Sağlığınızı İyileştiren En İyi Bitkiler

  • ALTERNATİFTIP
  • Sağlığınızı İyileştiren En İyi Bitkiler için yorumlar kapalı
  • 960 kez görüntülendi

Sağlığınızı İyileştiren En İyi  Bitkiler

Mutfağımızdan eksik etmediğimiz doğadaki şifa kaynağı ot ve bitkilerin insan sağlığına faydalarıyla ilgili araştırmalara her geçen gün yenileri ekleniyor. Uzmanlar şifa kaynağı ot ve bitkilerin hangi rahatsızlıklara iyi geldiğini ve nasıl kullanılması gerektiğini günümüzde modern bilim, yaygın sağlık problemlerinden kansere  daha bir çok hastalığa karşı etkili çeşitli silahlar olarak, farklı otların nihai tıbbi gücünü ortaya çıkarmışlardır. Bu sebeple, taze ve kurutulmuş otlar piyasada kolaylıkla bulunur.Bazı popüler otlar kapsül, yağ veya ekstre formunda da mevcuttur.

Sağlığınızı iyileştiren en iyi otlar ise ;

1. Fesleğen
Bu oldukça parfümlü ot, sağlığınız için son derece yararlıdır. Kutsal fesleğen antioksidan, antiseptik, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Fesleğen ruh halinizi etkileyen serotonin seviyelerini düzenleyerek stres azaltmada etkilidir. Stresi kontrol altında tutar ayrıca  fesleğen birçok yönden faydalar sağlar.

Fesleğen yapraklarından yapılan  çay, hazımsızlığı hafifletebilir, baş ağrısı ile mücadele edebilir, meme kanserini önleyebilir, gaz gidericidir, iştahsızlığı iyileştirebilir, kesintileri iyileştirebilir, bağışıklığı güçlendirebilir, soğuk algınlığı ve öksürüğü tedavi edebilir.

Bu otu pişirmede baharat olarak kullanabilir ve 10 ila 12 yaprağı ağızınızda çiğneyebilirsiniz.Sağlık için günde 2 veya 3 kez fesleğen çayını içebilirsiniz. Çay yapmak için:
10 ila 15 fesleğenin yapraklarını büyük bir bardak veya kavanoz içerisine koyun. Yapraklar üzerine 2 bardak kaynar su dökün.Kapağını kapatın ve 5 dakika kadar bekletinsüzün ve bu çayı günde 2 kez için.

2.Adaçayı

Genel sağlığınızı artırabilecek bir başka bitkidir.

Adaçayı, uyarıcı, antibiyotik, sıkılaştırıcı, tonik ve yağ asidi özelliklerinden dolayı şifalı amaçlarla kullanılır. Uçucu yağlar ve flavonoidler açısından zengindir, antihipertansif, antidiyabetik, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikler de içerir.
Adaçayının sağlık yararlarından bazıları ruh halini artırabilir, kaygıları hafifletebilir, boğaz ağrısı bastırır, bağışıklığı güçlendirir, kilo vermeye yardımcı olur, iltihaplanmayı azaltır ve az sayıdaki kolesterolü ve kan basıncını düzenler.
Lezzet arttırmak için herhangi bir tabağa taze veya kurutulmuş adaçayı ekleyebilirsiniz. Ayrıca, günde iki kez adaçayını çay gibi içebilirsiniz .

Çay yapmak için: 1 su bardağı sıcak suya taze adaçayı yaprakları (veya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayı) ilave edin .5 dakika kadar bekletin, sonra yaprakları süzün.Tat için biraz limon ve bal ekleyin, sonra için. Not: Adaçayı , hamile veya emziren kadınlar için önerilmez.

3. Nane

Sağlığınızı iyileştiren en iyi şifalı otlar listesine mutlaka eklenmesi gereken bir başka bitki, nane.

Mantardan zengin olan nane, vücut ve zihin üzerinde soğutucu ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Ayrıca antioksidan, antispazmodik, antibakteriyel, antifungal, antiviral ve carminative özelliklere sahiptir.
Bu bitki, hazımsızlığı hafifletir, aşırı duygusal bağırsak sendromunu tedavi eder, karın gazı ve şişkinliği giderir, kas spazmlarını tedavi eder, bulantıyı iyileştirir, kilo kaybına yardımcı olur, ağız kokularını ortadan kaldırır, baş ağrısını hafifletir, migrenleri tedavi eder, ağız sağlığını destekler ve alerjileri önler Astımı giderir.
Ayrıca salatalara, çorbalara, smoothie’lere, meyve sularına, soslara veya diğer yemeklere taze ve kurutulmuş nane yaprakları eklenebilir.
Sağlık yararlarını elde etmek için günde 2 veya 3 kez nane çayı içebilirsiniz. Çay yapmak için: 1 çay kaşığı taze naneyi bir bardağa koyun, 10 dakika sıcak suda bekletin.
Yaprakları süzün ve soğutmadan için.

4.Biberiye

Biberiye  sağlık için önemli olan popüler bir bitkidir. Bu bitki, sağlığınızı geliştirmede anahtar rol oynayan iki güçlü antioksidan olan karnozol ve rosmarinik asit içerir. Aynı zamanda güçlü antiseptik, antikanser, anti-inflamatuar ve dezenfektan özelliklere sahiptir.

Biberiye’nin en önemli faydalarından biri, etkili bir bilişsel uyarıcı olarak çalışması, bu nedenle hafızayı ve zihinsel odaklamayı iyileştirmeye yardımcı olmasıdır .

Biberiye ayrıca stresle mücadele, kaygı azaltma, baş ağrılarını hafifletme, saç uzamasını teşvik etme, eklem ağrısı ile mücadele etme, inflamasyonu azaltma, sindirimi iyileştirme, kanseri önleme ve kardiyovasküler sağlığı desteklemede yardımcı olur.

Çok kuvvetli aromalı bir bitki olan biberiye, çorbalar, sandviçler, salatalar, dipsoslar ve hatta enfüze edilmiş yağ yapmak için harika bir ottur. Ayrıca taze veya kurutulmuş yapraklardan biberiye çayı yapabilirsiniz. Çay yapmak için 1 çay kaşığı biberiyeyi 1 çay kaşığı sıcak suya bir fincan ekleyin.
Kapağını kapatın ve 5 dakika kadar demlendirin. Çay hala sıcakken süzün ve için.
Bu çayı günde 2-3 defa içebilirsiniz.
Not: Gebelik sırasında , epilepsi, hipertansiyon veya kanama bozukluklarınız varsa biberiye kullanmayın.


5.Kekik

Dünya mutfaklarında ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan kekik tadının ve aromasının mükemmel olması ve sağlıklı olması ile en çok kullanılan ottur.

Kekik, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip iki güçlü bileşik, karvakrol ve timol içerir. Ayrıca antioksidan, antimikrobiyal, anti-inflamatuar, yağ asidi, idrar söktürücü, diyatoretik ve balgam söktürücü özelliklere sahiptir.Bu bitkiyi, soğuk algınlığı tedavisinde, burun tıkanıklığını parçalamak, bağışıklığı artırmak, menstrüel krampları hafifletmek, kalp sağlığını iyileştirmek, adrenal yorgunluğu azaltmak ve diş ağrılarıyla mücadele etmek için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda yüksek kan şekeri önleyebilir ve tedavi edebilirsiniz.

Tadı arttırmak için çorbalarınıza, salatalarınıza veya sabah smoothie’lerinize biraz kurutulmuş keklik serpebilirsiniz. Her gün birkaç fincan kekik çayı içebilirsiniz. Çay yapmak için: Kekik 1 çay kaşığı kaynar suya atınız 5 ila 10 dakika boyunca bekletip süzünüz.  Sıcakken içiniz.

6.Zencefil

Bu popüler kök bitki sağlık için bilinen ve çok kullanılan bir bitkidir. Aslında, zencefil, Ayurvedik tıbbın ana maddelerinden biridir. Antioksidan, anti-inflamatuar, antiviral, antibiyotik, antikanser, antinausea, antispazmodik, antifungal ve antitussif (öksürük baskılayıcı) özelliklere sahiptir.
Zencefil vücudunuzdaki serbest radikalleri azaltarak bağışıklık sisteminize bir katkı sağlar. Aynı zamanda vücudun kan dolaşımını artırır, yaygın soğuk ile  mücadelede, iltihap azaltır, sindirim geliştirir, kan şekeri düzeylerini normalleştirir, bulantı mücadele, iştah düzenler ve mide ekşimesi ve şişkinliği giderir.

Aynı zamanda viral, fungal ve bakteriyel enfeksiyon riskini arttıran toksinlerin vücutta birikmesini engeller.

Patates kızartması veya salata sosları için birkaç zencefil eklemeyi deneyin. Ayrıca günlük olarak 2-3 bardak zencefil çayı içmeye çalışın.

Çay yapmak için :1 çorba kaşığı zencefili dilimleyin ve 2 bardak su ile küçük bir tencereye yerleştirin Suyu yüksek ısı ile kaynatın.
Daha sonra ısıyı düşürün, kapağını örtün ve 10 dakika demleyin. Zencefil dilimlerini süzün. Bal ve biraz taze sıkılmış limon suyu ekleyin, sonra için.
Not: Kalp rahatsızlığı veya yüksek tansiyon  ilacı kullananların zencefil kullanmadan önce  bir doktora danışması iyi olur.


7.Sarımsak

Sağlığınız için iyi olan ve piyasada kolaylıkla bulunabilen bir başka büyük bitki sarımsaktır. Sarımsak, antibakteriyel, antiviral, antifungal, anti kanser ve antioksidan özellikleri de dahil olmak üzere güçlü tıbbi özelliklere sahip olan allisin adı verilen bir bileşim içerir. Sarımsak, detoksifikasyona yardımcı olur ve vücudunuza zararlı toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kardiyovasküler sağlığı geliştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kan basıncını düşürür, kolestrolü düşürür, trombosit kümeleşmesini engeller, karaciğeri temizler, iltihaplanmayı azaltır, kan şekeri seviyelerini kontrol eder ve kanserle mücadele eder.
Her gün biraz sarımsak genel sağlığınızı geliştirmede uzun bir yol kat edebilir. Sarımsaktan en sağlıklı yararları elde etmek için, ham haldeyken yiyin. Aç karnına 1-2 çiğ sarımsak tanesi yemek en iyisidir.

Not: Sarımsak kan inceltici olduğu için kan inceltici ilaçlarla karışabilir. Bu nedenle, bu bitki yemeden önce doktorunuza danışın.

8.Papatya

Bitki çayını düşündüğümüzde akla gelen ilk  birkaç çaydan biridir papatya çayı. Papatya, tahriş edici olmayan, anti-inflamatuar, antimikrobiyal, anti-anksiyete, antispazmodik, antidiyareik ve anti-kanser özellikleri nedeniyle birçok yönden sağlığını iyileştiren sağlıklı bir bitkidir.Baş ağrısını hafifletebilir, kas ağrısını azaltabilir, stresi kontrol altında tutabilir, menstrüel krampları rahatlatabilir, mide problemlerini tedavi edebilir, kilo kaybını destekleyebilir, bağışıklığı güçlendirebilir ve uykusuzluk ve diğer uyku sorunlarını tedavi edebilir. Antioksidanlarda yüksek olması, vücudunuzu yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallerden korumaya yardımcı olur.Hem taze hem de kuru papatya çiçekleri çay yapmak için kullanılabilir.

Çay yapmak için: Bir fincan sıcak suya 1 çay kaşığı kuru papatya çiçeği ekleyin. Kapağını kapatın ve 5 dakika kadar demleyin, sonra süzün. Biraz çiğ balı ekleyip hala sıcakken için. Ayrıca papatya sıvı konsantresi, yağ, tentür ve kremler  ve losyonlarıda kullanabilirsiniz.
Not:  Hamiliyseniz veya hamile kalmaya çalışıyorsanız bu ottan kaçının.

9.Karahindiba

Karahindiba, genel sağlığınızı artırabilecek başka bir sağlıklı bitkidir. Bu bitki doğu tıbbında karaciğer, böbrek ve dalak sorunlarına yardımcı olmak için kullanılmıştır.

Karahindiba kökleri, yaprakları ve çiçekleri yenilebilir ve son derece besleyici ayrıca diüretik, antioksidan, antikanser, anti-inflamatuar ve müshil özelliklere sahiptir. Bu bitki kilolu insanlar için yararlıdır, çünkü  ödem atmaya yardımcı olur. Buna ek olarak, kan şekeri düzeylerini normalleştirmeye, toksinleri vücuttan atmaya, iştahı bastırmaya, iltihapla mücadele etmeye, karaciğeri sağlık teşvik etmeye, kanseri önlemeye, yüksek tansiyonu düzenlemeye ve üriner rahatsızlıkları önlemeye yardımcı oluyor.
Salata, çorba ya da kızartılmış yemeklere taze karanfil yeşillikleri ekleyebilirsiniz. Her gün bir fincan karahindiba çayı içebilirsiniz.

Çay yapmak için: 1 su bardağı suya 2 çay kaşığı kurutulmuş karahindiba kökü ekleyin.1 dakika boyunca kaynatın, 10 dakika demleyin. Süzün ve çayınızı sıcakken için
Not: Hamilelik sırasında bu bitkiyi kullanmayın.

10.Ginseng
Farklı ginseng türleri (Hint ginsengi, Kore ginsengi, Sibirya ginsengi, Amerikan ginsengi) vardır ve her tür sağlık açısından iyidir. Ginseng, yüzyıllar boyunca Asya ve Kuzey Amerika’da kullanılan en popüler şifalı otlardan biridir.
Ginsengin kökleri, yaprakları ve çilekleri tıbbi amaçlı kullanılır. Bağışıklık arttırıcı, antioksidan, anti-inflamatuar, anti-stres, uyku-uyarma ve antibakteriyel özellikleri bakımından zengindirler.
Ginseng, enerji düzeyinizi artırabilir, metabolizmayı hızlandırabilir, kalori yakma konusunda yardımcı olur, baş ağrılarını tedavi eder, sindirimi iyileştirir, akıl sağlığını geliştirir, stresini azaltır, akciğer fonksiyonunu geliştirir, kan şekeri düzeylerini düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve inflamasyonu azaltır.

Ayrıca infertilite için doğal bir tedavi olarak da çalışır.
Ginseng piyasada çay, çiğneme veya demlenmiş toz haline getirilmiş, kurutulmuş veya taze kök halindedir. Tablet veya kapsül takviyeleri ve sıvı özüt olarak da bulunur. Bu bitkiyi almadan önce, sağlığınıza uygun dozu belirlemek için doktorunuza danışın.

Not: Bu bitki, kadınların ilk hamileliklerinde (ilk 3 ay için) önerilmemektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.