Sağ Kol Uyuşması Kalp Krizi Belirtisi mi? Sağ Kolum Elim Uyuşuyor

  • Genel Sağlık
  • Sağ Kol Uyuşması Kalp Krizi Belirtisi mi? Sağ Kolum Elim Uyuşuyor için yorumlar kapalı
  • 1.343 kez görüntülendi

Sağ Kol Uyuşması Kalp Krizi Belirtisi mi? Sağ Kolum Elim Uyuşuyor

Sağ kol ve sağ el, serçe parmak, baş parmak uyuşması, sinir sıkışmasından vitamin eksikliğine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir durumdur. Bu durum kolun üst taraflarından, parmak uçlarına kadar görülebilir, karıncalanma ve güç kaybı da birlikte ortaya çıkabilir. Sağ kol, sağ el uyuşması, genellikle kanın, sağ kola tam olarak gitmemesinden veya bir sinir hasarından kaynaklanır. Bu durum ayrıca enfeksiyon, iltihap, travma, habis tümör ve diğer anormal sorunlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Sağ kol uyuşmasının birçok nedeninin hayati bir tehlikesi yoktur.

Sağ Kolum, Sağ Elim Uyuşuyor Sağ Kol, Sağ Serçe Parmak Baş Parmak Uyuşması Neden Olur?

Vitamin ve Mineral Eksikliği

Vitamin ve mineral eksiklikleri, kollarda ve parmaklarda oluşan uyuşma ve titreminin en yaygın sebeplerindendir. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, B12, B2 ve B5 vitaminleri eksiklikleri, C vitamini, D vitamini eksiklikleri bu soruna neden olabilir. Besinsel öğelerdeki eksiklikler birkaç nedenle oluşabilir.

Tedavisi: Bu tedavide amaç, diyetinizde değişiklikler yaparak veya vitamin ilaçları kullanarak, eksikliği gidermektir. Eksikliğin derecesine göre doktorunuz takviye gıdalar önerebilir. Bu besin eksikliği bir hastalık veya sorun nedeniyle meydana geliyor ise, bu sorunu çözmek için başka bir tedavi yöntemi uygulayabilir.

Karpal Tünel Sendromu

Sağ kolda, sağ elde geçici uyuşukluğa sebep olan bir başka sorun ise karpal tünel sendromudur. Karpal tünel sendromu, bileğinizi büktüğünüzde, bileğinizdeki sinirlerin sıkışması sonucu oluşan bir sorundur. Karpal tünel sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat, obezite, bileğin aşırı kullanımı, eklem iltihabı, şeker hastalığı gibi sorunlar olası nedenleri olabilir. Sağ kolda uyuşma, acı, titreme veya hissizlik sorunları karpal tünel sendromunun belirtilerindendir.

Tedavisi: Basit vakalarda, ağrı kesiciler, steroid içermeyen ilaçlar ve soğuk kompres, uyuşma, acı ve şişmeyi geçirmek için kullanılabilir. İleri vakalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Multiple Skleroz

Bu hastalık, beyin ve omurilikteki sinirleri etkiler sağ kolda, elde uyuşmaya yol açabilir. Bu hastalıkta, sinirlerin etrafını sarmış olan myelin hasar almıştır. Hareket ve görme içeren bütün sorunlar bu hastalığın sonucunda oluşabilir. Multiple skleroz sorununun kesin nedeni bilinmemektedir.

Tedavisi: Multiple skleroz için tam bir tedavi bulunmamaktadır. Fakat, birçok çeşit ilaç, fiziksel terapi gibi yöntemler, bu sorunun yol açtığı belirtileri gidermeye yardımcı olabilir.

Kan Akışında Azalma

Kola az miktarda kan gitmesi, koldaki doku, sinir ve eklemlere daha az oksijen gitmesi demektir ve bu da koldaki, eldeki uyuşmaya sebep olur.

Yüksek kan basıncı, obezite, sigara ve yüksek kolestrol seviyeleri kan damarlarına zarar verip, inceltebilir ve bunlar da koldaki uyuşma belirtilerini arttırabilir.

Şeker hastalığı ve hipertansiyon bazen kollarda ve ellerde uyuşmaya neden olabilir. Her iki durum da neuropathy veya mononöropatiye neden olabilir ve bu iki hastalık da eklemler, avuç içi ve ellerde sinir hasarı nedeniyle his kaybına yol açabilir. Benzer bir şekilde tansiyon düşüklüğü nedeniyle de uzuvlara kan akışını düşürebilir ve uyuşukluğa neden olabilir. Bu tür uyuşukluktan kurtulabilmek için ilaçlar kullanılabilir.

Dolaşım Sistemi Sorunları

  1. Kol uyuşukluğu, aşağıdaki hastalıklar nedeniyle kola ve ele giden kan miktarının azalması sonucu oluşabilir.
  2. Arteriyovenöz malformasyon (atardamar veya damarlarda düğüm)
  3. Burger hastalığı (atardamar ve damarların tıkanması ve akut iltihaplanması)
  4. Soğuk ısırması veya aşırı düşük sıcaklıklar
  5. Periferik arter hastalığı (yağ birikmesi ve kolestrol birikmesi nedeniyle kan damarlarının incelmesi ve kan akışının azalması)

Ortopedik Nedenler

  1. Kol ve el uyuşması, bir sakatlık veya sinir hasarı sonucunda oluşmuş bir ortopedik sorun nedeniyle meydana geliyor olabilir.
  2. Çok sıkı alçıya alınmış kol veya kırık kol
  3. Servikal spondylosis (boyunda dejeneratif disk hastalığı)
  4. Bel fıtığı
  5. Boyun veya omurilik sakatlığı
  6. Sinir sıkışması veya sinir baskısı (kolun üstüne uyumak gibi)
  7. Kemik erimesi

Kollarda, elde uyuşmaya sebep olan sinir baskısına, aşağıdaki durumlardan herhangi biride yol açabilir.

  1. Kalp krizi
  2. Alkolizm
  3. Diyabatik Nöropati (şeker hastalığına bağlı olarak, kanda yüksek şekeri bulunması nedeniyle sinir hasarı)
  4. Kurşun gibi ağır metal zehirlenmesi
  5. Hipotroidizm (az çalışan tiroid bezi)
  6. Multiple skleroz (beyni ve omuriliği etkileyen hastalık)
  7. Periferal nöropati (periferal sinirleriyle ilgili hastalık)
  8. Omurilik hasarı ya da sakatlanması
  9. Felç
  10. Sistemik lupus eritematozus (vücudun kendi sağlıklı doku ve hücrelerine saldırması hastalığı)
  11. Transvers miyelite (omurilikte iltihaba sebep olan nörolojik hastalık)
  12. B12 vitamini eksikliği
  13. Nörolojik sebepler

Sağ Kol, Sağ El Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Sağ kolunuzdaki, elinizdeki uyuşma için Nöroloji (Beyin Ve Sinir Cerrahisi) doktoruna gitmelisiniz.

Sağ Kol Sağ El Uyuşması Nasıl Geçer?

Uyuşukluk, akut bir sakatlık, besin eksikliği veya düşük kan şekeri nedeniyle oluşuyorsa, evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle, ufak belirtileri yok edebilirsiniz.

Sıcak Kompres Uygulaması

Isıtılmış havlu, sıcak su torbası veya sıcak suya batırılmış bir bezi, ağrıyan bölgedeki sinirleri ve kasları rahatlatmak için kullanabilirsiniz. Bu yöntem kan dolaşımını hızlandıracaktır ve uyuşma yok olana kadar tekrarlanabilir.

Kolu Yukarıda Tutmak

Düşük kan dolaşımı nedeniyle oluşan sağ kol uyuşması sorunu, kolu birkaç dakika boyunca kalp seviyesinden yukarıda tutarak çözülebilir.

Hareketli Yaşam

Kan akışı miktarını ayrıca daha aktif olarak da arttırabilirsiniz. Uyuşukluk basit kaldırma veya dairesel hareketler yapmayla da geçebilir. Düzenli hareketler yaparak bu problemden kurtulabilirsiniz.

Masaj Yapmak

Uyuşukluğun olduğu kola bölgesel masajlar yapmak da kan akış hızını arttıracaktır. Isıtılmış hindistan cevizi yağı veya zeytinyağını kullanarak, dairesel hareketler ile kolunuza masaj yapın.

Epsom Tuzu

Sağ kolunuzdaki uyuşukluğu, ayaklarınızı epsom tuzlu suya sokarak yok edebilirsiniz. Bu vücudunuzdaki magnezyum seviyelerini arttıracak ve bütün vücudunuzdaki kan dolaşım hızını arttıracaktır. Yarım bardak epsom tuzunu, ılık suya ekleyip, karıştırın ve ataklarınızda bir gıdıklanma hissedene kadar, içerisinde tutun.

Zerdeçal

Curcuminin iltihap önleyici özellikleri, uyuşuk bölgelerdeki kan akışını hızlandırabilir. Uyuşuk bölgelere su ve zerdeçal tozu karışımı olan macunu sürün.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.