Sinüzit, sinüsleri astarlayan dokunun iltihaplanması veya şişmesidir. Mukus birikimi ve ağrıya neden olabilir.

Bir kez olsun sinüzit yaşadıysanız, o zaman bu durumun ne kadar tatsız olduğunu biliyorsunuz, durum tıkalı bir burundan çok daha kötü. Çoğu vakada, bir sinüs enfeksiyonu basitçe bir dekonjestan ile geçer. Ancak ilerleyen vakalarda gelişen bir abseyi çıkarmak için cerrahi müdahale gerekebilir. Sinüzit, bu günlerde antibiyotiklerin reçete edildiği beşinci en sık rastlanan tıbbi durumdur.

Sinüs enfeksiyonu için antibiyotikler çok yaygın bir konvansiyonel tedavi olmasına rağmen, sinüs enfeksiyonlarının çoğunluğu aslında soğuk algınlıklarının veya virüslerin bir sonucudur. Neyse ki, sinüs enfeksiyonunu tedavi etmek için doğal yollar çoktur; yediğiniz gıdalar ve uçucu yağlar çözümü kolaylaştırır.

Sinüs Enfeksiyonu Nedir?

 

Sinüsler veya sinüs boşlukları, burun çevresindeki kemiklerin içinde hava akarı boşluklarıdır. Burun boşlukları şiştiğinde ve iltihaplandığında sinüs enfeksiyonu veya sinüzit oluşur. Normalde, sinüsleriniz havayla doludur. Sinüsler tıkandığında ve sıvı ile dolduğunda, mikroplar (bakteri, virüsler ve mantarlar) büyüyebilir ve bir enfeksiyona neden olabilir.

 

Sinüs Enfeksiyonları Ne Kadar Sürer?

Akut sinüzit uygun tedaviyle iki haftadan fazla sürebilir. Sinüs enfeksiyonunuz 10-14 gün sürerse, bakteriyel sinüzit olma olasılığınız daha yüksektir. Kronik sinüzit daha uzun sürer bu en az 12 haftaya denktir. Poliplere bağlı kronik sinüzit, sinüslerin 12 hafta veya daha fazla süren enflamasyonudur. Diğer kronik sinüzit biçimleri alerjiler ile ilişkilidir.

 

Sinüs Enfeksiyonu Bulaşıcı mı?

Sinüs enfeksiyonuna bir virüs neden oluyorsa, o zaman virüsü yayabilirsiniz. Bu, hastanın muhtemelen sinüs enfeksiyonuna dönüşebilecek bir soğuk algınlığı yaşadığı anlamına gelir. Bazı durumlarda, grip de sinüs enfeksiyonunu tetikler.

Aynı zamanda bakteriler de bir sinüs enfeksiyonuna neden olabilir. Bu, enfeksiyonun başkalarına bulaştırılamayacağı anlamına gelir. Bununla birlikte, bakteriye bağlı sinüs enfeksiyonu genellikle yoğun olup, viral sinüs enfeksiyonundan daha uzun sürer.

Sinüs Enfeksiyonlarında En Çok Tüketilmesi Gereken Yiyecek ve İçecekler

 

Su: Yeterli hidrasyon, virüsü sisteminizden boşaltmanın anahtarıdır. Her 2 saatte bir en az 1 bardak su içmeyi deneyin.

Sebzeli tavuk suyu: Burun boşluklarını ve solunum sistemini yatıştırmaya ve önemli mineraller sağlamaya yardımcı olur.

Yaban turpu: Tesadüfen yaban turpu yiyen herkes, burun kanallarını temizleme kabiliyetini farkediyor. Limonla yenildiğinde daha etkili olur.

Zencefil: Zencefilli bir çay yapın ve iyileşmeye yardımcı olması için bal ekleyin.

Sarımsak ve soğan: Bu sebzelerin her ikisi de bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olur.

C vitamini açısından zengin gıdalar: C vitamini yüksek gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini artırabilir ve sinüzitten kurtulmayı hızlandırabilir.

 

Kaçınılması Gereken Gıdalar ve İçecekler

 

Şeker: Enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olan beyaz kan hücrelerini azaltır.

Meyve suları: Portakal suyu C vitamini içerse de, bütün meyve veya sebzelerin vitamin oranı yüksek değildir. Fazla şeker içerir. Meyve suyu içmek istiyorsanız, sulandırın.

Süt ürünleri: Süt ve diğer süt ürünleri mukus üretmektedir, bu yüzden tüketmek yanlış olur.

Rafine un ve tahıllar: Tüm rafine edilmiş tahıllar daha fazla mukus üretimine neden olabilir.

Tuz: Tuz dehidrasyona sebep olabilir ve sinüs iltihaplarının yavaş iyileşmesini sağlayabilir.

 

Kekik Yağı

 

Kekik yağı, güçlü antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip iki güçlü karvakrol ve timol bileşiğini içerir. Günde dört kez 500 miligram kekik yağı kullanabilir ya da sinüs enfeksiyonları için, kaynatılmış geniş bir kap suya birkaç damla kekik yağı da ekleyebilirsiniz. Kendinizi yakmamaya özen gösterin, buharları tutmak için çadır yaratan bir havlu ile başınızı örtün, gözlerinizi kapatın ve yüzünüzü tencereye yaklaştırın. Sıcak suya güvenli bir mesafede durun. Hoş kokulu buharı birkaç dakika boyunca teneffüs edin. Bu burun pasajlarının temizlenmesine yardımcı olur ve günde birkaç kez tekrarlanabilir.

 

Greyfurt Çekirdeği Özü

 

Greyfurt çekirdeği ekstresi antivirütik özelliklere sahiptir. Bu nedenle birçok burun ve boğaz spreylerinde kullanılır. Enfeksiyonla ilgili istilacıları yok etme kabiliyetinden sorumlu olduğuna inanılan greyfurt çekirdeğindeki ana biyolojik bileşikler, limonoidler ve naringenin olarak bilinen polifenollerdir. Günde dört kez bir greyfurt çekirdeği özü içeren burun spreyi kullanabilirsiniz. Kendiniz de suyla karıştırarak yapabilirsiniz.

 

 

C Vitamini

 

C vitamini, bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi için vücudunuzun enfeksiyona yakalanmasını önler ve vücudunuzdaki enfeksiyonlarla mücadele etmeye yardımcı olur. Bir antioksidan olarak C vitamini; hücrelerimizi serbest radikal hasarına karşı korur. Serbest radikaller, hava kirliliği ve sigara dumanı gibi sinüs enfeksiyonlarının oluşumuna sıklıkla katkıda bulunan şeylerde bulunur. Günde 3 kez 1000 miligramlık C vitamini takviyesi alabilirsiniz. Doğal takviyeleri tercih edin.

 

Sarımsak

 

Sarımsak doğanın en iyi antibiyotiklerinden biridir. Soğuk algınlığı sıklıkla bir sinüs enfeksiyonuna yol açtığından, sarımsak doğal olarak sinüs enfeksiyonunu tedavi etmekle kalmaz, en başta da önlemek için harika bir yoldur. Bir çalışmada, soğuk mevsimde (Kasım ve Şubat ayları arasında) insanlar 12 hafta boyunca sarımsak takviyeleri veya plasebo aldı. Sarımsak tüketen kişilerin soğuk alması daha az olası bulunmakla birlikte, soğuk alması halinde plasebo grubundan daha hızlı iyileştiği gözlemlendi. Sarımsak içerisinde bulunan alisin adlı bileşenin soğuk algınlığıyla mücadelede önemli bir savaşçı olduğu görülmüş.

Dünya Sağlık Örgütü, yetişkinler için; günde 2 ila 5 gram taze sarımsak, 0.4 ila 1.2 gram kuru sarımsak tozu ya da 2 ila 5 miligram sarımsak yağı önermektedir.

 

Ekinezya

 

Ekinezya, vücudunuzun virüsleri ve bakterileri savuşturmasına yardımcı olan bir bitkidir. Profesyonel bitki uzmanları sıklıkla sinüs enfeksiyonlarının doğal tedavisinde bu otu tavsiye eder. Bilimsel çalışmalar, ekinezyanın antiviral etkili maddeleri içerdiğini ve bağışıklık sistemini artırdığını, bunun yanı sıra sinüs enfeksiyonundan kaynaklanan ağrı ve iltihabı da mükemmel bir kombinasyonda azalttığını göstermiştir. Hastalığın ilk belirtisinde bir ekinezya takviyesi almak en iyisidir. Günde iki kez 1000 miligram ekinezya takviyesi alabilir ya da ekinezya çayı içebilirsiniz.

Okaliptüs Yağı ve Nane Yağı

 

Doğal olarak sinüsleri temizlemek için okaliptus yağı ve nane yağı kullanabilirsiniz. Bu uçucu yağlar; sinüsleri açar, mukusları temizler ve enfeksiyonları ortadan kaldırabilir. Her birinden birer damlayı burnun dış kenarlarına sürün (sadece gıda sınıfı uçucu yağlar ile yapın). Başka harika bir fikir, uçucu yağları havaya dağıtmaktır, böylece rahat nefes alabilirsin. Ev yapımı buharlı nefes yöntemi de sinüs enfeksiyonlarında yararlı olabilir.