Şeftali, besleyicilik açısından değerli bir besin kaynağıdır ve vücudunuzun serbest radikallerle savaşmasına, kanseri önlemesine ve kalbinizi hastalıktan korumasına yardımcı olur.
Çin’e özgü bir meyve olan şeftali, binlerce yıldır dünyanın dört bir yanındaki farklı türleriyle kullanılmak üzere, lezzetli ve tatlı bir meyve olarak kabul edilmektedir. Şeftali, antienflamatuvar ve antifungal özelliklere sahip yüksek antioksidan bir gıda olduğundan, şeftali beslenmesinin etkileyici sağlık faydaları sunması çok önemlidir.
Serbest Radikallerle Mücadele Eder
Şeftalinin en büyük özelliklerinden biri, bu lezzetli meyvelerde bulunan antioksidanların yüksek miktardır. Şeftali, hastalıklarla mücadele etmek ve serbest radikalleri vücuttan atmak için uzun vadeli etkilere sahip olan güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Serbest radikaller, çeşitli vücut sistemlerinize sıçrayabildiğinde, oksidatif stres olarak bilinen her türlü zarara yol açabilir ve birçok düzeyde hastalık ve hücre parçalanmasına katkıda bulunabilirler.
Antioksidanlar bakımından zengin olan bir diyet, serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı en iyi doğal savunmadır. Aslında birçok meyve suyu (yeni sıkılmış şeftali suyu dahil), tüketildikten sadece 30 dakika sonra oksidatif stresin hafifletilmesi sürecine başlar.
Birçok gıda türünde olduğu gibi, şeftalinin yararlarını, tam antioksidan yükü belirler. Buna ek olarak, tüketmek istediğiniz şeftali kısmının ne kadar antioksidan yarar sağladığı da bilinmelidir. Araştırma, örneğin meyvenin kendisine kıyasla kabuğu daha yüksek seviyede antioksidan içerir.
Kafeik asit şeftalide yüksek seviyede bulunan antioksidandır. Cildinizi bazı yiyecek türlerinde bulunan tehlikeli kanserojen aflatoksinden korur. Kafeik asit, test edilen diğer antioksidanlardan çok daha fazla aflatoksin üretimini yok eder ve yüzde 95 oranında azaltır. Aflatoksin ile kanser arasında bağlantı kuran kanıtlar göz önüne alındığında, şeftalilerde kafeik asit bulunması, kanseri önleyebileceği anlamına da gelmektedir.
Kanserle Savaşır ve Önler
Pek çok bütün, taze gıdalar gibi, şeftaliler, çeşitli kanserlerin önlenmesi ve gerilemesi ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Texas A&M’deki araştırmacılar tarafından yapılan 2014 araştırmasına göre, şeftali içindeki polifenoller, en az bir meme kanseri hücresi türünde büyüme ve metastazı (diğer organlara yayılma) başarıyla engelledi. Göğüs kanseri hastalarının, aynı kanser koruyucu etkileri yaşamaları için günde iki ila üç şeftali yemeleri gerekti.
Aynı üniversitenin yaptığı bir başka araştırmada, bu polifenollerin meme kanseri büyümesini yavaşlattığı ve aynı zamanda sağlıklı hücrelerin ölmesine neden olmadan bu aynı kanser hücrelerini de öldürdükleri bulundu. Şeftalide bol bulunan antioksidan kafeik asit; fibröz bağ dokusunda büyüyen bir tümör olan fibrokarsinomayı inhibe edebilir. Bazı kolon kanserlerini de tedavi edebilir.
Geleneksel Asya tıbbında, pek çok hastalığın tedavisinde şeftali tohumları bin yıl boyunca kullanılmıştır. 2003’te bilim adamları, şeftali tohumlarındaki bileşiklerin ciltteki papilloma (tümörler) büyümesini azalttığını ve iyi huylu tümörlerin kansere dönüşme sürecini yavaşlattığını keşfetti. Şeftali ağacının çiçeklerinden de yararlanabilirsiniz. Şeftali çiçeği özütü, antioksidasyon yoluyla cildinizi UV hasarından ve cilt kanseri gelişiminden korur.
Kalp Sağlığını Destekler
Batıda obezite oranı şaşırtıcı derecede artmaya başlayınca metabolik sendrom olarak bilinen bir sorun da artar. Bu durum gençlerden yaşlılara kadar olan yaş gruplarını büyük oranda etkiliyor ve sendrom kontrol edilmediği takdirde kalp hastalığının riskini önemli ölçüde artırıyor.
Bununla birlikte, şeftali metabolik sendrom ve kardiyovasküler hastalık oluşumu için umut vericidir. Şeftali ve şeftali çekirdeği biyoaktif bileşiklerden oluşan benzersiz bir kombinasyona sahiptir, bu nedenle birlikte kalp rahatsızlığı riski taşıyan bireylerde ciddi iyileşme sağladığı kanıtlandı. Araştırmacılar, şeftalideki antioksidanlar, antienflamatuvar besinler ve diğer vitamin ve minerallerin hepsini diğer gıdalardan da alınabilir buluyor ancak, bu besinlerin belirli seviyelerinin farklı besinlerden alınması onları daha özel kılıyor.
Metabolik sendrom; şeker hastalığı, kolesterol, iltihaplanma ve kilo alma gibi sorunlar içerir. Bir çalışma, şekerli içeceklerin polifenoller bakımından yüksek doğal meyve sularıyla olan etkisini inceledi ve kardiyovasküler hastalık risk faktörleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu tespit etti.
Çin’de 1,300’den fazla kişinin katıldığı bir araştırma, şeftali dahil olmak üzere meyvelerden alınan yüksek biyoflavonoid tüketiminin etkisini test etti ve özellikle kadınlarda iyileşme buldu. Bu, kolesterol seviyeleri gibi kanda test edilen kalp hastalığına yönelik risk faktörlerinin tümünün de iyileştiği anlamına gelir.
İltihaplanmayı Azaltır
Çoğu hastalığın kökünde iltihaplanma olduğu için, şeftalilerin ve diğer meyvelerin vücuttaki iltihap seviyelerini düşürmeye yardım ettiğini bilmek de yararlıdır. Birçok anti-inflamatuar özelliğinin yanı sıra şeftali; sitokinlerin üretimini durdurur ve alerjik reaksiyonlara neden olan kan akışındaki histaminlerin bastırılmasını sağlar. Şeftalinin iltihaba karşı ciddi mücadele gücü vardır.
Bağırsak Sorunlarını İyileştirir
Şeftali çiçeklerinden elde edilen özüt, bazı kanserlere karşı korur, aynı zamanda motilite bozuklukları olarak bilinen bazı bağırsak rahatsızlıklarında makul bir tedavi yöntemidir. Kas hareketliliği, gastrointestinal sisteminizdeki içeriği karıştıran ve dışarı atan kasların daralmasıdır.
Motilite bozuklukları, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), kabızlık, diyare ve diğer birçok şeyi içerir. Şeftali çiçeği özütü, bağırsak kaslarının uygun ritmini korurken, sindirim sistemi travmasında kasılmaların sıklığını veya kuvvetini artıran etkili bir prokinetik ajandır.
Candida Mantarını Yok Eder
Yukarıda bahsedildiği gibi, şeftalilere gücünü veren şey yalnızca bireysel besin maddelerinin varlığı değil, sağladıkları biyoaktif bileşiklerdir. Bu, en yaygın maya enfeksiyonu olan candida belirtilerine karşı şeftali kullanılmasının yararlı olacağı anlamına gelir. Şeftali, polifenoller, biyoflavonoidler ve yoğunlaştırılmış tanenlerin kombinasyonu ile candida mantarının büyümesini engeller ve yok eder.
Göz Sağlığını Destekler
Lutein gibi güçlü antioksidanlar içerdiği için şeftali; gözlerinizi korumaya ve onların sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Karotenoidler gözlerinizin maküler dokusunda birikir ve maküler hücrelere hasarın neden olduğu görme bulanıklığı ve yaşa bağlı körlüğün bir nedeni olan maküler dejenerasyonun önlenmesine yardımcı olur.
Şeftali Ve Besin İçeriği
Bir orta boy şeftali aşağıdaki besin öğelerini içerir:
59 kalori
14 gram karbonhidrat
1.4 gram protein
0.4 gram yağ
2.3 gram lif
10 miligram C vitamini (Günlük ihtiyacın % 16’sı)
489 IU vitamin A (Günlük ihtiyacın % 9’u)
285 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın % 8’i)
14 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın % 3’ü)
0.4 miligram demir (Günlük ihtiyacın % 2’si)
İleri okuma için:
https://draxe.com/peach-nutrition/
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.