olmalıdır?

Sırt kütletme asla alışkanlık haline getirilmemelidir. Hekim tarafından bir mani görülmediği takdirde ara sıra yapılabilir. Sık aralıklarla yapılmamalıdır. Öncelikle ayaklar omuz genişliğinde açılmalı ve dik durulmalıdır. Kollar iyi yana yere paralel şekilde açılmalı ve nazikçe, kalça ve ayaklar sabit kalacak şekilde gövde sağa ve sola çevrilmelidir. Bu hareketin mümkün olduğunca esneyerek yapılması gerekmektedir. Tüm bel kütletme hareketleri için esneklik önemlidir. Aksi takdirde bel incinebilir.

Sırtı kütletmek için uygulanan bir diğer yöntem ise dik şekilde sandelyede otururken gövdeyi yavaşça sağa sola çevirmektir. Bu hareket yapılırken sağ kolla sandalyenin sol kısmı tutularak destek alınabilir. Vücut diğer yöne esnetilirken de tam tersi uygulanmalıdır. Ayrıca yerde yatarken de sırt kütleme işlemi yapmak mümkündür. ayaklardan bir tanesi düz şekilde uzatılmalı ve diğer ayak dizden itibaren gövdeye doğru çekilerek sağa sola esneme hareketleri yapılmalıdır.

Sırt Kütletme Zararlı mı?

Sırt kütletme düzenli yapıldığında sırtın esnekliğini bozduğu gerekçesiyle zararlı olarak kabul edilmektedir. Yapılan açıklamalar nadir olarak sırtı kütletmenin zararı olmadığı yönündedir. Ancak düzenli yapılan ve alışkanlık haline getirilen kütletme sırtın elastik bağ dokusunu bozmaktadır. Bu durum sırt ağrılarının daha da arrtmasına sebebiyet vermektedir.

Sırt kütletme hareketi yerine belin yumuşamasını sağlayacak egzersizler alışkanlık haline getirilmelidir. Sık aralıklarla yapılan kütletme hareketi dokulara zarar verebilir hatta omurgada ödem oluşmasına dahi yol açabilmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.