Sedef Hastalığı Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Sedef Hastalığı Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.083 kez görüntülendi

Sedef Hastalığı Tedavisi

Tıp dilinde psoriasis olarak bilinen ” Sedef Hastalığı“, bir tür deri hastalığıdır. Genellikle sırt, diz ve dirsek bölgelerinde deride dökülme, pullanma ve kızarıklık şeklinde kendisini belli eden bu deri hastalığı, başka şekillerde de görülebilmektedir. Nedeni henüz tam olarak bilinmeyen bu rahatsızlığın henüz %100 tedavi şekli bulunmasa da, bu alanda yapılan çalışmalar sonucu, hastaları rahatlatıcı, kaşıntıyı ve kızarıklığı azaltıcı krem ve bitkisel ürünler bulunmaktadır. İnsan yaşamını olumsuz yönde etkileyen sedef hastalığı, bazı ilaçlarla geçici olarak tedavi edildikten sonra tekrar ortaya çıkabilir. Başlangıç belirtileri olarak görülen derideki pullanma ve dökülmeler genellikle kaşıntısız olsa da, kaşıntının olduğu durumlarda, bu konuda geliştirilen ilaç ve kremleri kullanabilirsiniz.

Sedef Hastalığı Tedavisi

Halk arasında oldukça yaygın olan bir görüşün aksine, sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Bu nedenle, sedef hastalığı olan kişilerin kullandığı malzemeleri kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Sedef hastalığının kökten çözümü henüz tıbben mümkün olmasa da, hastaların normal yaşamlarına devam edebilmeleri için çeşitli ilaç ve cihazlarla hastaların normal yaşamlarına devam etmeleri sağlanmaktadır.

Sedef hastalığı tedavisi için en önemli ve en etkili yöntemlerden biri PUVA yöntemidir. Derinin derin tabakalarına nüfuz etme özelliği bulunan bu cihazda dalga boyu 320-400 mm’dir. İlaç ve ışın tedavisinin birleşimi olarak görülen PUVA yönteminde, ağız yoluyla ilaç alındıktan birkaç saat sonra ışın verilerek, sedef hastalığı tedavi edilir. Hastaların büyük bir çoğunluğunda olumlu sonuçlar veren PUVA yöntemi, diğer uygulamalara göre mali açıdan pahalı olduğundan, henüz tüm hastalık merkezlerinde uygulanmamaktadır.

Sedef Hastalığı Tipleri

sedef hastalığı tedavisi

Sedef hastalığının farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olarak görüleni Plak Psoriasis’tir. Deride kızarık kabarcıklar şeklinde meydana gelen bu tip, dizler, dirsekler ve saç derisi başta olmak üzere vücudun her bölgesine yayılmaktadır.Sedef hastalığında diğer bir tür de Püstüler Psoriasis‘tir. Sadece el ve ayaklarda görülen bu tür, içi iltihap dolu keseler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Tüm vücuda yayıldığı durumlarda yorgunluk hissi, halsizlik ve ateş gibi belirtiler gösteren Püstüler Psoriasis’te mutlaka hastanede tedavi gerekmektedir.

Tırnaklara kadar yayılan bir diğer sedef hastalığı türü de Tırnak Psoriasisi‘dir. Tırnaklarda yağ damlası ve nokta büyüklüğünde damlacıklar şeklinde ortaya çıkan Tırnak Psoriasisi, genellikle mantar hastalığı ile karışıklık gösterebilir. Bu hastalık tipinin de mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerekmektedir.

Sedef hastalığı tedavisi için önemli olan diğer bir nokta da, stresin kontrol altına alınmasıdır. Stres, derideki kızarıklık, kaşınma ve dökülmelerin artmasını sağlayacağından, stres muhakkak kontrol altına alınmalıdır. Ayrıca hastalık süresince sigara ve alkol alımının olmaması da, tedavi sürecinde oldukça önemlidir.Sedef hastaları ve tedavi yöntemleri ile ilgili sürekli araştırmalar yapılmakta ve çalışmalar her geçen gün geliştirilmektedir. Bu da, tedavi seçeneklerinin de arttığı anlamına gelmektedir. Bu nedenle, sedef hastalığını evde kendiniz tedavi etmeye çalışmak yerine, mutlaka uzman bir hekime başvurmalısınız.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.