Ses Kısıklığı İçin Bitki Çayları

  • ALTERNATİFTIP
  • Ses Kısıklığı İçin Bitki Çayları için yorumlar kapalı
  • 1.064 kez görüntülendi

Ses Kısıklığı İçin Bitki Çayları

 

Mevsim geçişi dönemlerinde insanlar arasında daha sık görülen ses kısıklığı hafif dereceli olduğu dönemlerde bitki çayları ile tedavi edilebilmektedir. Bu durum günlük yaşamın olumsuz etkilenmesine sebep olduğundan dolayı ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur. Kısa süre içerisinde etkili sonuç alabilmek için bitki seçiminin doğru yapılması ve bitki çayının tarif edilen biçimde demlenmesi önem taşımaktadır.

Ses kısıklığına iyi gelen bitkiler incelendiğinde bunlar içerisinde pek çok bitki türü yer almaktadır. Dolayısıyla hemen ilaç tedavisine başlamadan evvel bu çaylar ile ses kısıklığının hafiflemesi sağlanabilir. Hazırlanan çaylar kısıklıkla birlikte ortaya çıkan burun akıntısı, öksürük gibi rahatsızlıklara karşı da etkili olmaktadır.

Ses kısıklığı durumunda genel olarak hastalara bol miktarda su içmeleri tavsiye edilmektedir. Ses telleri dinlendirilmeli, daha fazla zarar görmesine engel olunmalıdır. Buna ek olarak sigara içmekten de kaçınılmalıdır. Bitki çaylarına ek olarak bu öneriler de dikkate alındığında ses kısıklığına karşı çözüm elde edilebilmektedir.

Papatya Çayı

Ses kısıklığı genellikle larenjit nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Papatya çayı denilince akla ilk olarak öksürük ve uykusuzluk gelse de bu çayın ses kısıklığına karşı da iyi geldiği belirtilmektedir. Özellikle içerisine bal ilave edilerek içilen papatya çayının ses kısıklığına karşı daha etkili olduğu ifade edilmektedir.

Papatya çayı ses telleri üzerinde onarıcı etkiye sahiptir. İçilen ilk bardaktan itibaren ses tellerinin yumuşadığı ve kısıklık üzerinde olumlu etki meydana geldiği fark edilmektedir. Bunun yanı sıra günlük yaşamda ses kısıklığının meydana getirdiği stresi de papatya çayı ile atmak mümkündür. Bu çayı içen kişilerde rahatlama ortaya çıkmakta ve vücudun sakinleşmesi sağlanmaktadır.

Kuşburnu Çayı

Ülke içerisinde çeşitli sekilerde ve farklı amaçlarda kullanılan kuşburnu çay olarak tüketildiğinde ses kısıklığına iyi gelmektedir. Hastalıklara şifa olmasının yanı sıra tadının güzelliği nedeniyle de kuşburnu çayı insanlar tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Bu bitkinin içerisinde bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sistemine de iyi gelmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonu, ses tellerinde meydana gelen iltihap gibi nedenlerden dolayı görülen ses kısıklıklarında kuşburnu çayı fayda sağlamaktadır. Bunlara ek olarak astım hastaları için de kuşburnu çayı içilmesi tavsiye edilmektedir. Bağırsak enfeksiyonlarına karşı etkili olması, kan dolaşımını hızlandırması, kolesterolü dengelemesi ve cilt sağlığına iyi gelmesi de kuşburnu çayının diğer olumlu etkileri arasında yer almaktadır.

Elma Çayı

Günlük hayatta severek tüketilen bir meyve olan elma güçlü antioksidan kaynağı olarak bilinir. Elmadan yapılan çay ise ses kısıklığına karşı faydalı olmaktadır. Elma çayının içerisinde bol miktarda aminoasit, mineral ve vitamin bulunmaktadır. Üstelik hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilmesi elma çayının daha çok içilmesini sağlamaktadır. Günde bir bardak elma çayı içildiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu günlük vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve diğer faydaları sayesinde ses kısıklığına karşı elma çayı tavsiye edilmektedir.

Ekinezya Çayı

Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklar denilince akla ilk gelen bitki çaylarından biri ekinezya çayı olmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve bunlar içerisinde özellikle larenjit durumunda ekinezya bitkisi son derece faydalı olmaktadır. Ekinezya çayı bağışıklık sistemini güçlendirmekte, soğuk algınlığı ile alerji kaynaklı belirtilerle mücadele etmekte, birtakım enfeksiyonlara karşı savaşmaktadır. Bundan dolayı ses kısıklığını geçirmek ve buna neden olan faktörleri engellemek için ekinezya çayı içilmesi tavsiye edilmektedir.

Zencefil Çayı

Zencefil çok çeşitli faydaları bulunan bitkiler arasında yer almaktadır. En bilinen faydalarına bakıldığında bunlar içerisinde iltihabı azaltma ve bakteriler yok etme özelliği ilk sıralarda gelmektedir. Bu sayede zencefil çayı ses kısıklığına karşı etkili hale gelmektedir. Bundan dolayı sesini profesyonel olarak kullanan kişilerin düzenli şekilde zencefil çayı içmeleri tavsiye edilmektedir. Böylelikle ses telleri tahriş olmaya karşı korunmaktadır. Özellikle içerisine bal karıştırılıp içilen zencefil çayı boğazın rahatlamasını sağlamaktadır. Doğru şekilde kullanıldığında ses kısıklığı zencefil çayı ile kısa süre içerisinde tedavi edilmektedir. Mukoza tabakası üzerinde etkili olan zencefil boğazın yumuşamasını ve enfeksiyonlardan korunmasına yardımcı olmaktadır.

Ses Kısıklığı İçin Adaçayı

İnsanlar arasında en fazla içilen bitki çaylarından biri de adaçayıdır. Adaçayı içerisinde bulunan besin değerleri sayesinde ses kısıklığını kısa süre içerisinde ortadan kaldırmaktadır. Genel olarak mevsim geçişi dönemlerinde adaçayı içmek vücut dürencini artırarak ses kısıklığı gibi durumların yaşanmasını en aza indirmektedir.

Geçmiş dönemlerden bu yana bakıldığında adaçayının pek çok hastalığa iyi geldiği belirtilmektedir. Rivayete göre bir dönem kutsal bitki olarak da ifade edildiği söylenmektedir. Hem hoş kokması hem de tadının güzel olması adaçayını kıymetli hale getirmektedir.

Ses kısıklığı için adaçayı genellikle gargara şeklinde de kullanılmaktadır. Bu sayede daha hızlı ve etkili sonuçlar alınabilmektedir. Doğru şekilde kullanıldığında bu çay ses tellerine iyi gelerek boğaz ağrılarını gidermektedir. Buna ek olarak adaçayının strese iyi gelme, vücudu sakinleştirme, kanı temizleme gibi özellikleri de bulunmaktadır.

Rezene Çayı

Genellikle sakinleştirici özelliği ile bilinen rezene çayının ses kısıklığına karşı da faydası vardır. Özellikle adaçayı ile kıyaslandığında rezene çayı vitamin ve mineral yönünden daha zengindir. Vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirirken aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

Ses kısıklığı ses telleri üzerinde meydana gelen iltihap ve enfeksiyon nedeniyle oluştuğu için rezene çayı bu durum üzerinde onarıcı etkiye sahiptir. İltihap ve enfeksiyonlarla mücadele ederek olumlu etki meydana getirmektedir. Rezenenin kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengin olması hem iskelet ve kas sistemini rahatlatmakta hem de kemik yapısını daha güçlü hale getirmektedir. Bundan dolayı bitki çayları arasında rezene çayının içilmesi önerilmektedir.

Ses Kısıklığı İçin Bitki Çayları Nasıl Demlenmelidir?

Hastalıklara karşı bitki çayları için kullanılan bitki seçiminin yanı sıra bu bitkilerin nasıl çay yapıldığı da önem taşımaktadır. Yanlış demlenen bitkilerin sağlayacağı fayda daha az olabilmektedir. Bundan dolayı bitki çaylarının yapılışlına dikkat edilmelidir.

Bitki çayı demlerken kurutulmuş ve organik olan bitkilerden yararlanılmalıdır. İstenilen faydanın elde edilebilmesi için bitkinin doğal olması son derece önemlidir. Örneğin ses kısıklığına bitkisel çözüm için kuşburnu çayı hazırlarken bir fincan çay için bir buçuk ya da iki çay kaşığı ufalanmış kuşburnu kullanılmalıdır. Bu kuşburnunun üzerine daha önceden kaynatılmış olan bir fincan su dökülerek yaklaşık on veya on beş dakika kadar demlenmesi için beklenmelidir. Ardından süzülerek kuşburnu çayı içmeye hazır hale gelir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.