Saunanın Faydaları Nelerdir ?

  • Genel Sağlık
  • Saunanın Faydaları Nelerdir ? için yorumlar kapalı
  • 1.042 kez görüntülendi

Saunanın Faydaları Nelerdir ?

Sauna kullanımı insanlık tarihi boyunca uygulanan ve büyük yararlar sağladığına inanılan bir yöntem olmuştur. Yapılan bilimsel araştırmalar da saunanın faydaları hakkındaki düşüncelerin yanlış olmadığını kanıtlamaktadır. Saunada tek yapmanız gereken yüksek sıcaklıktaki ahşap bir odada oturmaktır. Dolayısıyla yorucu hayat temposu nedeniyle oluşan yüksek stresi atmamızı sağlar. Terledikçe azalan vücut ağrıları ve iyi bir ruh halini elde etmemizi sağlayacak olan endorfin hormonu salgılamak hem beden hem de ruh sağlığımızın iyi yönde gelişmesini sağlayacaktır.

Saunanın Faydaları

Saunanın faydaları terleme yoluyla gözeneklerin temizlenmesi ve toksik maddelerin atılmasını sağlaması ile başlar. Ortamdaki sıcak ve kuru hava kan dolaşımında ve kalp atımında artış sağladığı için kalp ve dolaşım sistemini olumlu yönde etkiler. Bunun getirdiği diğer faydalar da olacaktır. Örneğin güneş yanığı gibi cilt sorunları olan kişilerde, kan dolaşımın artmış olması nedeniyle sorunlu bölgenin daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Yorgunluk ve stresin atılması, kasların gevşemesinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan faydalardır. Vücudun antikor üretimini artıracak ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesine neden olacaktır. Romatizmal hastalıklar başta olmak üzere depresyon, kronik bronşit, uykusuzluk, astım, hormonal bozukluklar gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan araçlardan biri de saunadır. Özellikle eklem ağrılarını ve hareket kısıtlılığını önlediği için, bu sonuçlara neden olan hastalıkların tedavisinde faydalı olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

saunanın faydaları

Saunanın faydaları konusunu incelerken zararlı olabileceğini de belirtmek lazım. Tabi saunaya girmek zararlı değildir, uygun olmayan kişilerin kullanması ya da uygun olmayan durumlarda kullanılması zararlı olabilir. Öncelikle hamileler üzerinde olumsuz etkileri olabileceği önyargısının yanlış olduğunu, hamileler üzerinde bir etkisi olmadığını belirtelim. 65 yaşın üstündekiler ve küçük çocuklar saunaya girmemelidir. Çocuklar ailelerini eşliğinde, haftada bir kez ve 10 dakikayı geçmemek üzere 70 derecelik sauna ortamında bulunabilirler. Kalp hastaları, aşırı şişman kişiler, damar hastalığı olanlar ve hipertansiyon sorunu bulunan kişiler saunaya girmemelidir. Alkollü olarak saunaya girmek de ani tansiyon düşmelerine yol açabileceği için çok tehlikeli olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.