Siğil Nedir? Türleri ve Tedavi Yolları

  • Genel Sağlık
  • Siğil Nedir? Türleri ve Tedavi Yolları için yorumlar kapalı
  • 1.053 kez görüntülendi

Siğil Nedir? Türleri ve Tedavi Yolları

Siğiller; cildin üst tabakasına veya mukozaya yerleşen Human Papillomavirüs / HPV olarak bilinen bir virüse ait enfeksiyonlardır. Siğillerin yapısı, ebatı çıktığı bölgeye veya çeşidine göre değişmekle beraber, genellikle cilt rengiyle aynı renkte, kabarık, nasırımsı sert bir yapısı vardır.

Siğil Çeşitleri:
1-YAYGIN SİĞİLLER: El içi ve üzerinde, parmaklar ve parmak aralarında ayrıca tırnağın etrafında çok fazla görülen bir siğil çeşitidir. Deri yapısının bütünlüğünün bozulduğu yerlerde daha çabuk çıkar. Özellikle tırnak yiyen kişilerde yaygındır. Çocuklarda da fazla görülen bir tiptir.

2-AYAK TABANI SİĞİLLERİ: Bu tipler tek tek çıkabileceği gibi gruplar halinde de çıkabilir. Nasır görünümünde derinin içine gömülüdürler. Bütün vücudun ağırlığını taşıyan ayaklarda ki siğiller ağrıya sebep olabilirler.

3-DÜZ SİĞİLLER: Vücudun herhangi bir yerinde görülebilirler. Bu tipler minik,yumuşak ve düzdür. Saç ve yüz çevresinde görülür

4-ETEK SİĞİLLERİ: Erişkinlerde çok fazla görülür. Kadınlarda genital bölge çevresinde olabilir.Kesinlikle tedavi şarttır çünkü kansere sebep olabilirler. Bulaşma riski cinsel ilişki sırasında fazladır.

Siğillerin Bulaşma Sebepleri
Siğiller genellikle doğrudan temas yoluyla bulaşır. Çıkma süresi hızlı değildir çünkü uzunca bir süre kuluçka dönemleri vardır. En fazla bulaşma riski olan etek siğilleridir. Siğillerin en çok bulaşma alanları umumi yerler ve eşyalarıdır. Mesela ortak kullanılan terlik, havlu vb. eşyalardan bulaşabilirler. Hamamlar ve havuzlar gibi umumi alanlardan ise yüksek bulaşma riski vardır.

Siğiller her bünyede barınamazlar. Kuvvetli bir bünyeye bulaşsa da bu bünyede üreyemezler. Tırnak yeme alışkanlığı olanlarda deri bütünlüğünün bozulması nedeniyle üreyebilirler. Bağışıklık sisteminin bozulduğu anlarda ve alerjik yapıda ki kişilerde görülür.

Çocuklarda bazen tedaviye gerek kalmadan zamanla kaybolur fakat erişkinlerde bu durum gözlenmemiştir. Bu durumda kesinlikle tedavi şarttır çünkü zamanla kanser riskini arttırabilir.

Siğil Tedavisi:
Siğil tedavisi için bir çok seçenek vardır. Bunlar siğil çeşitine ve maddi imkanlara göre değişir.
Cerrahi tedavi yöntemleri, cryo, laser, elektrokoter, cerrahi eksizyon doktorların ve uzmanların tedavi yöntemleridir. Dıştan, salisilik asit,5-FU, podophyline yöntemleri hasta evinde kendi uygulayabilir.
Bu tedavilere ek olarak da immunoterapi, interferon ve imiquimod (ALDARA) uygulanabilir.

Sarımsak, soğan, incir sütü sürmek, sigara basmak, hocaya okutmak v.b bilimsel olmayan yöntemler kişiler tarafından uygulanmaktadır.Yüksek hpv mikrobu taşımayan siğiller bu yöntemleri de uygulamadan kendiliğinden de kaybolabilir. Bu yöntemlerle geçici bir süre kaybolabilirler, daha sonra yeniden ortaya çıkarlar. Bu yüzden bir hekime başvurulmadır.

Siğillerin Tekrarlama Nedenleri:
– Hastanın tedaviyi sürekli ve düzenli uyması gerekir.Tedaviye ara vermek yada düzensiz devam etmek.
– Hastanın vücut direncinin azalması.(kansızlık, parazit, kronik infeksiyonlar ve böbrek yetmezliği, atopik bünye,immünyetmezlik,beslenme bozukluğu vb.)
– Hastanın yoğun ve stresli hayatının devam etmesi.
-Siğil, yüksek risk grubuna dahil bir HPV tipine aittir.(HPV 16 gibi).
– Yine umumi alanlarda bulaşma kaynağı bulması.

Bende kısa süreli çıkıp çıkıp kayboluyorlar. Anlamıyorum sebebini ama istenen bir durum değil. Uzak olsun

Peki bu sigilleri aldırmak için ya da tedavisi için hastanede hangi bölüme başvurmak lazım

Mrb siğil e en iyi çözüm arpadır. Arpayi ikiye bölüm her parçasını ilk cikan siğil den baslayip uzerine iyice gezdirilir hepsini sirayla yapip en son etrafindada gezdirilip bi iğneyle birlikte bi bezin icine koyup bi tane kirli suya atılır kanalizasyon gibi dogru yaparsanız kesin çözüm olur hemen geçmez en az 1 ay da belli olur.

Dermatoloji yani cildiye

Eczacı bana Cildiye doktoruna git dedi.

Ben de biraz fazlalar elimde ve dizimde çıktılar.Bir türlü geçmiyorlar. Ne yapabilirim

Dermatolojiye başvurun

Elimde vardı ve 2 yıl boyunca denmediğim tedavi kalmamıştı.Cerrahi olarak aldırmayı düşünüyordum. O dönemde bağışıklık sistemimi güçlendirmek amaçlı OZON tedavisi yaptırmaya karar verdim ve 6 seans sonunda siğillerim geçti. Birde bu dönemde yeni bir törpü alıp onunla törpüledim. Çünkü sürekli elime takılması çok rahatsız ediyordu. Cerrahi bir işlemi yaptırmadan önce Ozon tedavisni kesinlikle deneyin

Bana birçok yöntem verdiler hiçbiri işe yaramadı elimde ve tırnaklarımın orada var cildiyeciye gittim soğuk birşey sıktı (ama baya yaktı) krem verdi bi kere daha gittim yine sıktı bu sefer oje gibi sürülen birşey verdi azalma oldu yine gideceğim geçsin artık

Benim baş parmağımda çıkmıştı 2017 haziran ayında falan olucak hala. Gitmedi ve canım yanıyo :((

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.