Şeftali Alerji Yaparmı, Şeftali Alerjisi Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Şeftali Alerji Yaparmı, Şeftali Alerjisi Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 943 kez görüntülendi

Şeftali Alerji Yaparmı, Şeftali Alerjisi Neden Olur, Nasıl Geçer?

Şeftali yaz aylarının en sevilen meyvelerindendir. Sağlıklıdır, besleyicidir, bağışıklığı güçlendirir ve daha nice faydası vardır. Fakat bu kadar faydalı olan meyve bazı kişilerde alerjiye neden olup, çeşitli belirtilere yol açabilmektedir. Şeftali alerjisi diğer gıda alerjilerinde olduğu gibi şeftalinin içindeki proteine karşı bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi ve bunun sonucunda belli semptomlar göstermesiyle ortaya çıkar. Şeftali alerjisi yetişkinlerde olduğu kadar bebeklerde ve çocuklarda da görülebilir.

Uzmanlar şeftali alerjisinin diğer gıda alerjileriyle benzer belirtilere neden olduğunu bildiriyor. Şeftaliye karşı alerjiniz varsa ağız çevresinde karıncalanma hissi, dudaklarda, dilde, boğazda, yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde şişme, kızarma, karıncalanma hissi yaşayabilirsiniz.

Şeftali alerjisi ayrıca kaşıntı, burun tıkanıklığı, hırıltı bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, uyuşukluk, nefes almada güçlük gibi belirtilere de yol açabilir. Şiddetli reaksiyonlar anafilaksi gibi ölümcül sonuçlarla karşılaşmanıza neden de olabilir. Ulusal Sağlık Enstitüleri anafilaksiyi tüm vücudun alerjik reaksiyona girdiği hayatı tehdit eden bir durum olarak tanımlıyor. Anafilaksi, nabzı hızlandırabilir, kan basıncında düşüş, konuşma bozukluğu, solunum yolunda daralma, anormal nefes alıp verme, şok ve bilinç kaybı gibi durumları da tetikleyebilir. Anafilaksi acil tıbbi yardım gerektirir.

Gıda Alerjenler Sempozyumu şeftali alerjisinden muzdarip olanların diğer meyvelere de alerjisi olabileceğini bildiriyor. Özellikle gülgiller ailesinden olan meyveler, yani o Pomoideae veya Prunoideae meyvesi grupları sizin için sorun teşkil edebilecek, alerji yapabilecek diğer meyvelerdir. Bu meyveler elma, armut, kayısı, erik ve kirazdır. Şeftali alerjisi olan çoğu kişinin elmaya da alerjisi vardır.

Şeftali alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız şeftaliden, şeftali suyundan ve şeftali içeren tüm besinlerden uzak durmalısınız. Şeftali alerjiniz olup olmadığını tespit ettirmek için üniversite hastanelerinin yahut özel hastanelerin alerji bölümünde test yaptırabilirsiniz.

Şeftali alerjisi için 3 test uygulanır;

Spesifik IgE Kan testi

Cilde şeftali ekstresi uygulama testi

Taze veya dondurulmuş şeftali cilt testi

Doktorunuz mevcut şeftali alerji belirtilerini tedavi etmek için antihistaminik ilaç reçete edebilir. Daha ciddi alerjiler için genellikle epinefrin enjeksiyon uygulaması yapılır.

Şeftali İshale İyi Gelirmi? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Şeftali Nasıl Kurutulur? 3 Pratik Yöntem Resimli Anlatım Tıklayınız

Şeftali Zayıflatırmı Yoksa Kilo Aldırırmı, Şeftali Kaç Kalori? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.