Ana vatanı Arap Yarımadası olan hurma, tüm dünyada en sıklıkla tüketilen meyvelerden birisidir. Hurmanın lezzetli olması bir yana, pek çok hastalığa şifa olması, uzun süre tok tutması ve tatlı ihtiyacını doğal olarak karşılaması da çok önemli özelliklerdir. DNA’ları ve hücreleri yenileme özelliği olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış olan hurma, yetiştiği bölgelere göre farklı çeşitlere sahiptir. Hem doyurucu özelliği hem de içerdiği besin maddeleri, vitaminler, mineraller ve faydalı elementler hurmayı bir tür süper besin haline getirmektedir. Sağlık dostu olan hurma; çok önemli bir antioksidan görevi görür, şeker, protein, lif ve farklı yağlar başta olmak üzere 16 farklı minerali de bolca içerir. Bununla birlikte A, B1, B2 ve C vitaminleri bakımından da önemli bir kaynaktır.  Hurma zengin flor içeriği sayesinde dişleri korur, diş çürümelerini önler ve bağışıklık sitemini güçlendirir, özelliklede içeriği bolca selenyum sayesinde kanser hastalığına yakalanma riskini azaltır. Bunlar ve daha pek çok faydası bulunan hurmayı daha yakından incelemekte fayda var.

Kanserden korur!

Hurma çok yüksek oranda lif içeriğiyle hem hücrelerde kanser oluşma riskini hem de kalp hastalıklarına yakalanma riskinin azaltmaktadır. Hatta dünya üzerinde kansere en az yakalanan kişilerin Arap halkı olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Zira pek çok bilimsel araştırma yüksek derecede lif içeren besinlerin başta kolon, rahim ve göğüs kanserleri olmak üzere tüm kanserlerden koruduğunu göstermektedir.

Vücudu toksinlerden arındırır!

Hurmanın hem besin değeri hem de antioksidan oranı çok yüksektir. Bu sebeple de vücudu toksinlerden arındırır, temizler, damar ve kalp tıkanıklarının yaşanmasına izin vermez. Bu özellikleri sayesinde de yaşlanmadan kaynaklanan hastalıklardan koruyucu özelliktedir.

Kalp dostudur!

Çok kaliteli bir antioksidan olan hurma, vücudu zararlı bakteriler ve mikroplardan temizlediği ve damar tıkanıklığına yol açan faktörleri ortadan kaldırdığı için kalp sağlığını korur. Damarlarda meydana gelen tıkanmalardan kaynaklanan kalp hastalıklarını düzenli olarak hurma tüketerek önlemek ve dolaylı olarak kalbin sağlıklı bir şekilde çalışmasına  katkıda bulunmak mümkündür.

Hafızayı güçlendirir!

Hurma; beynin fonksiyonlarını ve dolayısıyla da hafızayı güçlendiren, destekleyen bir meyvedir. A vitamininin bir türü olan ve tüketildiğine bağırsaklarda Retinal’e dönüşen 15,6 mg β-karoten içeren hurma, hafıza kaybını önlemede çok etkilidir. Yapılan son bilimsel araştırmalar;  β-karoten’in düzenli olarak tüketilmesinin hafıza kaybını önleyici faydalarının altını çizmektedir. Bununla birlikte beyin hücrelerinde meydana gelen hasarları giderir ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini de azaltır.

Diyabet ve yüksek tansiyonu tedavi eder!

Yapılan çalışmalar; Arap Yarımadası’nda diyabet ve yüksek tansiyon hastalıklarının dünyanın diğer bölgelerine göre daha az görüldüğünü ortaya koymuştur. Bunun nedeni araştırıldığında düzenli olarak hurma tüketimi göze çarpmıştır. Bu bakımdan özellikle yüksek tansiyon ve diyabet sorunu olanlara düzenli olarak günde 1 -2 hurma tüketmeleri öneriliyor.

Zira hurmanın şeker seviyesini normal seviyede tutmayı başaran en önemli besin kaynağını olduğu söylenebilir. Hurmanın içinde bulunan şeker türü tüketildikten kısa bir süre sonra çok kolay bir şekilde dağılıyor, vücuda dinginlik, enerji ve bol miktarda ısı veriyor. İşte bu şeker yapay glikoz olmadığı için de hiç bir zarar vermiyor. Hurmanın içerdiği bu şeker, kandaki şeker seviyesinin aniden artıp kan şekerinin yükselmesini önlüyor.

Kansızlığı önler!

Hurma; bol miktarda içerdiği demir içermektedir. Demir ise, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini dengeleyen mineraldir. Bu bağlamda özellikle hamilelik dönemindeki kadınlar ve gelişme çağındaki çocuklar için yeterli demir alımı çok önemlidir. Zira bu dönemlerde en çok ihtiyaç duyulan alyuvarların korunması ve gelişmesini sağlamak için demire ihtiyaç duyulur. Günde 2-3 tane hurma yiyerek demir ihtiyacının bir bölümünü sağlıklı yollardan karşılamak mümkün olur.

Karaciğeri güçlendirir!

Karaciğer sağlığı için çok önemli olan B1 ve B2 vitaminleri hurmanın içinde bolca bulunuyor. Bu bakımdan düzenli olarak hurma tüketerek karaciğeri güçlendirmek ve işlevlerini daha sağlıklı bir şekilde yapmasına yardımcı olmak mümkün olur.

Göz sağlığını destekler!

A vitamini demek sağlıklı gözler demektir. Hurma da tam bir A vitamini deposu olduğu için düzenli olarak hurma tüketimi göz sağlığını ve göz sinirlerini korur. Görme kalitesini artırır ve yaşlanmaya bağlı görme kayıplarını önler.

Kemik sağlığını korur!

Hurma, bol miktarda kalsiyum ve fosfat içerdiği için kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bununla birlikte kemiklerin güçlenmesine yardımcı olduğu bilinir. Bazı çalışmalar ise hurmanın vitamin eksikliğinden kaynaklanan kemik hastalıklarına karşı koruyucu özelliği olduğunu gösteriyor.

Ruh sağlığını destekler!

Yaşam koşulları çağımız insanlarının pek çoğunda ruhsal bazı sorunlara sebep olmaktadır. Öyle ki; stres ve stres kaynaklı hastalıklar günümüzde sıkça yaşanıyor. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar, hurmanın içeriğinde bulunan bol miktardaki B6 vitaminin  sinir sitemini ve kasları önemli ölçüde güçlendirdiğini  gösteriyor. Bununla birlikte yine hurmanın içinde bulunan magnezyum da sinir sisteminin fonksiyonlarını destekliyor. Bunun için günde ortalama 3- 4 tane hurma tüketildiğinde stres ve stresin neden olduğu bilinen birçok hastalığın önlenebileceği düşünülüyor.

Damar sertliğini önler!

Kalp ve damar hastalıkları, kişinin yaşam kalitesini düşüren ve hatta yaşamı tehlikeye atan ciddi hastalıklardır. Özellikle damar sertliği ile ilgili rahatsızlıklar, hastayı ölüme bile götürebilmektedir. Bu bağlamda hurma, içerdiği zengin vitamin ve besin kaynaklarıyla özellikle damar sertliği hastalıklarına karşı tedavi edici etki gösterir. Bu sayede kalp damar hastalıklarına yakalanma oranını da düşürür.

Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini destekler!

Çocukların, yetişkinlerden daha fazla sağlıklı beslenmeye ihtiyaçları vardır ve çocuklar için pek çok besin de güvenilir değildir. İşte bu bağlamda karşımıza çıkan hurma; hem sayısız vitamin, mineral ve faydalı element içeriği hem de çocukların da güvenle tüketilmesiyle önem taşıyor. Hurma ile ilgili olarak yapılan birçok bilimsel araştırmanın antiseptik özelliği, potasyum deposu olması ve diğer faydalı içerikleriyle tam bir çocuk besini olduğunu gösteriyor.

Sindirim sisteminin fonksiyonlarına faydalıdır!

Sindirim sisteminin tam olarak çalışabilmesi için lif bakımından zengin beslenmek çok önemlidir. Hurmanın da yeterince lif ve şeker içermesi sindirim sistemi için önemli bir özelliktir. Pek çok uzman lifli besinlerin müshil görevi gördüğünü, hurmanın içerdiği şeker ve melatonon gibi besin maddelerinin de sindirim sistemi için çok faydalı olduğunu belirtmekteler. Bu bakımdan sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenlemek isteyen genç, yaşlı herkesin her gün düzenli olarak 2 -3 tane hurma tüketmeleri önerilir.

Hurma tüketecek olanlara öneriler

  • Hurmanın saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır. Ancak diğer tüm besinler gibi hurma da, aşırı tüketimi durumunda bazı sorunlara, yan etkilere sebep olabiliyor. Özellikle de diyabet ve tansiyon hastalarının çok fazla hurma tüketmesi zararlı olabilir.
  • Bilinen her hangi bir hastalığa sahip olan, bir rahatsızlık için tedavi gören kişilerin hurma tüketmeden önce doktora danışmaları gerekiyor.
  • Kilo sorunu olan kişilerin çok fazla hurma tüketmeleri önerilmez. Hurma tek başına kilo yapmaz, ancak aşırı tüketildiği takdirde kilo vermeyi zorlaştırabilir.
  • Hurmanın aşırı tüketimine dayalı olarak dalağa zarar verme durumu söz konusu olabilir.
  • Çok aşırı tüketildiğinde gözlerde ve başta ağrıya neden olabileceği söylenmektedir.