Şeker Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

  • DAHİLİYE
  • Şeker Hastalığı Nedenleri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.395 kez görüntülendi

Şeker Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Şeker Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Kandaki yüksek şeker değerlerinin yüksek olmasına sebebiyet veren diyabet yani şeker hastalığı kronik ve hayat boyu süren bir hastalıktır. Peki bu hastalık hakkında neler biliyoruz? Sizlere şeker hastalığı hakkında bilgiler vereceğiz.

Şeker Hastalığının Nedenleri

Şeker hastası olan kişilerin şeker değerleri yüksektir. Bunun nedeni kandaki kas, glukoz, karaciğer hücreleri ve yağ enerji depolamasını sağlamamaktadır. Bu sorunların belli bir nedenleri ise; vücuttaki pankreas yeteri kadar insülin üretemiyor, hücreler insüline normal bir şekilde cevap verememesi gibi durumlarda hastalık belirtileri yaşanmaktadır.

Şeker Hastalık Çeşitleri

Şeker hastalığının iki tip çeşidi vardır. Bunlara tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olarak adlandırılmaktadır. Her iki tip şeker hastalıklarının farklı şekilde riskleri ve nedenleri vardır.

Tip 1 Diyabet

Bu hastalık her yaşta görülmektedir fakat daha çok çocuklarda teşhis edilir. Bu tip şeker hastalığında vücut çok az insülin üretir veya hiç üretemez. Bu nedenle yeterince insülin hormonu glukoz hücrelerine gidemez bu sebeple kanda birikir ve vücut bu şekeri enerjiye çeviremez. Bu hastalık için insülin ihtiyacı vardır. Bu nedenle insülin iğnesi günlük olarak yapılması gerekmektedir. Unutmayın insülin iğnesi bir ilaç değil, hormondur. Tip 1 diyabetin hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bu hastalığın daha çok bağışıklık sisteminin bozulduğu düşünülse de, bireyin aile geçmişinde bu hastalık varsa genetik olarak bu hastalık çıkmaktadır.

Tip 2 Diyabet

Bu şeker hastalığı en çok görülen hastalık tipidir. Bu hastalık daha çok yetişkinlerde gözükse de günümüzde obezitenin artması nedeniyle bu tip hastalık genç yaşlara kadar inmiştir. Tip 2 diyabet hastalığı yağ doku, kas hücreleri ve karaciğer insüline doğrudan karşılık veremez. Buna tıpta insülin direnci denmektedir. Bu hastalıkta da kan şekeri depolanamaz ve bu yüzden kanda birikmeye başlar. Bu şekilde kanın yükselmesi durumuna hiperglisemi denir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin en fazla şikayeti fazla kilolardır. Hastanın yağ oranının artması sonucu hasta kilo alabilmektedir. Bu hastalıkta da aile bireylerinin diyabet olmasından dolayı genetik olarak bu hastalık olmaktadır.

Diyabet Kimlerde Görülebilir

Diyabet hastalığı birçok kişide görülmektedir. Fakat daha çok; 45 yaş ve üzeri, gizli şekeri olanlar, fazla kilo, hareketsiz bir yaşam ve yüksek tansiyon olanlar kişilerde daha fazla görünmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.