Ses Kısılması – Ses Kaybı

  • Genel Sağlık
  • Ses Kısılması – Ses Kaybı için yorumlar kapalı
  • 1.002 kez görüntülendi

Ses Kısılması – Ses Kaybı

Şikayet: Sesiniz kısıldı, boğuklaştı ve hatta sorun tek bir ses çıkaramayacak kadar ciddileşti.

Ses Kısılmasının ve Ses Kaybının Nedenleri
Enfeksiyon: Sesiniz birkaç gün içinde yavaş yavaş kısıldı ve aynı zamanda soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, öksürük ve ateş var veya geçirdiniz. Ses kısılmasının en sık görülen nedenlerinden birisi larinjite (boğaz ağrısı bölümüne bakınız) yol açan üst solunum enfeksiyonudur. Soruna bir virüs yol açmışsa, ses kısılmasını ve ses kaybını kendi kendine tedavi yöntemleriyle giderebilirsiniz. Bakteriyel bir enfeksiyon söz konusuysa, antibiyotiğe ihtiyacınız olabilir.

Aşırı bağırma: Futbol takımınızı desteklemek için bağırıp durdunuz, şimdi sesiniz kısıldı ve boğuklaştı. Ses tellerini (çocuklara bağırmada olduğu gibi) ara sıra, (öğretmenlikte veya şarkıcılıkta olduğu gibi) sürekli aşırı yormak da larinjite neden olur. Kendi kendine tedavi yöntemleri, en önemlisi de ses tellerinin dinlendirilmesiyle sesiniz bir hafta içinde normale döner.

Tahriş: Geceyi dostlarınızla gürültülü ve dumanlı bir barda içerek ve sohbet ederek geçirdiniz. Şimdi konuşamıyorsunuz ama başka belirtiler yok. Aşırı alkol ses tellerini tahriş edebilir, başka tahriş maddeleri varsa da, sigara dumanı en kötüsüdür. Sigara dumanı ses tellerinde ümör oluşturarak ses kısılmasına yol açabilir, bu sorun en sık tiryakilerde görülür. Sigara içiyorsanız, bırakın ve duman altı olmamaya bakın.

Hipotiroidizm: Sesiniz kısıldı ve soğuğa karşı her zamankine göre daha hassassınız, cildiniz ve saçlarınız çok kurudu, fazla yemediğiniz halde kilo alıyorsunuz ve sürekli yorgunsunuz. Hipotiroidizm, yani tiroid bezlerinin az çalışması en çok orta yaşlı kadınlarda görülür. Teşhis için kan tahlili yapılması ve tedavi için sentetik tiroid hormonu alınması gerekir.

Ses Kısılmasının Diğer Nedenleri
Mide ekşimesi, kuru hava, allerjik nezle, nodüle, kist, polip, bunaltı ve stres, inme, gırtlak kanseri, akciğer kanseri, multipl skleroz, amiyotrofik lateral skleroz, parkinson hastalığı

Sesiniz Kısıldı Peki Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
Ses kısılmasına ne iyi gelir?
– Öncelikle sesinizi zorlamayın. Mümkün olduğunca az konuşun, en önemlisi aşırı yüksek veya alçak sesle konuşmaktan kaçınmaktır. Fısıltı, ses tellerinizi bağırmak kadar zorlar.
– Sıcak duşu açıp buğuyu içinize çekin ve bol su (günde 6 – 8 bardak) için.
– Ses kısılmasıyla birlikte boğazınız ağrıyorsa, ağrının geçmesi için, doktorunuza danışarak reçetesiz satılan bir ilaçlar alın.
– Gargara yapmayın. Ağız gargaralarının çoğunda bulunan alkol mükoz membranlarda tahrişe ve susuzluğa yol açar. Üstelik gargara sıvısı ses tellerinin yakınına gitmez.

Ses Kısılmasına Karşı Önlem
– Ses kısılmasını önlemek için tahriş maddelerinden, özellikle sigaradan, kimyasal dumanlardan ve tahta tozundan uzak durmak gerekir.
– Sesinizi aşırı zorlamayın.

Ses Kısılmasında Çocuğunuzun Tedavisi
– Üç aydan küçük çocuklarda ses kısılması veya ses çıkaramama ciddi bir sorunun işareti olabileceği için sağlık uzmanın ya da doktora danışın.
– Çocuğunuz 4 yaşından küçük ve ses kısıklığıyla birlikte uluyormuş gibi öksürüyorsa, sık görülen bir hastalık olan boğmacaya yakalanmış olabilir. Sıcak duşu sonuna kadar açın, banyoda çocuğunuzla birlikte oturun, buğuyu içine çeksin. Veya gece serinliğinde yürüyüşe çıkarın. Yatağının yanına konmuş bir soğuk buğu üreticisi de işe yarar. Çocuğunuz sabahları kendisini daha iyi hisseder.

MESS’in katkılarıyla

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.