Sedef hastalığınız için herhangi bir bitkisel ilaç almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Bazı bitkisel ilaçlar, reçeteli olarak aldığınız ilaçlarınızla tehlikeli bir etkileşime neden olabilir. Ayrıca, hamileyseniz veya emziriyorsanız veya önceden diyabet veya yüksek tansiyon ya da sinirsel bozukluklar gibi tıbbi durumlarınız olduysa, bitkisel ilaçların yan etkileri ile karşılaşabilirsiniz. Bu aşamada derhal bitkisel tedaviyi bırakın. Sedef hastalığı önemli cilt hastalıklarından biridir ve tedavisi uzun soluklu bir süreçtir.

İşte sedef hastalığınıza yardımcı olabilecek bazı şifalı otlar ve doğal ilaçların bir listesi.

Aloe Vera

Son dönemlerin yükselen yeşil mucize bitkisi aloe veranın işe yaramadığı bir hastalık var mı? Henüz çalışmalar her açıdan devam etse de  aloe bitkisindeki jel gerçekten önemli bir bileşen. Sedef hastalığında aloe vera jel cilde günde üç defa uygulanabilir. Bazı araştırmalar sedef hastalığına bağlı kızarıklık ve pul pul hale gelmiş deriyi sakinleştirmeye yardımcı olduğunu da gösteriyor. % 0.5 aloe içeren kremleri araştırın. Topikal kullanım önerilir.

Elma Sirkesi

Eski kültürlerde bir dezenfektan olarak kullanılan elma sirkesi, sedef hastalığında kafa derisinin kaşınmasını rahatlatarak yardımcı olabilir. Bakkaldan bir şişe organik elma sirkesi satın almak çok kolay ve haftada birkaç kez rahatlıkla kafa derinize masajla uygulayabilirsiniz. Sirkeyi su ile 1:1 oranında seyrelterek yanma hissini önleyebilirsiniz. Ancak tahrişi önlemek için çözelti kuruduktan sonra saç derinizi ıık su ile durulamalısınız. Saç derinizde açık yaralarınız varsa, sirke sadece cildi tahriş eder ve yanma hissi yaratır. Birkaç hafta içinde sonuçları görebilirsiniz.

Kapsaisin

Kapsaisin, biberdeki bileşenleri acı yapan bileşendir. Kremler ve merhemlere eklenen kapsaisin ile, ağrıyı ileten sinir uçları bloke edilir. Almanya’daki Freiburg Üniversitesi’nden araştırmacılar, kapsaisin içeren OTC kremlerinin sedef hastalığına bağlı ağrı, inflamasyon, kızarıklık ve pul pul dökülmeleri azaltabileceğini keşfettiler. Bununla birlikte, uzun vadeli fayda ve güvenliği değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bazı insanlar, kapsaisin merhemi uygulandığında yanma hissi hissedebilir ki bu çok normaldir. Gözlerden uzak tutmalısınız. İlaç sürdükten sonra ellerinizi başka yere sürmemeye dikkat etmelisiniz.

Ölü Deniz Tuzu

Ölü Deniz tuzları veya Epsom tuzlarının küvette sıcak banyo suyuna eklenmesi ve bu küvetin içinde yaklaşık 15 dakika boyunca yatmak, sedef hastalığı hararetini almak için birebirdir. Küvetten çıkar çıkmaz derinize nemlendirici uyguladığınızdan emin olun.

Yulaf

Yulaf doğanın en iyi cilt malzemelerinden biri olarak kabul edilir. Sedef hastalığının belirtilerini hafifletmek için yulafın kullanımını destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ancak sedef hastalığı olan birçok kişi yulaf ezmesi uygulamakta ya da yulaf ezmesi yaparken kaşıntılı cildi rahatlatmakta ve kızarıklığı azalmaktadır.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı Avustralya’ya özgü bir bitkinin yapraklarından elde edilir. Çay ağacı yağı antiseptik özelliklere sahiptir ve cilt üzerine topikal olarak uygulanabilmektedir. Çay ağacı yağı ile şampuanlardan kremlere, sivilce tedavisinden nemlendiricilere kadar kullanılmaktadır. Saç derisinde sedef hastalığı alanlarını  rahatlatmaya yardımcı olması ile çay ağacı yağı önemli derecede fayda sağlar. Bununla birlikte, çay ağacı yağı sedef hastalığına etkisini ispatlayan bilimsel bir araştırma bulunmamaktadır.

Zerdeçal

Bu bitki, güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri nedeniyle bir çok araştırmacı tarafından incelenmektedir. Curcumin, yani zerdeçal aktif maddesi gen ifade değiştirme yeteneğine sahiptir.

Zerdeçalı hap veya ekstrakt formda satın alabilir veya toz olarak   yiyeceklerinize bol bol ilave ederseniz. FDA günde 1.5 ila 3.0 gram zerdeçalın güvenli olduğunu öne sürmektedir. Bununla birlikte, sizin için doğru dozu belirlemede yardımcı olması için natüropatik bir uzmanla görüşmeniz gerekebilir. Ama öncelikle doktorunuza danışmayı unutmayın.

Mahonia Aquifolium (Oregon üzümü)

Mahonia, bağışıklık tepkilerinde rol oynayan güçlü bir antimikrobiyal bitkidir. Araştırmalar, % 10 oranında bir mahonia içeren bir krem  ile topikal uygulama yapmak, hafif veya orta şiddette sedef hastalığının tedavisinde etkili olduğunu gösteriyor. Alkaloid ailenin içinde olduğu için, mahonia yalnızca hekim gözetimi altında sadece topikal olarak kullanılmalıdır.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, sedef hastalığını iyileştirmek için özel bir doğal tedavidir.

  • Önerilen tüketim şekli, her gün hindistancevizi yağından 2 yemek kaşığı almaktır.
  • Bir meyve suyuna karıştırılabilir ya da salatalara ekleyebilirsiniz.
  • Başka bir seçenek, günde 3 kez sedef yaralarının olduğu bölgeye direk olarak hindistancevizi yağı sürebilirsiniz.

Sarı Papatya

Papatya, sedef hastalığına bağlı iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda sedef hastalığının daha fazla büyümesini ve yayılmasını engeller.

Sarı Papatya, sedef hastalığına bağlı kaşınma ve ağrılar için önemli bir bitkisel tedavi yöntemidir:

  • Papatya poşet çaylarından 4 poşet alıp, yaklaşık 15 dakika boyunca 4 su bardağı suda demleyin.
  • Çay hafif soğuduktan sonra, sıcak suyla dolu (çok sıcak olmayan) bir küvete hepsini dökün.
  • Küvetin her tarafına düzgün bir şekilde yayılmasını sağlamak için küvetteki suyu karıştırın.
  • Yaklaşık 20 dakika boyunca küvetin içinde yatın.

Kırmızı Pancar

Kırmızı pancar içerdiği A, B, C, P vitaminleri ve fosfor, demir, magnezyum, kalsiyum, çinko ve potasyum mineralleri ile cilt ve deri hastalıkları için son derece etkili bir kaynaktır. Ayrıca vücuttaki kaşıntıların önüne geçilmesi için inanılmaz faydalıdır. Kırmızı pancar tam bir karaciğer dostudur. Sedef hastalıklarında yanlış bilinen bir gerçek vardır ki sedef hastalığı bir karaciğer hastalığı değildir. Bazı farklı ve zararlı yiyecekler karaciğeri her şekilde yorarak sedef hastalığını içerden tetiklemekte ve sedef hastalığının ortaya çıkmasına  neden olmaktadır. Oysa şeker pancarı karaciğerin düzenli ve sistemli çalışmasını sağlayarak, sedef hastalığının nüksetmesini engelleyip kaşıntıları azaltır ve deride rahatlama meydana getirir. Düzenli olarak tüketilmelidir. Ayrıca kırmızı pancar kanı da temizlemektedir.

Ekinezya

Çiçeği, yaprakları ve kökü kullanılabilen ekinezya, enfeksiyonlarla savaşan antikorların salgılanmasını tetikler ve bu sayede grip başta olmak üzere virüs yoluyla bulaşan hastalıkların tedavisinde fayda sağlar. Bilimsel olarak kanıtlanmadığı halde, yüzyıllardır geleneksel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmaktadır. Özünde ekinezya bulunan kremlerin egzama, mantar gibi bazı cilt hastalıklarının tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. En faydalı hali, köklerinden yapılan çayıdır ama tadı acıdır. Balla tatlandırarak içebilirsiniz. Bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Sedef hastalığı için de banyo olarak kullanılır.

Semizotu

Sedef hastalığının tedavisinde A, C ve E vitaminleri ile selenyum ve alfa-linoleik asit kullanılır. Semizotu A, C, E vitaminleri bakımından en zengin bitkilerden biridir. Çiğ olarak tüketmek her zaman tercih edilmelidir. Yemeği yapılacaksa da çok az suyla kısık ateşte pişirilmelidir. Eriyecek kadar da pişmemelidir.

Avokado

Taze olarak ve salatalarda kullanılan avokado çok besleyici bir meyvedir. Avokadoda çeşitli öz yağlar bulunur. Bu özelliği ile yüzyıllardır, çeşitli cilt hastalıklarında ve sedef hastalığının tedavisinde, harici olarak kullanılır. Kabuğuna yakın yeşil kısmı ezilerek yaralara ve sedefli cilt bölgelerine sürülür.

Papaz Takkesi

Eski Hint ve Mısır yazılı kaynaklarında, tarifinden sedef hastalığı olduğu anlaşılan deri hastalığı için, psoralen içeren bitkiler kullanıldığını öğreniyoruz. Yaraları bu bitkilerle ovduklarını ve güneş banyosu yaptırdıklarını anlatıyorlar. Günümüzde PUVA olarak adlandırılan  (Psoralen=P, Ultraviyole ışınları=UVA) yöntem de, bu esasa dayanır. Ultraviyole ışınları dünyaya yeterince ulaşamadığı için, makineler kullanılır. Papaz takkesi, yüksek miktarda psoralen içeren bir bitkidir. Yapılan araştırmalar, psoralen maddesinin sedef döküntülerini oluşturan hücrelerin bölünmesini durdurduğunu ortaya çıkarmıştır.

Meyan Kökü

Meyan kökünün içerdiği glycyrrhetinic asidin (GA) sedef, egzama ve diğer alerjik cilt hastalıklarında hidro kortizonlu kremlerden çok daha yararlıdır. Bazı bilim adamları da, hidro kortizonla birlikte kullanılan GA’nın daha etkili olduğu yönünde görüş bildirmişlerdir. Çok eski çağlardan beri sağlık alanında faydalanılan meyan kökünün ferahlatıcı ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Vücuttaki çıbanlar ve yaraları iyileştirir. Sedef hastalığı için topikal merhemlerde kullanılır.