Sinüzit

Sinüzit

Sinüzit Nedir?
En büyüğü(maksiler), kafatasında gözlerin altında, genizin üstünde (sfenoid sinüs), gözlerin üstünde(frontal sinüs) ve gözler arasında(etmoid sinüsler), çok sayıda küçük hava boşlukları vardır. Bu hava boşluklarına sinüs denir. Bunların iltihaplanması sinüzite neden olur.

Sinüsler Ne İşe Yarar?
Sinüsler ve burun solunum sisteminin parçasıdır. Sesin kişiye özgü şekillenmesine ve kafanın vücutta hafiflemesine yardımcı olur. Normal olarak burun ve sinüsler günde yaklaşık olarak yarım litre mukus(sümük) salgılar. Üretilen mukus burun örtüsü (mukoza) üzerinde hareket ederek toz parçacıklarını, bakterileri ve diğer havayla taşınan partikülleri süpürür ve yıkarlar. Daha sonra bu mukus geriye boğaza süzülür ve yutulur. İçindeki parçacıklar ve bakteriler mide asidi tarafından yok edilir. Birçok insan bunun farkında değildir çünkü bu süreç normal bir vücut fonksiyonudur.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzitin akut ve kronik olmak üzere iki tipi vardır. Akut sinüzitte; burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözlerin etrafında ağrı, diş ağrısı ile karışabilen yanak ağrısı, yüzde basınç hissi, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı, kötü ağız kokusu belirtileri bulunabilir. Bazen de kuru öksürük, hafif ateş veya mide rahatsızlığı şikayetleri görülebilir. Kronik sinüzitte, belirtilerin süresi üç aydan uzundur. Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama ve özellikle geceleri artan öksürük belirtileri görülebilir.

Etkili Bir Sinüzit Tedavisi Var mıdır?

Akut sinüzitin tedavisi, antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapılır. Eğer sinüzit kronik hale gelmişse ve sinüslerin burun içine açılan deliklerinde açılmayacak tıkanıklıklar oluşursa ameliyatla tedavi etmek gerekir.

Burun Arkasına(genize) Akıntı Ne Demektir? 
Burun içi; hava kirliliği tarafından, alerjiye neden olan maddeler tarafından, dumanla veya virüsler tarafından rahatsız edildiğinde normalden çok fazla mukus üretir. Bu burun zarlarındaki alerjik maddeyi yıkayıp uzaklaştırmak amacıyla bol miktarda üretilmiş, berrak su gibi bir salgıdır. Burun arkasına doğru su gibi bir salgı oluşur. Arkaya akıntının en önemli nedeni bu olaydır. Bir başka tipte ise mukus yapışkan ve kıvamlıdır. Bu, hava yollarının çok kuru olduğu ve zarların yeterince sıvı salgılayamadığı durumlarda görülür. Bakteriler tarafından oluşturulan enfeksiyonlarda da yapışkan ve kıvamlı mukus gözlenir aynı zamanda cerahatten dolayı mukusun rengi sarı veya yeşil olabilir. Nezle, grip ve sinüzite bağlı burun tıkanıklığı durumlarında akıntı arkaya doğru olabilir.

Baş Ağrısının Sinüzite Bağlı Olduğu Nasıl Anlaşılır? 
Nezle, grip ve sinüzitte burun içi ve sinüs boşlukları mukus veya iltihapla dolduğu için bunun basıncına bağlı yüzde, yanaklarda, alında veya göz çevresinde baş ağrısı olur.  Migren ve diğer damar kaynaklı baş ağrıları veya gerginlik baş ağrılarında ise hem alın ve göz çevresinde ağrı oluşturur. Beraberinde burun akıntısına da neden olabildiğinden dolayı sinüzit ile karıştırabilir. Ancak bu tip baş ağrıları doktor müdahalesi olmadan kısa sürede gelip geçerler. Doktor müdahalesi olmadan uzun süren ve ancak antibiyotik tedavisiyle düzeltilebilen sinüzitten farklıdır. Bununla birlikte arada sırada gelen, bulantı ve kusmaya neden olan baş ağrısı daha çok migren baş ağrısıdır.

Sinüzit Ameliyatından Sonra Tekrarlar mı?

Eğer beraberinde çok ağır bir nazal alerji varsa ve ameliyat sonrası hastanın ilaç tedavisi ile durumu iyi takip edilmezse sinüzit tekrarlayabilir.

 

Kimler Sinüzit İçin Risk Grubundadır? 
– Alerjik hastalıklarda,
– Çocukluk döneminde geniz eti hastalığı geçirenlerde,
– Sigara içenlerde,
– Burun kemik eğikliklerinde,
– Burun eti olanlarda,
– Vücut direnci zayıf olan kişilerde.

Nasıl Önlem Alınmalıdır? 
– Alerjiniz varsa bunu kontrol edin,
– Soğuk algınlığı olduğunuz zaman tedavi olun, buharla nemlendirici kullanın.
– Yatağınızın baş tarafı daha yükseltilmiş bir şekilde uyuyun.
– Burun açıcı dekonjestanlar doktora danışılarak kullanılabilir.
– Burnunuzu tahriş eden kirleticilerden, özellikle sigara dumanından uzak durun.
– Dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın.
– Enfeksiyonu olduğunu bildiğiniz insanlarla ilişkilerinizi sınırlamaya çalışın bu olmuyorsa bir takım önlemler alın (el yıkamak, ortak havlu ve önlük kullanmamak gibi).

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.