Sigara ağız kokusuna neden olur mu?

Sigara ağız kokusuna neden olur mu?

Sigaranın ağız kokusu yaptığını hepimiz biliriz. Özellikle sabah kahvaltı edilmeden içilen sigaranın kokusunun iğrençliğini herkes muhakkak tecrübe etmiştir. Sigara tiryakilerinin ağız kokusu diğer ağız kokularına pek benzemeyen bir koku özelliğine sahiptir. Peki sigara neden ağız kokusu yapar?

Sigara dumanında bulunan partiküller ağıza, soluk borusuna ve akciğerlerdeki alveoller yapışabilme yeteneğine sahiptir. Bu taneciklerle birlikte tütünde bulunan ve yakılınca ortaya çıkan kimyasal maddelerin ortaya çıkardığı koku da sigara sumanındaki partiküllerle birlikte ağız ve solunum organları bölgesinde toplanmaktadır. Ağızda oluşan bu kötü koku sigara kokusu olarak bilinen kokunun kendisidir. Ancak sigara kokusunun asıl kötü tarafı, sekonder koku adı verilen ve sigara içildikten 10-20 dk sonra etkisini hissettiren kimyasal maddelerin salgıladığı kokudur. Bu konuda yapılan araştırmalarda sigara içenlerin ağız kokusunun neden bu denli kötü olduğu şöyle izah edilmiştir: Sigara dumanında bulunan ve 60 kadar kanserojen etkili aromatik hidrokarbon bileşiği aynı zamanda bu sigaradaki ağız kokusuna neden olmaktadır. Hatta yarım adet sigara içenlerin tükrüklerinde bile söz konusu hidrokarbon bileşiklerin bolca bulunduğu gözlemlenmiştir. Etil pirol, 2,3-dimetil pirazin ve 2-etil-piridin bileşikleri sigara tiryakilerinin ağız kokularının en önemli sebebi olarak gösterilebilecek başlıca kimyasal maddelerdir.

 

Günümüzde söz konusu kimyasal maddelerin kötü koku oluşturma etkisini en aza indirebilme yeeteneğine sahip ağız spreyi ürünleri geliştirilmiştir. Sizler de sigara içiyorsanız ve sigaranın yol açtığı ağız kokusu nedeniyle çevrenizden tepki aldıysanız bunun için kimseye kızmayın. Sigaranın yol açtığı ağız kokusu o kadar kötü bir kokudur ki karşınızdaki sigara tiryakisi birisi bile olsa söz konusu kokudan dolayı kusabilecek derecede midesi bulanabilmektedir.

Sigaranın dişeti çekilmesi, diş çürümesi ve ağız kuruluğu gibi şikayetlere yol açması da ağız kokusu şikayetlerini tetiklemektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.